SDLSN od Vlade traži rezanje pupkovine između politike i državne uprave

pupkovina_dnhr011010

Hrvatska praksa prevelikog broja politički postavljenih rukovodećih kadrova u državnoj upravi i njihov status državnih dužnosnika kojima je glavna zadaća sačuvati prevlast politike nad profesionalnošću i kompetencijom ovih je dana kulminirala privođenjem državnog tajnika i ravnatelja Carinske uprave po nalogu USKOK-a, ističe sindikat u priopćenju.

sabor_dnhr011010Nezdrava i neprirodna “pupčana veza” između političkih stranaka i državnih tajnika u ministarstvima sprečava depolitizaciju i profesionalizaciju državne uprave, od čega se odustalo onoga trenutka kada su dužnosnički položaji pomoćnika ministara u praksi pretvoreni u položaje državnih tajnika, kojih danas u državnim tijelima ima više od 60. Ta kategorija, često stručnih ali i kronično politički ovisnih rukovoditelja, predstavlja polugu kojom politička vlast i dalje “drma” državnom upravom, upozorava sindikat.

Stoga predlaže da se izmjenama zakona položaji državnih tajnika i ravnatelja državnih upravnih organizacija proglase položajima rukovodećih službenika, njihov prijam i zapošljavanje provodi putem javnih natječaja u kojima glavnu riječ neće imati politika, a smjena uvjetuje slabom ocjenom učinkovitosti rada, o čemu treba odlučivati neovisno povjerenstvo.

pupkovina_mhr011009

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske predložio je danas izmjene Zakona o sustavu državne uprave i Zakona o državnim službenicima kojima bi se “prerezala pupkovina” između politike i državne uprave.

monitor_hrHrvatska praksa prevelikog broja politički postavljenih rukovodećih kadrova u državnoj upravi i njihov status državnih dužnosnika kojima je glavna zadaća sačuvati prevlast politike nad profesionalnošću i kompetencijom ovih je dana kulminirala privođenjem državnog tajnika i ravnatelja Carinske uprave po nalogu USKOK-a, ističe sindikat u priopćenju.

pupkovina_vjNezdrava i neprirodna “pupčana veza” između političkih stranaka i državnih tajnika u ministarstvima sprečava depolitizaciju i profesionalizaciju državne uprave, od čega se odustalo onoga trenutka kada su dužnosnički položaji pomoćnika ministara u praksi pretvoreni u položaje državnih tajnika, kojih danas u državnim tijelima ima više od 60.

Ta kategorija, često stručnih ali i kronično politički ovisnih rukovoditelja, predstavlja polugu kojom politička vlast i dalje “drma” državnom upravom, upozorava sindikat.

Stoga predlaže da se izmjenama zakona položaji državnih tajnika i ravnatelja državnih upravnih organizacija proglase položajima rukovodećih službenika, njihov prijam i zapošljavanje provodi putem javnih natječaja u kojima glavnu riječ neće imati politika, a smjena uvjetuje slabom ocjenom učinkovitosti rada, o čemu treba odlučivati neovisno povjerenstvo. (H)

tajnici_hrt011010

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske predložio je izmjene Zakona o sustavu državne uprave i Zakona o državnim službenicima kojima bi se prerezala pupkovina između politike i državne uprave.

sdlsn_logo_hrtHrvatska praksa prevelikog broja politički postavljenih rukovodećih kadrova u državnoj upravi i njihov status državnih dužnosnika kojima je glavna zadaća sačuvati prevlast politike nad profesionalnošću i kompetencijom ovih je dana kulminirala privođenjem državnog tajnika i ravnatelja Carinske uprave po nalogu USKOK-a, ističe sindikat u priopćenju.

Nezdrava i neprirodna pupčana veza između političkih stranaka i državnih tajnika u ministarstvima sprečava depolitizaciju i profesionalizaciju državne uprave, od čega se odustalo onoga trenutka kada su dužnosnički položaji pomoćnika ministara u praksi pretvoreni u položaje državnih tajnika, kojih danas u državnim tijelima ima više od 60. Ta je kategorija, često stručnih ali i kronično politički ovisnih rukovoditelja, poluga kojom politička vlast i dalje drma državnom upravom, upozorava sindikat.

Stoga predlaže da se izmjenama zakona položaji državnih tajnika i ravnatelja državnih upravnih organizacija proglase položajima rukovodećih službenika, njihov prijam i zapošljavanje provodi putem javnih natječaja u kojima glavnu riječ neće imati politika, a smjena uvjetuje slabom ocjenom učinkovitosti rada, o čemu treba odlučivati neovisno povjerenstvo, prenosi Hina.

SDLSN od Vlade traži rezanje pupkovine između politike i državne uprave

pupkovina390

Nezdrava i neprirodna pupčana veza između političkih stranaka i državnih tajnika u ministarstvima sprječava depolitizaciju i profesionalizaciju državne uprave

(SDLSN, 1. listopada 2010.) Hrvatska praksa prevelikog broja politički postavljenih rukovodećih kadrova u državnoj upravi i njihov status državnih dužnosnika kojima je glavna zadaća sačuvati prevlast politike nad profesionalnošću i kompetencijom ovih je dana kulminirala privođenjem državnog tajnika i ravnatelja Carinske uprave po nalogu USKOK-a.

sdlsn_www220Iako je (re)akcija USKOK-a na spregu politike i privatnog biznisa u državnim tijelima za svaku pohvalu, ovakvi se slučajevi možda ne bi događali kad bi na mjestima rukovoditelja u državnoj upravi bili profesionalci čija bi karijera, ali i eventualna smjena, bila rezultat (ne)učinkovitosti rada i (ne)profesionalnosti, a ne stranačke podobnosti.
Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH stoga upozorava Vladu RH na činjenicu da nezdrava i neprirodna pupčana veza između političkih stranaka i državnih tajnika u ministarstvima sprječava depolitizaciju i profesionalizaciju državne uprave, a politička pupkovina oko vrata državnih tajnika često uzrokuje i asfiksiju uslijed koje su u nemogućnosti misliti vlastitom glavom.
Sindikat podsjeća da se od depolitizacije i profesionalizacije državne uprave odustalo onoga trenutka kada su ukinuti dužnosnički položaji pomoćnika ministara u praksi pretvoreni u položaje državnih tajnika, kojih danas u državnim tijelima ima više od 60.
Ova kategorija, često vrlo stručnih, ali i kronično politički ovisnih rukovoditelja, predstavlja polugu političke vlasti kojom i dalje drma državnom upravom.

small_step_final

Depolitizacija državne uprave za Hrvatsku bi bila ravna osvajanju mjeseca

SDLSN stoga predlaže izmjene i dopune Zakona o sustavu državne uprave i Zakona o državnim službenicima na način da se položaji državnih tajnika i ravnatelja državnih upravnih organizacija proglase položajima rukovodećih službenika, njihov prijam i zapošljavanje provodi putem javnih natječaja u kojima glavnu riječ neće imati politika, a smjena uvjetuje slabom ocjenom učinkovitosti rada dobivenom od strane neovisnog povjerenstva.
Time bi se njihovo imenovanje i ostanak u službi doveli u izravnu vezu s provedbom zakona i upravnog servisa zbog kojih su zaposleni i istovremeno presjekla pupkovina između politike i državne uprave.
To bi bio malen korak za čovječanstvo, ali velik za hrvatsku državnu upravu.