SDLSN poručio premijeru: “Put u EU ne smije biti popločen lažima”

SDLSN poručio premijeru: “Put u EU ne smije biti popločen lažima”

Sanader_EU220(29. prosinca 2008.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske poručio je danas Predsjedniku Vlade RH, dr. Ivi Sanaderu, da su ga prevarili kada je u pitanju konačni prijedlog Zakona o državnim službenicima usvojen na 60. sjednici Vlade, održanoj 19. prosinca ove godine.
Vladin dio Povjerenstva za izradu Zakona, u ocjeni stanja i pitanjima koja se trebaju urediti Zakonom bez imalo je srama ustvrdio kako, citiramo:
U mišljenju SIGMA-e – Potpora za poboljšanje u vladanju i upravljanju (Zajednička inicijativa OECD-a i Europske unije) također se ističe važnost profesionalizacije državne uprave i motivacije državnih službenika.
U skladu s navedenim mišljenjima i prijedlozima, izrađen je Prijedlog zakona kojim se predlaže:
,….,
4. zamjena instituta minulog rada institutom promicanja temeljem ocjene rada i učinkovitosti,…

U Zakonu se navodi kako je sukladno mišljenju SIGMA-e institut minulog rada zamijenjen institutom promicanja temeljem ocjene rada i učinkovitosti, a poziva se i na mišljenje Svjetske banke. Međutim, upravo Francisco Cardona u publikaciji SIGMA-e navodi rezultate istraživanja Svjetske banke i OECD-a koji govore o poraznim rezultatima plaćanja po učinku (dolje).
U Zakonu se navodi kako je sukladno mišljenju SIGMA-e institut minulog rada zamijenjen institutom promicanja temeljem ocjene rada i učinkovitosti, a poziva se i na mišljenje Svjetske banke. Međutim, upravo Francisco Cardona u publikaciji SIGMA-e navodi rezultate istraživanja Svjetske banke i OECD-a koji govore o poraznim rezultatima plaćanja po učinku (dolje).

cardona_sigma

Budući da smo u SDLSN-u upoznati s mnogim publikacijama i stručnim mišljenjem SIGMA-e i njezinih stručnjaka, posebice kada je u pitanju tzv. “Performance Related Pay” sustav, odnosno plaća prema učinku, s nevjericom smo pročitali takvo obrazloženje i odmah poslali pismeni upit predstavnicima SIGMA-e.
Njihov odgovor navodimo u cijelosti, bez komentara:

Potpredsjednica Vlade RH Đurđa Adlešić s predstavnikom SIGMA-e Juliom Nabaisom
Potpredsjednica Vlade RH Đurđa Adlešić s predstavnikom SIGMA-e Juliom Nabaisom

Julio Nabais:Neću biti u uredu do 7. siječnja i odavde nemam pristupa komentarima koje smo uputili u svezi s nacrtom zakona o plaćama. U Svakom slučaju, informaciju da cardona_franciscoje SIGMA preporučila PRP sustav držim u najmanju ruku vrlo, vrlo čudnom. Naš uobičajeni stav je protivan takvom sustavu ili, u najmanju ruku, da se njegova primjena provede vrlo obazrivo (u ograničenom postotku, dobro kontrolirano i utemeljeno na odgovarajućem i pouzdanom sustavu nagrađivanja učinka), Stoga ne znam od kuda je takva informacija uopće mogla doći“.

Francisco Cardona:Trenutno sam na odmoru. Bez obzira, pronaći ću što prije je moguće što je SIGMA savjetovala u svezi sa zakonom o plaćama, kao i komentare ostalih kolega iz SIGME, ali duboko sumnjam da smo sugerirali usvajanje PRP sustava umjesto radnog staža/iskustva. Kao što znate mi smo vrlo skeptični prema PRP-u u javnim službama.
Freibert_AnkeAnke Freibert:Ne znam što je Julio rekao, ali znam što sam ja rekla. Rekla sam da je radno iskustvo/staž (seniority) u stvari u redu jer plaća po učinku u stvarnosti ne funkcionira budući da menadžeri nisu izučeni provoditi takav sustav nagrađivanja na profesionalan način, ali povećanje mora biti veće od 0,5 posto kako bi se dostigla razina normalne plaće. U svakom slučaju, ne vjerujem da su kolege Paco ili Julio preporučili čisto plaćanje po učinku jer nitko od nas ne smatra da takav sustav uopće može funkcionirati. Bilo kako bilo, rekli smo kako godišnje povećanje čak i za ljude koji ništa ne rade također nije dobra ideja.

Sindikat traži razrješenje Vitomira Begovića
S obzirom na gore navedeno, pozivamo Vas da povučete iz procedure Zakon o plaćama državnih službenika i razriješite dužnosti predsjednika Povjerenstva Vlade RH za izradu Zakona o plaćama državnih službenika Vitomira Begovića, kao odgovorne osobe za izradu zakonskog prijedloga za koji se tvrdi da je utemeljen na mišljenjima i prijedlozima SIGMA-e kao zajedničke inicijative OECD i Europske unije, a što u stvarnosti predstavlja falsifikat i manipulaciju nedostojnu jednog rukovodećeg službenika i imenujete predsjednika povjerenstva koji će zajedno s članovima povjerenstva iz redova sindikata državnih službi izraditi zakon koji će biti utemeljen na pravnoj tradiciji Hrvatske, uvažavajući pri tome stečena prava i potrebe većeg utjecaja vrednovanja učinka službenika.

EU ne smije biti alibi za ukidanje stečenih prava
Ukoliko Vlada prijedlog ovakvog zakona, usprkos svemu, uputi u saborsku proceduru, Sindikat će o činjenici da se proces pristupanja EU i njezine institucije koje pružaju stručnu pomoć u tom procesu zlorabi za ukidanje stečenih prava državnih službenika obavijestiti europsku sindikalnu javnost, institucije EU i Delegaciju Europske komisije u RH, a svoje članstvo pozvati na građanski i sindikalni otpor takvom postupanju.
sdlsn_www220Podsjećamo Vas da hrvatski građani od ulaska u EU očekuju mnogo toga, uglavnom dobroga, ali su svjesni i činjenice da neke stvari više neće biti kao prije. Međutim, ono što ne očekuju i što je za svaku osudu jest da se proces pristupanja koristi za smanjivanje zaposleničkih prava koje od Hrvatske nitko nije tražio.
Put u Europsku uniju ne smije biti popločen lažima, a posredan dokaz da  zamjena minulog rada državnih službenika institutom ocjene rada i učinkovitosti nije učinjena na traženje EU konzultanata jest taj da su naši susjedi u Srbiji, kojima su također pomagali SIGMA-ini eksperti, pored sustava platnih razreda i ocjene rada i učinkovitosti zadržali institut minulog rada, koji je priznat i slovenskim službenicima.

I našim susjedima Austrijancima u državnim službama plaća raste temeljem staža, odnosno radnog iskustva u državnoj službi, a o uvođenju plaće po učinku tek razmišljaju.

Nažalost, sustav plaće po učinku kakav se predlaže u Hrvatskoj nepoznat je u civiliziranom službeničkom svijetu i dobar je primjer kako se preporukama stranih konzultanata može oduprijeti na štetu vlastitih službenika.
Sigurni smo da Vi, kao predsjednik Vlade, ne odobravate manipulaciju pravima hrvatskih građana, posebice kada se to provodi pod krinkom reformi koje nam navodno nalaže sama EU te da ćete poduzeti žurne i neodložne mjere kako bi se ovakvo postupanje sankcioniralo.

68.000 službenika protiv ukidanja minulog rada
Podsjećamo Vas i da državni i javni službenici činjenicu ukidanja instituta minulog rada doživljavaju kao duboko nepoštenu i nemoralnu, osobito stoga što je takvo pravo odlukom Ustavnog suda priznato državnim dužnosnicima pa je njih čak 68.000 potpisalo peticiju protiv ukidanja dodatka za minuli rad u Zakonu o plaćama državnih službenika.

Čak je i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor na sjednici GSV-a 28. ožujka ove godine izjavila kako Vlada ne razmišlja o ukidanju dodatka na radni staž u državnim službama.
Čini nam se nevjerojatnom činjenica da jedna Vlada, koja sebe smatra Vladom svih hrvatskih građana, tako olako prelazi preko raspoloženja i zahtjeva svojih službenika.
Na kraju, radi Vas i javnosti, ponavljamo da SDLSN nije protiv ocjene rada kao jednog od čimbenika rasta plaće te da je Sindikat predložio rast plaća automatizmom – temeljem radnog iskustva svakih pet godina, s time da se godina u kojoj je službenik dobio negativnu ocjenu rada ne računa i istovremenu mogućnost bržeg napredovanja temeljem jedne izvanredne i dvije odlične ocjene rada, ali tako da se ta dva načina ne kumuliraju.

zpds_minuli4_300908

Ovaj prijedlog je od strane državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za upravu, Antuna Palarića i predstojnice Ureda za zakonodavstvo Vlade, Zdenke Pogarčić, ocijenjen kao prihvatljivo i socijalno odgovorno rješenje, ali je predsjednik povjerenstva, Vitomir Begović, njihov stav ocijenio kao neobvezujuće osobno stručno mišljenje.

Na Vladi izbor: demokracija ili zlouporaba političke moći
Vaš je izbor, stoga, hoće li Vlada kada je u pitanju Zakon o plaćama državnih službenika, nastaviti s ignoriranjem javno očitovanih zahtjeva državnih službenika za očuvanjem instituta minulog rada, stručno utemeljenih, socijalno prihvatljivih i konstruktivnih prijedloga Sindikata ili će se konačno vratiti socijalnom dijalogu kao jedinom pravom rješenju kad su u pitanju ovako važna društvena pitanja.
I na kraju, upozoravamo Vas da ovo što se događa oko instituta minulog rada predstavlja klasičan obrazac zlouporabe političke moći koja je Vama i Vladi kojoj ste na čelu dana s vjerom da ćete ju upotrijebiti odgovorno i na dobrobit građana i koji će o tome kako ste se tom moći koristili dati svoju “ocjenu rada i učinkovitosti” na sljedećim parlamentarnim izborima.

Pročitajte još…