SDLSN od ministra uprave traži mjere zaštite državnih službenika

SDLSN od ministra uprave traži mjere zaštite državnih službenika

zabrana_nozeva390

(SDLSN, 15. siječnja 2010.) Povodom napada nožem na službenika ispostave Ureda za katastar u Dugom Selu Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH od ministra uprave Davorina Mlakara traži poduzimanje sigurnosnih mjera s ciljem zaštite života, fizičkog i psihičkog integriteta državnih službenika i namještenika.

sdlsn_www220Zaposleni u državnoj upravi izloženi su verbalnim prijetnjama i fizičkim napadima stranaka, a takvom stanju pridonosi i negativna medijska i politička kampanja kojom se “činovnici” i “birokrati” stigmatiziraju kao lijeni, nesposobni i parazitski dio društva, čiji broj treba smanjiti.
Iako ne vjerujemo da je muškarac koji je nožem zadao više ubodnih rana službeniku katastra na taj čin bio motiviran pozivima političara i medija o potrebi “rezanja” državne uprave, SDLSN ukazuje na potrebu odgovorne javne rasprave o radu državne uprave i broju njezinih zaposlenika, u kojoj se zaposleni u državnim, javnim i lokalnim službama neće proglašavati dežurnim krivcima za stanje u društvu.
Istovremeno, SDLSN od ministra uprave Davorina Mlakara traži poduzimanje sigurnosnih mjera u državnim tijelima kako bi se ovakvi incidenti spriječili.
Ako bivši premijer i nadalje treba uživati zaštitu tjelohranitelja jer je nepopularan, logika stvari nameće potrebu fizičke zaštite i kad su u pitanju državni službenici, za čiju nepopularnost odgovornost snose i dobro čuvane političke i dužnosničke strukture koje obezvrjeđuju njihov rad i doprinos društvu.