SDLSN posvećuje Međunarodni dan žena svim namještenicama kojima Vlada sprema otkaz

8mart_dalje080311

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske čestita svim ženama zaposlenima u državnoj službi Međunarodni dan žena, a ovogodišnji posvećuje svim namještenicama kojima Vlada izmjenama Zakona o državnim službenicima sprema otkaz iz državne službe.

dalje_com– Zakonom se predviđa neograničeni outsourcing pomoćno-tehničkih poslova, koje u državnoj službi, kada je u pitanju čišćenje, priprema i serviranje obroka, uglavnom obavljaju žene i njihovo prepuštanje privatnim tvrtkama i servisima – podsjeća Siniša Kuhar, glavni tajnik SDLSN-a, podsjećajući da je Vlada u svom obrazloženju kao problem navela problem bolovanja i godišnjih odmora, čime “kao problem doživljava činjenicu da dio njezinih zaposlenika koristi zakonska prava na godišnji odmor i bolovanje i očito ih ne doživljava kao vrijedne ljudske potencijale u državnoj službi”, navodi Kuhar.
– Ti su razlozi moralno dvojbeni i diskriminirajući kad se uzme u obzir da i sami članovi Vlade koriste godišnji odmor i nešto rjeđe bolovanje. Kad bi ponekad oprali stepenice, vidjeli bi kako je to kad te “ušine” u leđima pa ih nitko zbog toga ne kani outsourcati – ironičan je Kuhar, koji dodaje i da je dio Vladina plana gospodarskog oporavka da se novac za plaće namještenika umjesto na njihove tekuće račune slije u poduzetničke džepove, vrlo vjerojatno i u džepove posrednika koji su sve to omogućili, a namještenicima će plaća vjerojatno biti umanjena za iznos profita i provizije. Zato za namještenice u državnim tijelima ovaj Međunarodni dan žena ima posebnu simboliku jer im je vjerojatno zadnji u državnoj službi.
– Činjenica da će Vlada njihove otkaze prikazati kao još jednu uspješno odrađenu dionicu puta u EU i plana gospodarskog oporavka slaba im je utjeha, kao što je i slaba utjeha za 350.000 nezaposlenih to što žive “relaksiranije” i moći će na referendumu odlučiti hoće li biti nezaposleni u Hrvatskoj kao članici ili nečlanici EU – zaključuje Kuhar.

Međunarodni dan žena

hrt_logoMeđunarodni je Dan žena. Ustanovljen je prije 100 godina, na prvoj ženskoj konferenciji u Kopenhagenu, i to na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin.

Rođen na prijelomu stoljeća, u vrijeme velikog industrijskog napretka, ali i velikih preokreta, kriza i radikalnih ideologija, Dan žena nosio je u sebi korijene prosvjeda i političkog aktivizma s ciljem općeg napretka, a posebice ravnopravnosti žena.

Prva međunarodna ženska konferencija bila je održana 1910. godine u Kopenhagenu. Tom prilikom je, na prijedlog Clare Zetkin, ustanovljen i “Međunarodni dan žena”. Iduće godine “Međunarodni dan žena” obilježilo je više od milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Istodobno se dogodio požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku, u kojem je živote izgubilo više od 140 žena. Slabe mjere sigurnosti bile su uzrok tako velikom broju žrtava.

8mart_hrt080311Aktivistice Ženske mreže Hrvatske i ženskih sindikalnih grupa danas su potpredsjedniku Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Slobodanu Uzelcu pred Banskim dvorima predale zahtjeve za bolja radna prava žena. Primajući zahtjeve nevladinih udruga, Uzelac je kazao da će s njima upoznati predsjednicu Vlade Jadranku Kosor i članove Vlade te ih predati vladinim radnim tijelima.

Podsjetio je kako on i njegovi suradnici, štiteći ljudska prava, ističu da su u Hrvatskoj najčešće ugrožene manjine i jedna većina – a ta većina upravo su žene.

Budite sigurni da ću učiniti sve što je u mojoj moći da to za što se zalažete dobije punu pozornost u Vladi, rekao je Uzelac.

Koordinatorica ženskih sindikalnih grupa Jasna Petrović novinarima je izjavila kako je inzistiranje poslodavaca na fleksibilizaciji tržišta rada najveći problem, jer žene danas u Hrvatskoj, u usporedbi s EU, nisu radnice nego robinje.

Predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena Hrvatske Gordana Sobol upozorila je na nisku stopu od 40 posto zaposlenosti žena danas u Hrvatskoj te na jaz u plaćama između muškaraca i žena jer za isti posao i kvalifikaciju muškarci imaju 13 posto veću plaću nego žene.

Hrvatska danas ne prepoznaje potencijale ženskog poduzetništva. Još nedavno bilo je 20 posto poduzeća kojima su vlasnice bile žene, a sada je to smanjeno pet posto. Žene koje su lani išle u mirovinu imale su 21 posto manju plaću od muškaraca, a ukinuta je i jedina suvisla mjera pozitivne diskriminacije – raniji odlazak žena u mirovinu, upozorila je Sobol na konferenciji za novinare u SDP-u povodom Međunarodnog dana žena na temu mogućnosti poboljšanja položaja žena na tržištu rada.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske uputio je svim ženama zaposlenim u državnoj službi čestitku za Međunarodni dan žena, te posvetio svim namještenicama kojima Vlada izmjenama Zakona o državnim službenicima sprema otkaz.

Izmjenama zakona predviđa se neograničeni outsourcing (izdvajanje) pomoćno-tehničkih poslova koje u državnoj službi, kada su u pitanju čišćenje, priprema i serviranje obroka, uglavnom obavljaju žene, upozorava sindikat u priopćenju.
Kao razlog otkazivanja rada u državnim tijelima Vlada u obrazloženju navodi kako bi te poslove bilo ekonomičnije povjeriti pružateljima usluga putem ugovora (servis), nego imati stalno zaposlene namještenike kod kojih se često pojavljuje problem bolovanja, godišnjeg odmora i sl.

Dakle, Vlada kao problem doživljava to što dio njezinih zaposlenika koristi zakonska prava na godišnji odmor i bolovanje, te ih očito ne doživljava kao vrijedne ljudske potencijale u državnoj službi. Takvi razlozi za otkaze moralno su dvojbeni i diskriminirajući kad se uzme u obzir da i sami članovi Vlade koriste godišnje odmore i bolovanja, pa ih nitko zbog toga ne kani outsourcirati, kaže se u priopćenju.

Europski ministri zaduženi za zapošljavanje i socijalna pitanja na sastanku u ponedjeljak poduprli su Pakt za rodnu ravnopravnost čiji je cilj povećati broj žena na vodećim položajima, ali su se suzdržali od postavljanja kvota na europskoj razini, pišu u utorak europski mediji.

Vijeće za zapošljavanje i socijalna pitanja zatražilo je da se na nacionalnim razinama do 2020. poduzmu akcije kako bi se promoviralo jednako sudjelovanje žena i muškaraca na vodećim položajima na svim razinama i u svim sektorima, kaže se u dokumentu koji su usvojili ministri.

Američka državna tajnica Hillary Clinton u svom je članku u povodu 100. godišnjice Međunarodnog dana žena u utorak pozvala društva, vlade i poslovne čelnike u svijetu da više ulažu u žene i djevojke, kao strategiju za otvaranje radnih mjesta i gospodarski rast.

Nazivajući “žensko tržište” jednim od najbrže rastućih tržišta u svijetu, Clinton je istakla kako diljem svijeta ima više do 200 milijuna poduzetnica koje zarađuju više od 10,000 milijarda dolara godišnje, a očekuje se da će njihove zarade rasti za još 5,000 milijarda dolara u idućih nekoliko godina.

Sindikat posvećuje Međunarodni dan žena svim namještenicama kojima Vlada sprema otkaz

Rosie

ZAGREB, 8. ožujka 2011. (Hina) – Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske uputio je danas svim ženama zaposlenim u državnoj službi čestitku za Međunarodni dan žena, te je posvetio svim namještenicama kojima Vlada izmjenama Zakona o državnim službenicima sprema otkaz.

Hina_logo.jpgIzmjenama zakona predviđa se neograničeni outsourcing (izdvajanje) pomoćno-tehničkih poslova koje u državnoj službi, kada su u pitanju čišćenje, priprema i serviranje obroka, uglavnom obavljaju žene, upozorava sindikat u priopćenju.
Kao razlog otkazivanja rada u državnim tijelima Vlada u obrazloženju navodi kako bi te poslove bilo ekonomičnije povjeriti pružateljima usluga putem ugovora (servis), nego imati stalno zaposlene namještenike kod kojih se “često pojavljuje problem bolovanja, godišnjeg odmora i sl”.
Dakle, Vlada kao problem doživljava to što dio njezinih zaposlenika koristi zakonska prava na godišnji odmor i bolovanje, te ih očito ne doživljava kao vrijedne “ljudske potencijale” u državnoj službi. Takvi razlozi za otkaze moralno su dvojbeni i diskriminirajući kad se uzme u obzir da i sami članovi Vlade koriste godišnje odmore i bolovanja, pa ih nitko zbog toga ne kani “outsourcirati”, kaže se u priopćenju.
No, to je dio Vladina plana gospodarskog oporavka kojim će se novac za plaće namještenika sliti u poduzetničke džepove, vrlo vjerojatno i u džepove posrednika koji su sve to omogućili, a namještenicima će plaće vjerojatno biti umanjene za iznos profita i provizije.
Ako plaće ostanu iste, morat će raditi više uz očekivani gubitak prava iz kolektivnog ugovora jer se u privatnim servisima kolektivni ugovori rijetko zaključuju.
Stoga za namještenice u državnim tijelima ovaj Međunarodni dan žena ima posebnu simboliku, budući da im je vjerojatno zadnji u državnoj službi, ističe sindikat.

8mart_vl080311

Piše: Romana Kovačević Barišić

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske čestita svim ženama zaposlenima u državnoj službi Međunarodni dan žena, a ovogodišnji posvećuje svim namještenicama kojima Vlada izmjenama Zakona o državnim službenicima sprema otkaz iz državne službe.

vl_logo180909– Zakonom se predviđa neograničeni outsourcing pomoćno-tehničkih poslova, koje u državnoj službi, kada je u pitanju čišćenje, priprema i serviranje obroka, uglavnom obavljaju žene i njihovo prepuštanje privatnim tvrtkama i servisima – podsjeća Siniša Kuhar, glavni tajnik SDLSN-a, podsjećajući da je Vlada u svom obrazloženju kao problem navela problem bolovanja i godišnjih odmora, čime “kao problem doživljava činjenicu da dio njezinih zaposlenika koristi zakonska prava na godišnji odmor i bolovanje i očito ih ne doživljava kao vrijedne ljudske potencijale u državnoj službi”, navodi Kuhar.

– Ti su razlozi moralno dvojbeni i diskriminirajući kad se uzme u obzir da i sami članovi Vlade koriste godišnji odmor i nešto rjeđe bolovanje. Kad bi ponekad oprali stepenice, vidjeli bi kako je to kad te “ušine” u leđima pa ih nitko zbog toga ne kani outsourcati – ironičan je Kuhar, koji dodaje i da je dio Vladina plana gospodarskog oporavka da se novac za plaće namještenika umjesto na njihove tekuće račune slije u poduzetničke džepove, vrlo vjerojatno i u džepove posrednika koji su sve to omogućili, a namještenicima će plaća vjerojatno biti umanjena za iznos profita i provizije. Zato za namještenice u državnim tijelima ovaj Međunarodni dan žena ima posebnu simboliku jer im je vjerojatno zadnji u državnoj službi.

– Činjenica da će Vlada njihove otkaze prikazati kao još jednu uspješno odrađenu dionicu puta u EU i plana gospodarskog oporavka slaba im je utjeha, kao što je i slaba utjeha za 350.000 nezaposlenih to što žive “relaksiranije” i moći će na referendumu odlučiti hoće li biti nezaposleni u Hrvatskoj kao članici ili nečlanici EU – zaključuje Kuhar.

SDLSN posvećuje Međunarodni dan žena svim namještenicama kojima Vlada sprema otkaz

tajci390

Za namještenice u državnim tijelima ovaj Međunarodni dan žena ima posebnu simboliku, jer im je vjerojatno zadnji u državnoj službi

(SDLSN, 8. ožujka 2011.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske čestita svim ženama zaposlenim u državnoj službi Međunarodni dan žena, a ovogodišnji posvećuje svim namještenicama kojima Vlada izmjenama Zakona o državnim službenicima sprema otkaz državne službe.
sdlsn_www220Zakonom se predviđa neograničeni outsourcing pomoćno-tehničkih poslova, koje u državnoj službi, kada je u pitanju čiščenje, priprema i serviranje obroka, uglavnom obavljaju žene i njihovo prepuštanje privatnim tvrtkama i servisima.
Kao razlog otkazivanja rada u državnim tijelima, Vlada u obrazloženju odredbi koje to omogućuju navodi:
Time bi se ostvarili preduvjeti za ispunjenje mjere iz Plana provedbenih aktivnosti Programa gospodarskog oporavka – outsourcing poslova čiščenja, ugostiteljstva i drugih pomoćno-tehničkih poslova u tijelima državne uprave, za koje je ocijenjeno da bi, u određenim slučajevima, bilo ekonomičnije povjeriti ih pružateljima usluga putem ugovora (servis), nego imati stalno zaposlene namještenike. Naime, kod namještenika, koji su dakle u državnom tijelu u radnom odnosu često se pojavljuje problem bolovanja, godišnjeg odmora i sl.,…
Dakle, Vlada kao problem doživljava činjenicu da dio njezinih zaposlenika koristi zakonska prava na godišnji odmor i bolovanje i očito ih ne doživljava ka vrijedne “ljudske potencijale” u državnoj službi.

Naravno, ovakvi razlozi za otkaz državne namješteničke službe moralno su dvojbeni i diskriminirajući kad se uzme u obzir da i sami članovi Vlade koriste godišnji odmor i nešto rjeđe bolovanje (kad bi koji puta oprali stepenice vidjeli bi kako je to kad te “ušine” u leđima) pa ih nitko zbog toga ne kani outsourcirati.
No, to je dio Vladina plana gospodarskog oporavka, kojim će se novac za plaće namještenika umjesto na njihove tekuće račune sliti u poduzetničke džepove, vrlo vjerojatno i u džepove posrednika koji su sve to omogućili, a namještenicima će plaća vjerojatno biti umanjena za iznos profita i provizije.
Ukoliko pak ostane ista morati će raditi više uz očekivani gubitak prava iz kolektivnog ugovora, jer se u privatnim servisima kolektivni ugovori rijetko zaključuju.
Zato za namještenice u državnim tijelima ovaj Međunarodni dan žena ima posebnu simboliku, jer im je vjerojatno zadnji u državnoj službi.
Činjenica da će Vlada njihove otkaze prikazati kao još jednu uspješno odrađenu dionicu puta u EU i plana Gospodarskog oporavka slaba im je utjeha, kao što je i slaba utjeha za 350.000 nezaposlenih to što žive “relaksiranije” i moći će na referendumu odlučiti hoće li biti nezaposleni u Hrvatskoj kao članici ili nečlanici EU.

Ostaje im tek da se pridruže nezadovljnima Vladinom politikom koja ljude žrtvuje radi provedbe programa i integrativnih procesa.