SDLSN od Vlade RH traži hitan sastanak zbog diskriminacije službenika Hrvatskog Podunavlja

SDLSN od Vlade RH traži hitan sastanak zbog diskriminacije službenika Hrvatskog Podunavlja

vukovar_vodotoranj

(SDLSN, 24. rujna 2008.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH traži od Vlade Republike Hrvatske hitan sastanak zbog diskriminacije državnih službenika u Hrvatskom Podunavlju.
sdlsn_www220Naime, presudama općinskih i Županijskog suda u Vukovaru, presudama Vrhovnog suda RH, kao i činjenicom da Vlada RH područje Hrvatskog Podunavlja nije razvrstala u područja od posebne državne skrbi do 2000. godine, državni službenici na ovom području dovedeni su u situaciju da im nije priznata notorna i Zakonom o područjima posebne državne skrbi utvrđena činjenica da rade na području posebne državne skrbi te temeljem toga i pravo na uvećanje plaće za 50 posto.
Različito tumačenje činjenice da Vlada u razdoblju od 1998. do 2000. godine Hrvatsko Podunavlje nije razvrstala u prvu ili drugu skupinu područja od posebne državne skrbi dovelo je do toga da je dijelu državnih službenika u sudskim postupcima priznato pravo na uvećanje plaće pa zatim osporeno, nekima je uvećanje isplaćeno, a drugima nije, nekima je određena protuovrha za isplaćeni novac, a drugima nije, što dovodi u pitanje sposobnost tijela državne vlasti i sustava pravosuđa da ovo pitanje riješe na način kojim će se omogućiti ostvarivanje ustavnog načela jednakosti građana pred zakonom.
Sindikat predlaže da se međuresorni sastanak predstavnika Vlade, sudbene vlasti i Sindikata održi u najkraćem mogućem roku uz posredovanje Vladinog ureda za socijalno partnerstvo i pokaže kako se o Hrvatskom Podunavlju i njegovim stanovnicima brine sustavno i svakodnevno,a ne samo u prigodama obilježavanja događaja iz Domovinskog rata.

Pročitajte još…

Sindikat upozorava na diskriminaciju službenika u Hrvatskom podunavlju

ZAGREB, 24. rujna 2008. (Hina) – Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske zatražio je danas od Vlade hitan sastanak zbog diskriminacije službenika u Hrvatskom Podunavlju.

hina_logo

Presudama općinskih i Županijskog suda u Vukovaru, Vrhovnog suda, kao i činjenicom da Vlada područje Hrvatskog podunavlja nije razvrstala u područja od posebne državne skrbi do 2000. godine, državnim službenicima na tom području nije priznata Zakonom o područjima posebne državne skrbi utvrđena činjenica da rade na području posebne državne skrbi. Temeljem toga ne priznaje im se ni pravo na uvećanje plaće za 50 posto.

discrimination_piliciRazličito tumačenje činjenice da Vlada u razdoblju od 1998. do 2000. godine Podunavlje nije razvrstala u prvu ili drugu skupinu područja od posebne državne skrbi dovelo je do toga da je dijelu državnih službenika u sudskim postupcima priznato pravo na uvećanje plaće pa zatim osporeno, nekima je uvećanje isplaćeno, a drugima nije, nekima je određena ovrha za isplaćeni novac, a drugima nije.

Sve to dovodi u pitanje sposobnost tijela državne vlasti i sustava pravosuđa da problem riješe na način kojim će se omogućiti ostvarivanje ustavnog načela jednakosti građana pred zakonom, kaže sindikat u priopćenju.

Sindikat predlaže da se međuresorni sastanak predstavnika Vlade, sudbene vlasti i sindikata održi u najkraćem mogućem roku uz posredovanje Vladinog ureda za socijalno partnerstvo.

vsrh_radvuk