SDLSN poručio Bauku: Ponašajte se kao državni, a ne stranački dužnosnik!

broj_dsin_hrt130312

domazet_rtl130312

…za gledanje priloga klikni na sliku

Jedan od 226 tisuća zaposlenih u javnom sektoru je i Bosiljko, urednik web stranice Ministarstva turizma sa 17 godina staža u državnoj upravi, u kojoj se, kaže, broj onih koji samo daju naloge neobično namnožio.

RTL_logo“Oni su sada državni službenici koje treba negdje razmjestiti. Dakle, oni ljudi koji doista rade nemaju mjesta napredovati ili dobiti veće plaće, jer ti nekadašnji davatelji naloga moraju po nekoj čudnovatoj inerciji zauzeti dobro plaćena mjesta”, kaže Bosiljko Domazet, sindikalni povjerenik podružnice Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Stručnjaka, kaže, osjetno nedostaje. Iako je u ministarstvu turizma čak 79 posto visokoobrazovanih, u cijeloj državnoj upravi diplomu fakulteta ima ih tek 38 posto. Javna uprava nešto je bolja. Oko 66 posto profesora, učitelja, liječnika ima više i visoko obrazovanje. No, zaposlen je i 351 službenik bez ikakve škole.

Uz stručnost kadra, treba riješiti i kaos u organizaciji i komunikaciji između raznih sektora i uprava.
Tada bi se stručnjake moglo privući boljom plaćom. Najčešća u državnoj upravi sada je manja od 4200 kuna, a najveći broj zaposlenih u javnoj upravi prima između 4200 i 7800.

Ima li viška i gdje rezati? Odluka je na resornim ministrima. U top deset onih s najviše zaposlenih redom su bolnički centri, pa ministar zdravlja nadzire najviše plaća.

“To je nažalost otužna slika hrvatskog gospodarstva. Ja osobno mislim da u hrvatskom zdravstvenom sustavu ima relativno viška zaposlenika. Posljednjih godina je došlo do nevjerojatnog broja zapošljavanja nezdravstvenih djelatnika”, tvrdi Rajko Ostojić, ministar zdravlja.

No, rezanja zasad nema u planu. U sindikatu odgovaraju: ispada da su zaposleni u javnom sektoru glavni izvor krize i predlažu:

“Morala bi se napraviti jedna funkcionalna analiza radnih mjesta iz koje bi bilo vidljivo koji je to broj.”

No još je veće pitanje koliko bi koštala i trajala analiza, ako je samo za Registar trebalo 20 godina i deset milijuna kuna.

bauk_dnHR130312

Umjesto da javnosti predoči podatke o stvarnom broju zaposlenih u javnom sektoru, odnosno broju državnih službenika i namještenika, ministar uprave Arsen Bauk iskoristio je medijsku dezinformaciju o navodnom HDZ-ovom zapošljavanju čak 60.000 novih službenika i namještenika u državnoj i javnoj upravi u posljednjih 5 godina za napad na političke suparnike, ustvrdio je danas Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske.

dnevnikHR_logo2012Sindikat u priopćenju poziva predsjednika Vlade, Predsjednika Republike i ministra uprave da stanu u zaštitu digniteta zaposlenih u javnom sektoru, koji se takvim novinskim člancima prikazuje kao stalno rastući sektor po broju zaposlenih i feud političkih stranaka, odnosno vladajućih struktura.
Sindikat se pritom poziva na podatak o broju od 64.858 državnih službenika i namještenika zaposlenih u svim državnim tijelima, koji je utvrđen 29. rujna 2004. godine, kao zakonska pretpostavka za provedbu referenduma o prihvaćanju Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. Taj je broj za 1.522 manji od broja 63.336, koliki je sadašnji ukupan broj zaposlenih koji je Jutarnji list naveo kad su u pitanju državna tijela, a dobiven je od Ministarstva uprave.
“Umjesto da rasvijetli stvarno stanje broja zaposlenih u državnim tijelima i tako stane na kraj medijskim manipulacijama, ministar Bauk nije odolio sirenskom zovu politike i prenio je retoriku iz saborskih oporbenih klupa na područje državne uprave, pokazavši kako još uvijek razmišlja kao političar, a ne državni dužnosnik”.
Sindikat je stoga danas Bauku uputio zahtjev za pristup informacijama u pogledu broja zaposlenih u državnim tijelima, a posebice u odnosu na broj državnih službenika i namještenika iz 2004. godine koji predstavlja jedini službeni podatak u Hrvatskoj kojim je obuhvaćen točan broj zaposlenih u državnoj upravi.
Svi ostali podaci dosad su bili nepotpuni i nisu obuhvaćali zaposlene u MUP-u ili pravosudnim tijelima, a ako su posredno i postojali nisu bili obuhvaćeni cjelovitim izvješćem, kaže se u priopćenju.

bauk_poslovniHR130212

Umjesto da javnosti predoči podatke o stvarnom broju zaposlenih u javnom sektoru, odnosno broju državnih službenika i namještenika, ministar uprave Arsen Bauk iskoristio je medijsku dezinformaciju Jutarnjeg lista o navodnom HDZ-ovom zapošljavanju čak 60.000 novih službenika i namještenika u državnoj i javnoj upravi u posljednjih pet godina za napad na političke suparnike, ustvrdio je danas Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske.

poslovniHRSindikat u priopćenju poziva predsjednika Vlade, Predsjednika Republike i ministra uprave da stanu u zaštitu digniteta zaposlenih u javnom sektoru, koji se takvim novinskim člancima prikazuje kao stalno rastući sektor po broju zaposlenih i feud političkih stranaka, odnosno vladajućih struktura. Sindikat se pritom poziva na podatak o broju od 64.858 državnih službenika i namještenika zaposlenih u svim državnim tijelima, koji je utvrđen 29. rujna 2004. godine, kao zakonska pretpostavka za provedbu referenduma o prihvaćanju Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. Taj je broj za 1.522 manji od broja 63.336, koliki je sadašnji ukupan broj zaposlenih koji Jutarnji list navodi kad su u pitanju državna tijela, a dobiven je od Ministarstva uprave. “Umjesto da rasvijetli stvarno stanje broja zaposlenih u državnim tijelima i tako stane na kraj medijskim manipulacijama, ministar Bauk nije odolio sirenskom zovu politike i prenio je retoriku iz saborskih oporbenih klupa na područje državne uprave, pokazavši kako još uvijek razmišlja kao političar, a ne državni dužnosnik”.

Sindikat je stoga danas Bauku uputio zahtjev za pristup informacijama u pogledu broja zaposlenih u državnim tijelima, a posebice u odnosu na broj državnih službenika i namještenika iz 2004. godine koji predstavlja jedini službeni podatak u Hrvatskoj kojim je obuhvaćen točan broj zaposlenih u državnoj upravi. Svi ostali podaci dosad su bili nepotpuni i nisu obuhvaćali zaposlene u MUP-u ili pravosudnim tijelima, a ako su posredno i postojali nisu bili obuhvaćeni cjelovitim izvješćem, kaže se u priopćenju.

SDLSN poručio Bauku: Ponašajte se kao državni, a ne stranački dužnosnik!

bauk_sabor_Nacional

(SDLSN, 13. ožujka 2012.) Umjesto da javnosti predoči podatke o stvarnom broju zaposlenih u javnom sektoru, odnosno broju državnih službenika i namještenika, ministar uprave Arsen Bauk iskoristio je medijsku dezinformaciju Jutarnjeg lista o navodnom zapošljavanju čak 60.000 novih službenika i namještenika u državnoj i javnoj upravi od strane HDZ-a u posljednjih pet godina, kao napad na političke suparnike.

sdlsn_www220Podsjećamo, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH jučer je pozvao predsjednika Vlade, Predsjednika Republike i ministra uprave da stanu u zaštitu digniteta zaposlenih u javnom sektoru, koji se ovakvim novinskim člancima prikazuje kao stalno rastući sektor po broju zaposlenih i feud političkih stranaka, odnosno vladajućih struktura i upitao ih dokle namjeravaju tolerirati govor nesnošljivosti i podjela u hrvatskom društvu koji dio medija promovira.
Sindikat se pozvao i na podatak o broju od 64.858 državnih službenika i namještenika zaposlenih u svim državnim tijelima, koji je utvrđen 29. rujna 2004. godine, kao zakonska pretpostavka za provedbu referenduma o prihvaćanju Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike i za 1.522 zaposlena manji je od broja 63.336 koliki je aktualan ukupan broj zaposlenih koji Jutarnji list navodi kad su u pitanju državna tijela, a dobiven je od Ministarstva uprave.
Međutim, umjesto da rasvijetli stvarno stanje broja zaposlenih u državnim tijelima i tako stane na kraj medijskim manipulacijama, ministar Bauk nije odolio sirenskom zovu politike i prenio je retoriku iz saborskih oporbenih klupa na područje državne uprave, pokazavši kako još uvijek razmišlja kao političar, a ne državni dužnosnik.
SDLSN je stoga danas ministru Bauku uputio zahtjev za pristup informacijama u pogledu broja zaposlenih u državnim tijelima, a posebice u odnosu na broj državnih službenika i namještenika iz 2004. godine koji predstavlja jedini službeni podatak u Republici Hrvatskoj kojim je obuhvaćen točan broj zaposlenih u državnoj upravi.

Naime, svi ostali podaci dosad su bili nepotpuni i nisu obuhvaćali zaposlene u MUP-u ili pravosudnim tijelima, a ako su posredno i postojali nisu bili obuhvaćeni cjelovitim izvješćem. S. Kuhar