SDLSN poručuje Vladi: “I sporazume sa sindikatima treba poštovati!”

SDLSN poručuje Vladi: “I sporazume sa sindikatima treba poštovati!”

place_zamrzavanje_SDLSN390

Najavljeno zamrzavanje plaća u javnom sektoru značilo bi reviziju sporazuma koje su potpisali sindikati državnih i javnih službi, a oni se, baš kao i Osimski sporazumi na koje se ovih dana s pravom poziva hrvatska premijerka, moraju poštovati.

(SDLSN, 2. kolovoza 2011.) Najave Vladina ekonomskog savjetnika Željka Lovrinčevića o zamrzavanju plaća i mirovina do 2014. godine možda neće biti tako lako provesti.

sdlsn_www220Ne samo zato što se tome protive sindikati javnih službi, čiji je štrajkački potencijal uvijek bio jači od onog sindikata državnih službi, čiji članovi žive i rade u ozračju stalnih reformskih “pretumbavanja” državne uprave u kojem svaki potencijalni štrajkač riskira da se baš njegovo nađe na nekom popisu “ljudskih potencijala” na koje Vlada više ne računa, već i stoga što je ono u državnim tijelima gotovo neizvedivo.
Vlada je, naime, sa sindikatima državnih službi, pored sporazuma kojim se regulira automatska primjena osnovice iz siječnja 2009. godine od 5.415,37 kuna bruto u slučaju rasta BDP-a od 2 i više posto za dva uzastopna tromjesečja, potpisala i sporazum kojim se obvezala da do isteka roka na koji je zaključen, odnosno do 31. srpnja 2012. godine, neće jednostrano otkazati Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike.
To znači da Vlada u pregovorima sa sindikatima državnih službi ne može prijetiti otkazivanjem kolektivnog ugovora u slučaju ne pristanka na zamrzavanje plaća ili ne isplatu božićnice, a po isteku ugovora njegove će se odredbe nastaviti primjenjivati sukladno institutu produžene primjene pravnih pravila sadržanih u kolektivnom ugovoru iz Zakona o radu.
Kako je malo vjerojatno da će sindikalna strana otkazati kolektivni ugovor, Vladi preostaje jedino ispoštovati ono što je potpisala.
Dodatno neraspoloženje prema najavama zamrzavanja plaća kod državnih službenika i namještenika potpiruje i okrupnjavanje ustrojstvenih jedinica koje se u državnim tijelima provodi temeljem nove Uredbe o načelima za unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave, koje će za posljedicu imati smanjenje broja rukovodećih i bolje plaćenih državnih službenika te forsiranje privatizacije pomoćno-tehničkih službi u kojima uglavnom rade namještenici, kao najlošije plaćeni dio zaposlenika u državnoj upravi.

Pročitajte još…