SDLSN Peticija protiv neograničene privatizacije pomoćno-tehničkih poslova u državnoj upravi

SDLSN Peticija protiv neograničene privatizacije pomoćno-tehničkih poslova u državnoj upravi

Sindikat upozorava da se privatizacijom trošak za plaće namještenika samo pretvara u trošak za usluge i istovremeno otvara prostor za namještenje poslova privatnim tvrtkama – satelitima političkih stranaka ili pak tvrtkama u vlasništvu rođaka i prijatelja politički postavljenih dužnosnika

Namjestenici_plakat390_fina

Klikni na sliku za download platata za kampanju SDLSN

(SDLSN, 16. studenoga 2010.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH protivi se privatizaciji pomoćno-tehničkih poslova (čišćenje, održavanje, ugostiteljske usluge) u državnim tijelima na način kako to predviđa Nacrt prijedloga izmjena i dopuna Zakona o državnim službenicima, koji je sindikatima državnih službi prije nekoliko dana dostavljen na mišljenje.

Izuzetak postaje pravilo

Sindikat smatra da se neograničenom privatizacijom pomoćno-tehničkih poslova koje u državnim tijelima obavljaju namještenici narušava podjela poslova u državnoj službi utvrđena Zakonom o sustavu državne uprave i Zakonu o državnim službenicima i sdlsn_www220nastavlja s raslojavanjem hrvatskih građana na one koji o radničkim pravima mogu kolektivno pregovarati, druge koji mogu biti sretni ako uopće imaju posao i rezervnu armiju nezaposlenih koji im dahću za vratom.
Naime, ovi propisi utvrđuju da poslove u državnim tijelima obavljaju državni službenici i namještenici, s mogućnošću da se ograničeni dio (do 2% mase sredstava za plaće) tih poslova povjeri pružateljima usluga izvan državne službe, odnosno privatizaciju poslova tretira kao izuzetak.

Umjesto namještenika – tvrtke sateliti

Međutim, predložene izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima omogućavaju da povjeravanje poslova vanjskim pružateljima usluga postane pravilo kad su u pitanju pomoćno-tehnički poslovi i namještenici kao radnici koji ih obavljaju.
Sindikat upozorava da se time trošak za plaće namještenika samo pretvara u trošak za bedz240usluge i istovremeno otvara prostor za namještenje poslova privatnim tvrtkama – satelitima političkih stranaka ili pak tvrtkama u vlasništvu rođaka i prijatelja politički postavljenih dužnosnika.
Za namještenike ova pretvorba znači otkaz ili preuzimanje od privatnih tvrtki uz manje plaće i nemogućnost ugovaranja radničkih prava u procesu kolektivnih pregovora.

Posebna uprava za namještenike

Umjesto toga, SDLSN predlaže formiranje državne uprave za pomoćno-tehničke poslove koja bi za potrebe državnih tijela organizirala racionalno i učinkovito obavljanje pomoćno-tehničkih poslova potrebnih za nesmetano funkcioniranje državnih tijela i upozorava na sigurnosni aspekt privatizacije namješteničkih poslova u državnim tijelima.

Peticijom protiv privatizacije

SDLSN stoga poziva sve zaposlene u državnoj upravi na potpisivanje peticije protiv privatizacije pomoćno-tehničkih poslova i iskazivanje solidarnosti s namještenicima nošenjem bedža “I JA SAM NAMJEŠTENIK (NISAM NA PRODAJU)”.
Akcija počinje sutra u Hrvatskom saboru, kako bi se oni koji donose zakone na vrijeme senzibilizirali za sudbinu namještenika čiji rad im omogućava obavljanje odgovornog zastupničkog posla i zakonski prijedlog koji bi im se uskoro mogao naći na zastupničkoj klupi.

Pročitajte još…