SDLSN od Šimonovića traži da zaustavi pravosudnu “flajšmašinu”

HRVATSKO PODUNAVLJE SDLSN od Šimonovića traži da zaustavi pravosudnu “flajšmašinu”

flajsmasina_final
Umirovljenog službenika Petra Lapoša od ovrhe trećine mirovine “spasila” je činjenica što mu žena boluje od karcinoma

 

(SDLSN, 19. svibnja 2009.) Nakon što je hrvatsko Podunavlje poharao rat i okupacija, mirna reintegracija u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske trebala je pokazati sve prednosti građanstva u pravno uređenoj i prosperitetnoj mladoj demokratskoj državi.
sdlsn_www220Kao jednu od mjera pomoći ratom stradalim područjima Republika Hrvatska donijela je Zakon o područjima od posebne državne skrbi i poticajne mjere za njihovu obnovu i razvitak i to još davne 1996. godine i područjima posebne državne skrbi proglasila i tada još uvijek okupirano hrvatsko Podunavlje.
Zbog okupacije općine, gradovi i naselja hrvatskog Podunavlja nisu razvrstani u prvu ili drugu skupinu područja posebne državne skrbi, već je zakonodavac to odgodio do trenutka kad se za to steknu uvjeti.
Nakon mirne reintegracije 1998. godine, Vlada je propustila općine, gradove i naselja hrvatskog Podunavlja razvrstati u jednu od skupina područja posebne državne skrbi i to je učinila tek u srpnju 2000. godine, razvrstavši ih u prvu skupinu područja posebne državne skrbi.
Kako su temeljem citiranog zakona plaće državnih službenika i namještenika na području posebne državne skrbi razvrstane u prvu skupinu trebale biti uvećane za 50 posto, zaposleni u državnim tijelima koji su se odlučili vratiti u hrvatsko Podunavlje trebali su biti nagrađeni i potaknuti za rad na dotad okupiranom i devastiranom području uvećanim dohotkom.

Iako iz Ministarstva pravosuđa SDLSN uvjeravaju kako su "poduzeli sve potrebne korake i započeli sve postupke potrebne za konačno otklanjanje nastalih problema", službenik Goran Lazarević ovih bi dana trebao platiti 2.780 kuna
Iako iz Ministarstva pravosuđa SDLSN uvjeravaju kako su “poduzeli sve potrebne korake i započeli sve postupke potrebne za konačno otklanjanje nastalih problema”, službenik Goran Lazarević ovih bi dana trebao platiti 2.780 kuna

ovrhe_lazarevic

Do srpnja 2000. godine država im kao poslodavac na ime rada na području posebne državne skrbi nije isplatila ni lipe, a kako je 2004. godine Vrhovni sud zauzeo stajalište da državnim službenicima pripada naknada za uvećanje plaće i za razdoblje u kojem hrvatsko Podunavlje još nije bilo razvrstano u jednu od skupina područja posebne državne skrbi jer to proizlazi iz samog zakona, uvećanje plaće zatražili su u sudskom postupku i dobili sudski spor.
Nakon toga su Ustavni i Vrhovni sud 2006. godine zauzeli drugačija stajališta i zanijekali pravo službenika da potražuju uvećanje plaće za razdoblje u kojem Vlada nije razvrstala hrvatsko Podunavlje u jednu od skupina područja posebne državne skrbi.
Preokret u stajalištu najviših sudskih instanci imao je različite posljedice. Jedni su službenici dobili sporove i naknadu uvećanu za kamate, drugi su dobili sporove, ali im dosuđeni iznos nikad nije isplaćen, a od trećih, kojima je naknada isplaćena u sudskom postupku država je zatražila povrat sredstava, sporove dobila i naložila protuovrhu isplaćenih iznosa uvećanih za zakonske zatezne kamate.

ovrhe_lazarevic_SD200509Sindikat je u trenutku kad je zaprijetila opasnost da država od službenika protuovrhom naplati sume koje su zbog kamata narasle i do 370.000 kuna reagirao i ukazao na pravnu i moralnu dvojbenost sudske prakse, ali i politike koja dopušta da se hvalevrijedna pomoć zaposlenima na područjima posebne državne skrbi pomogne uvećanjem plaće poništi.
Tako je npr. Republika Hrvatska sudskim putem ishodila ovrhu jedne trećine mirovine umirovljenika iz Iloka i neveliku mu mirovinu od 1.500 kuna smanjila za 500 kuna.
Nakon intervencije SDLSN protuovrhe su zaustavljene, a iz Ministarstva pravosuđa dobili smo uvjeravanja kako se na rješenju ovoga pitanja radi  te kako su “poduzeli sve potrebne korake i započeli sve postupke potrebne za konačno otklanjanje nastalih problema”, a u rješenje problema se uključio i sam ministar pravosuđa Ivan Šimonović.
Međutim, pravosudna “flajšmašina” i dalje melje, bez obzira na sva uvjeravanja kako se poduzimaju mjere za rješavanje ove sramotne situacije.
Tako je ovih dana vukovarski službenik Goran Lazarević dobio nalog Općinskog suda u Osijeku da u roku 8 dana plati sudsku pristojbu na tužbu i presudu u iznosu od 2.780,00 kuna u korist Državnog proračuna RH u predmetu protuovrhe.
To znači da Republika Hrvatska i dalje nastavlja kažnjavati svoje građane koji su povjerovali da temeljem Zakona o područjima posebne državne skrbi i stajališta Vrhovnog suda imaju pravo na naknadu za rad na području posebne državne skrbi.
Stoga SDLSN traži od ministra pravosuđa Ivana Šimonovića, ali i hrvatske vlade da konačno riješi pitanje ovrha službeničkih plaća u hrvatskom Podunavlju i donese mjere kako bi se Zakon o područjima posebne državne skrbi mogao provesti u njihovu korist odnosno ostvariti svrha njegova donošenja.
Ukoliko se ovaj problem konačno ne započne rješavati Sindikatu neće preostati drugo negoli pozvati oštećene službenike da ponovno posjete Zagreb i najviše vladine i pravosudne dužnosnike i podsjete ih na data obećanja.

Pročitajte još…