SDLSN odlučno odbacuje mogućnost zamrzavanja plaća državnih službenika i namještenika

SDLSN odlučno odbacuje mogućnost zamrzavanja plaća državnih službenika i namještenika

zamrzavanje1_GP181108

(SDLSN, 18. studenoga 2008.) Glavno povjereništvo Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, nakon provedene rasprave u više od 500 sdlsn_www220sindikalnih podružnica, donijelo je odluku o neprihvaćanju bilo kakve mogućnosti zamrzavanja plaća državnih službenika i namještenika, te od Vlade traže dosljednu primjenu sporazuma od 21. studenoga 2006. godine, kojim je dogovoren rast osnovice u 2007., 2008. i 2009. godini od 6 posto godišnje.
SDLSN ističe da se rastom osnovice u 2009. godini uopće ne ostvaruje realan rast plaća, već se njime samo ublažava zaostajanje plaća zaposlenih za prosječnom plaćom u RH, inflacijski udar i rast troškova života.
zamrzavanje_GPokvir1Na državnim službenicima i namještenicima Vlada RH kontinuirano ostvaruje uštede jer njihove plaće izbjegava uskladiti s plaćama zaposlenih u javnim službama i državnim poduzećima.
Relativan paritet prava iz temeljnih kolektivnih ugovora na razini javnih i državnih službi svakoga se dana narušava kroz nekonzistentna i vrlo često i nezakonita rješenja koja se na razini javnih službi ugovaraju kroz granske kolektivne ugovore.
Sindikat premijeru Ivi Sanaderu zamjera što u isti koš stavlja sve državne i javne službenike kada na njihovim plaćama treba uštedjeti, ali ne i kad im plaće treba povećati, kao što su to učinili njegovi ministri kulture, zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi, ugovorivši dodatke na posebne uvjete rada na razini čitavih djelatnosti.

place_zamrzavanje_SDLSN390

Zabrinuti smo i zbog rješenja koja nam se jednostrano nameću u izradi Zakona o plaćama državnih službenika, koja nisu u duhu rješenja i pravne stečevine EU, a koja bi za posljedicu mogla imati dodatno zamrzavanje plaća državnih službenika, jer bi s početkom njegove primjene izgubili dodatak za minuli rad i prvo povećanje plaća mogli očekivati tek po isteku ocjenskog razdoblja od pet godina, za koje bi vrijeme ostali zaposleni u javnim službama i gospodarstvu primali dodatak od 0,5 posto dodatka za minuli rad na godišnjoj osnovi.
Sindikat podsjeća da je Vlada već prekršila sporazum o rastu osnovice jer se njime obvezala na donošenje i primjenu Zakona o plaćama državnih službenika od 1. srpnja 2007. godine uz materijalno i profesionalno napredovanje svih državnih službenika već pri prvom razvrstavanju u platne razrede.
S obzirom na raspoloženje članstva i obvezujući mandat koji je SDLSN dobio ovom odlukom Glavnog povjereništva o bilo kakvom zamrzavanju plaća može se govoriti samo kao o prirodnoj pojavi, ali ne i opciji u predstojećim pregovorima.

Pročitajte još…

Sindikat državnih službenika ne prihvaća zamrzavanje plaća

hina_logo

ZAGREB, 18. studenog 2008. (Hina) – Glavno povjereništvo Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske, nakon provedene rasprave u više od 500 sindikalnih podružnica, donijelo je odluku o neprihvaćanju bilo kakve mogućnosti zamrzavanja plaća državnih službenika i namještenika, priopćio je danas sindikat.

Sindikat od Vlade traži dosljednu primjenu sporazuma od 21. studenoga 2006. godine, kojim je dogovoren rast osnovice u 2007., 2008. i 2009. godini za šest posto godišnje.

lova_JL220507Rastom od šest posto u 2009. godini uopće se ne ostvaruje realan rast plaća, već se samo ublažava zaostajanje plaća zaposlenih u državnoj službi za prosječnom plaćom u Hrvatskoj, inflacijski udar i rast troškova života.

Na državnim službenicima i namještenicima Vlada kontinuirano ostvaruje uštede jer njihove plaće izbjegava uskladiti s plaćama zaposlenih u javnim službama i državnim poduzećima, kaže se u priopćenju.

Sindikat zamjera premijeru Ivi Sanaderu što u isti koš stavlja sve državne i javne službenike kada na njihovim plaćama treba uštedjeti, ali ne i kad im plaće treba povećati, kao što su to učinili njegovi ministri kulture, zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi, ugovorivši dodatke na posebne uvjete rada na razini čitavih djelatnosti.

Zabrinuti smo i zbog rješenja koja nam se jednostrano nameću u izradi Zakona o plaćama državnih službenika, a koja bi za posljedicu mogla imati dodatno zamrzavanje plaća državnih službenika jer bi s početkom njegove primjene izgubili dodatak za minuli rad i prvo povećanje plaća mogli očekivati tek po isteku ocjenskog razdoblja od pet godina, naglašavaju sindikalci.

Sindikat podsjeća da je Vlada već prekršila sporazum o rastu osnovice jer se obvezala na donošenje i primjenu Zakona o plaćama državnih službenika od 1. srpnja 2007. godine, uz materijalno i profesionalno napredovanje svih državnih službenika već pri prvom razvrstavanju u platne razrede.

zamrzavanje_tportal181108

ODLUKA JE PALA
Sindikat državnih službenika ne prihvaća zamrzavanje plaća
Glavno povjereništvo Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske, nakon provedene rasprave u više od 500 sindikalnih podružnica, donijelo je odluku o neprihvaćanju bilo kakve mogućnosti zamrzavanja plaća državnih službenika i namještenika, priopćio je danas sindikat.

lider_logoSindikat od Vlade traži dosljednu primjenu sporazuma od 21. studenoga 2006. godine, kojim je dogovoren rast osnovice u 2007., 2008. i 2009. godini za šest posto godišnje.Rastom od šest posto u 2009. godini uopće se ne ostvaruje realan rast plaća, već se samo ublažava zaostajanje plaća zaposlenih u državnoj službi za prosječnom plaćom u Hrvatskoj, inflacijski udar i rast troškova života.Na državnim službenicima i namještenicima Vlada kontinuirano ostvaruje uštede jer njihove plaće izbjegava uskladiti s plaćama zaposlenih u javnim službama i državnim poduzećima, kaže se u priopćenju.Sindikat zamjera premijeru Ivi Sanaderu što u isti koš stavlja sve državne i javne službenike kada na njihovim plaćama treba uštedjeti, ali ne i kad im plaće treba povećati, kao što su to učinili njegovi ministri kulture, zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi, ugovorivši dodatke na posebne uvjete rada na razini čitavih djelatnosti.Zabrinuti smo i zbog rješenja koja nam se jednostrano nameću u izradi Zakona o plaćama državnih službenika, a koja bi za posljedicu mogla imati dodatno zamrzavanje plaća državnih službenika jer bi s početkom njegove primjene izgubili dodatak za minuli rad i prvo povećanje plaća mogli očekivati tek po isteku ocjenskog razdoblja od pet godina, naglašavaju sindikalci.Sindikat podsjeća da je Vlada već prekršila sporazum o rastu osnovice jer se obvezala na donošenje i primjenu Zakona o plaćama državnih službenika od 1. srpnja 2007. godine, uz materijalno i profesionalno napredovanje svih državnih službenika već pri prvom razvrstavanju u platne razrede.(H)