SDLSN od Vlade RH traži proširenje Odluke o zabrani novog zapošljavanja državnih službenika i namještenika

SDLSN traži proširenje odluke o zabrani novog zapošljavanja

older_worker

ZAGREB, 10. kolovoza 2009. (Hina) – Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) zatražio je danas od hrvatske Vlade proširenje Odluke o zabrani novog zapošljavanja državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave te zatražio da se analizom broja zaposlenih obuhvate i podaci o službenicima s ostvarenim pravom na mirovinu koji još uvijek rade.

hina_print_logoSDLSN u priopćenju od Vlade traži da se zabranom zapošljavanja obuhvate i državni službenici koji su navršili 65 godina života i najmanje 20 godina mirovinskog staža, a za koje se, temeljem Uredbe o dopuni Zakona o državnim službenicima iz prosinca 2006. godine, radi dovršenja poslova ili drugih opravdanih razloga, može donijeti rješenje o zadržavanju na radu u državnom tijelu, ali ne duže od dvije godine.
Sindikat je od Vlade također zatražio i da se analiza broja zaposlenih državnih službenika i namještenika prema kvalifikacijskoj strukturi proširi i podacima o spolnoj i dobnoj strukturi s obzirom na uvjete za stjecanje prijevremene i pune starosne mirovine.
“Samo takva analiza dat će prave podatke o mogućnosti popune radnih mjesta tamo gdje je to nužno, premještajem zaposlenih između tijela državne uprave, odnosno omogućit će ne samo utvrđivanje stvarnog broja viška zaposlenih, već dati odgovore i na to kroz koje je vrijeme moguće ostvariti racionalizaciju broja zaposlenih kroz prirodni odljev, odnosno odlazak u punu starosnu, ali i prijevremenu starosnu mirovinu uz poticajne otpremnine ili uz primjenu specifičnog oblika otpremnine – dokup mirovine”, ističe se u priopćenju SDLSN-a.
U tom sindikatu smatraju da je apsurdno da Vlada, koja u državnu upravu želi privući mlade i visokokvalificirane kadrove, odnosno spriječiti njihov odlazak zbog nemogućnosti napredovanja i pozicioniranja na bolje plaćenim radnim mjestima, istovremeno omogućava ostanak u državnoj službi službenicima koji imaju uvjete za punu starosnu mirovinu.
“U sadašnjem gospodarskom trenutku to je ne samo nemoralno, nego i duboko nepravedno jer se može dogoditi da iz državne službe ‘izvise’ službenici koji tek trebaju zaraditi mirovinu, a da u njoj istovremeno ostanu oni koji pravo na nju već ostvaruju”, naglašavaju iz SDLSN-a.
Ujedno pozivaju sve koji imaju saznanja o primjerima rada u državnoj službi nakon navršenih 65 godina života i najmanje 20 godina mirovinskog staža, da SDLSN-u dostave takve podatke “kako bi i sindikat kao socijalni partner mogao dati svoj doprinos utvrđivanju viška zaposlenih u državnoj službi”.

umirovljenici_TPortal100809

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) zatražio je danas od hrvatske Vlade proširenje Odluke o zabrani novog zapošljavanja državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave te zatražio da se analizom broja zaposlenih obuhvate i podaci o službenicima s ostvarenim pravom na mirovinu koji još uvijek rade.

tportal_logoSDLSN u priopćenju od Vlade traži da se zabranom zapošljavanja obuhvate i državni službenici koji su navršili 65 godina života i najmanje 20 godina mirovinskog staža, a za koje se, temeljem Uredbe o dopuni Zakona o državnim službenicima iz prosinca 2006. godine, radi dovršenja poslova ili drugih opravdanih razloga, može donijeti rješenje o zadržavanju na radu u državnom tijelu, ali ne duže od dvije godine.

Sindikat je od Vlade također zatražio i da se analiza broja zaposlenih državnih službenika i namještenika prema kvalifikacijskoj strukturi proširi i podacima o spolnoj i dobnoj strukturi s obzirom na uvjete za stjecanje prijevremene i pune starosne mirovine.

‘Samo takva analiza dat će prave podatke o mogućnosti popune radnih mjesta tamo gdje je to nužno, premještajem zaposlenih između tijela državne uprave, odnosno omogućit će ne samo utvrđivanje stvarnog broja viška zaposlenih, već dati odgovore i na to kroz koje je vrijeme moguće ostvariti racionalizaciju broja zaposlenih kroz prirodni odljev, odnosno odlazak u punu starosnu, ali i prijevremenu starosnu mirovinu uz poticajne otpremnine ili uz primjenu specifičnog oblika otpremnine – dokup mirovine’, ističe se u priopćenju SDLSN-a.

U tom sindikatu smatraju da je apsurdno da Vlada, koja u državnu upravu želi privući mlade i visokokvalificirane kadrove, odnosno spriječiti njihov odlazak zbog nemogućnosti napredovanja i pozicioniranja na bolje plaćenim radnim mjestima, istovremeno omogućava ostanak u državnoj službi službenicima koji imaju uvjete za punu starosnu mirovinu.

‘U sadašnjem gospodarskom trenutku to je ne samo nemoralno, nego i duboko nepravedno jer se može dogoditi da iz državne službe ‘izvise’ službenici koji tek trebaju zaraditi mirovinu, a da u njoj istovremeno ostanu oni koji pravo na nju već ostvaruju’, naglašavaju iz SDLSN-a.

Ujedno pozivaju sve koji imaju saznanja o primjerima rada u državnoj službi nakon navršenih 65 godina života i najmanje 20 godina mirovinskog staža, da SDLSN-u dostave takve podatke ‘kako bi i sindikat kao socijalni partner mogao dati svoj doprinos utvrđivanju viška zaposlenih u državnoj službi’.

SDLSN od Vlade RH traži proširenje Odluke o zabrani novog zapošljavanja državnih službenika i namještenika

sdlsn_www220(SDLSN, 10. kolovoza 2009.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske od Vlade Republike Hrvatske traži proširenje Odluke o zabrani novog zapošljavanja državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave.
SDLSN od Vlade traži da se zabranom obuhvate i državni službenici koji su navršili 65 godina života i najmanje 20 godina mirovinskog staža, a kojima se, temeljem Uredbe o dopuni Zakona o državnim službenicima iz prosinca 2006. godine, radi dovršenja poslova ili drugih opravdanih razloga, može donijeti rješenje o zadržavanju na radu u državnom tijelu, ali ne duže od dvije godine.

Analizom broja zaposlenih obuhvatiti i podatke o službenicima s ostvarenim pravom na mirovinu koji još uvijek rade

Old-People2Također, Sindikat od Vlade traži da se Odlukom zatražena analiza broja zaposlenih državnih službenika i namještenika prema kvalifikacijskoj strukturi proširi i podacima o spolnoj i dobnoj strukturi s obzirom na uvjete za stjecanje prijevremene i pune starosne mirovine.

Samo takva analiza dat će prave podatke o mogućnosti popune radnih mjesta tamo gdje je to nužno, premještajem zaposlenih između tijela državne uprave, odnosno omogućit će ne samo utvrđivanje stvarnog broja viška zaposlenih, već dati odgovore i na to kroz koje je vrijeme moguće ostvariti racionalizaciju broja zaposlenih kroz prirodni odljev, odnosno odlazak u punu starosnu, ali i prijevremenu starosnu mirovinu uz poticajne otpremnine ili uz primjenu specifičnog oblika otpremnine – dokup mirovine.

Apsurd – žele privući mlade i pametne, a ostavljaju umirovljenike na dobro plaćenim radnim mjestima

Sindikat smatra da je apsurdno da Vlada, koja u državnu upravu želi privući mlade i visokokvalificirane kadrove, odnosno spriječiti njihov odlazak zbog nemogućnosti napredovanja i pozicioniranja na bolje plaćenim radnim mjestima, istovremeno omogućava ostanak u državnoj službi službenicima koji imaju uvjete za punu starosnu mirovinu.
U sadašnjem  gospodarskom trenutku to je ne samo nemoralno, nego i duboko nepravedno jer se može dogoditi da iz državne službe “izvise” službenici koji tek trebaju zaraditi mirovinu, a da u njoj istovremeno ostanu oni koji pravo na nju već ostvaruju.
Istovremeno, Sindikat poziva sve službenike koji imaju saznanja o primjerima rada u državnoj službi nakon navršenih 65 godina života i najmanje 20 godina mirovinskog staža, da mu dostave podatke o tome kako bi i sindikat kao socijalni partner mogao dati svoj doprinos utvrđivanju viška zaposlenih u državnoj službi.

Pročitajte još…