SDLSN od povjerenice za etiku u MVPEI zatražio ostavku

SDLSN od povjerenice za etiku u MVPEI zatražio ostavku

resignation_final

(SDLSN, 21. listopada 2010.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH zatražio je jučer od Tine Krce, povjerenice za etiku u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija ostavku na dužnost etičke povjerenice.
Ovo traženje je uslijedilo nakon što je na sastanku predstavnika Sindikata s v.d. tajnikom MVPEI, Petrom Uzorincem, zatraženo da se u Ministarstvu na mjesto povjerenika za etiku postavi osoba koja ima moralni kredibilitet za obnašanje ove dužnosti.
sdlsn_www220Naime, Sindikat je upozorio na činjenicu da je sadašnja povjerenica za etiku Tina Krce, imenovana na rukovodeće radno mjesto načelnice Odjela za ljudske resurse u Ministarstvu iako nije udovoljavala uvjetima u pogledu struke, budući da je sistematizacijom tražena pravna struka koju Krce nema.
Njezin raspored na radno mjesto načelnice u kolovozu 2009. godine legaliziran je nakon nešto manje od godinu dana, u srpnju 2010. godine, kada je izmjenama sistematizacije predviđeno da načelnik Odjela za ljudske resurse može biti i osoba sa VSS pravne, društvene ili humanističke struke.
Sindikat, međutim, iz činjenice da je osoba koja treba pratiti primjenu Etičkog kodeksa državnih službenika u MVPEI istovremeno kao čelnik ustrojstvene jedinice nadležne za upravljanje kadrovima nezakonito raspoređena na radno mjesto načelnice te da je to, po prirodi radnog mjesta šefice kadrovske službe, morala znati, zaključuje kako je njezino daljnje obnašanje dužnosti etičke povjerenice neumjesno i suprotno institutu povjerenika za etiku.
Svoje traženje Sindikat je dostavio i Vladi Republike Hrvatske, ministru vanjskih poslova i europskih integracija i Ministarstvu uprave od čije Upravne inspekcije očekuje preispitivanje mogućnosti rasporeda osobe koja ne odgovara propisanim uvjetima na radno mjesto rukovodeće službenice.
Na kraju, postavlja se i pitanje zakonitosti službeničkog sustava kada se, u jednom elitnom ministarstvu poput Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, može nezakonito imenovati rukovodeće službenike, ali i osobnog morala državnih dužnosnika koji takve osobe još imenuju i povjerenicima za etiku.

Pročitajte još…