SDLSN predlaže Kosor realizaciju projekta Vlade na Savi

SDLSN predlaže Kosor realizaciju projekta Vlade na Savi

vlada_sava_jl070506

Vladin Program gospodarskog oporavka u dijelu koji se odnosi na racionalizaciju sustava javne uprave ni jednom riječi ne spominje projekt koji je čedo HDZ-ovih vlada, iako bi se njime polučili učinci kako na području racionalizacije državne uprave, tako i na poticanju gospodarske aktivnosti, posebice ako bi se u zgrade Vlade ugradila domaća pamet i materijali, a podigle ih posla gladne hrvatske građevinske tvrtke, koje bi na taj način mogle podmiriti svoja dugovanja prema državi

sdlsn_www220(SDLSN, 10. kolovoza 2010.) Visoki državni dužnosnik jedne od članica EU upravo je sletio u zračnu luku “Dr. Franjo Tuđman” (bivši aerodrom Pleso) kako bi prisustvovao summitu zemalja EU koji se održava u Zagrebu pod Hrvatskim predsjedanjem na temu “EU nakon Hrvatske – pravci i stranputice”.
Međutim, usprkos činjenici da su mjere osiguranja summita izuzetne te da u njima sudjeluje 3.500 specijalaca MUP-a i HV-a, građani gotovo da i ne osjećaju da se u gradu nešto događa.
Razlog tomu je nedavno preseljenje Vlade u novi kompleks vladinih zgrada na Prisavlju, kojim je problem opsade Zagreba i prometni kolaps prilikom dolaska visokih stranih državnih dužnosnika prestao postojati.

swat390

Rutinsko sigurnosno zatvaranje transverzale od zračne luke završno s mostom Slobode na Savi i preusmjeravanje prometa na Domovinski most, most Mladosti i Jadranski most prometovanje Zagrebom učinili su mogućim i u vrijeme najzahtjevnijih političko-sigurnosnih događaja…

Ovo je mogući uvodnik jednih dnevnih novina u doglednoj budućnosti, pod uvjetom da se realizira projekt Vlade na Savi iz 1995. godine, kada su na natječaju za kompleks zgrada na Prisavlju, koji je raspisala Vlada Nikice Valentića, neposredno iza zgrade HRT-a, najboljim ocijenjeni projekti Nenada Bacha i Mladena Sabolovića.
Ideja da se na jednom mjestu nađu sva tijela Vlade, a skupi i raštrkani poslovni prostori u centru Zagreba prodaju i/ili predaju građanima i poslovnim subjektima na korištenje od tada se svako malo “zakotrlja” u medijima.

dropulicMinistrica prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić, 7. svibnja 2006. godine za Jutarnji list ovako je govorila o projektu: “Projektna dokumentacija bit će pripremljena ove godine, a sljedeće bi, ako Vlada tako odluči, mogla krenuti gradnja. Preseljenje Vlade i ministarstva na jednu lokaciju bio bi organizacijski i financijski isplativ potez. Racionalnije bi se mogle organizirati zajedničke službe poput voznog parka, telefonske centrale, informatizacije i dostave, a da o uštedi vremena i ne govorim. Putovanja automobilom od jednog ministarstva do drugog su gubljenje vremena i živaca“.
Matulović-Dropulić je pri tome izjavila da za gradnju Vlade ne bi trebalo odvojiti veća sredstva jer se sadašnji prostori u kojim je državna uprava mogu prodati.

hebrang140Rasutost državnih tijela Andrija Hebrang 2009. godine za iste novine opisuje kao glavni problem hrvatske administracije.
Sada svi iz ministarstava dolaze na sjednicu Vlade iz raznih dijelova grada. To su troškovi vozača, benzin, i još ne možete u roku od 15 minuta sazvati međuresorni sastanak, jer ljudima treba i više od sat vremena da dođu do vas“, govorio je Hebrang iz vlastitog iskustva.
SDLSN dodaje kako bi i predsjednici Vlade Jadranki Kosor trebalo kudikamo manje vremena za obilazak ministarstava, a ministru uprave Davorinu Mlakaru za inventuru državnih tijela i broja zaposlenih u njima, posebice ako bi se na ulasku u Vladin kampus postavio tlocrt s rasporedom zgrada i popisom državnih tijela koje se u njima nalaze.
Ministri i državni tajnici manje bi vremena povodili u crnim limuzinama, a više za radnim ili stolom za sastanke. Neki od njih mogli bi se uključiti i u nacionalnu kampanju protiv pretilosti, tako što bi razdaljinu od jednog do drugog ministarstva ili dvorane za sjednice Vlade savladali pješice, a za one kojima je i to preteško moglo bi se nabaviti vozilo kakvo se koristi na terenima za golf.

Golf-Car2

Međutim, Vladin Program gospodarskog oporavka u dijelu koji se odnosi na racionalizaciju sustava javne uprave, ni jednom riječi ne spominje projekt koji je čedo HDZ-ovih vlada, iako bi se njime, nedvojbeno je, polučili učinci kako na području racionalizacije državne uprave, tako i na poticanju gospodarske aktivnosti, posebice ako bi se u zgrade Vlade ugradila domaća pamet i materijali, a podigle ih posla gladne hrvatske građevinske tvrtke, koje bi na taj način mogle podmiriti i svoja dugovanja prema državi.

O dugoročnoj uštedi na plaćanju skupih najamnina, uređenja zgrada koje su spomenici kulture i troškovima (pre)skupe logistike da i ne govorimo.

Na kraju krajeva, ako potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Darko Milinović slijedi istu logiku objedinjavanja i okrupnjavanja ustanova u zdravstvu radi racionalizacije poslovanja i smanjenja troškova logistike pa zašto onda ne bi i njegova šefica?
SDLSN stoga poziva Vladu da pri izlasku iz recesije otvori vlastite ladice i posegne za gotovim rješenjima koja je sama predlagala. Topla voda je već otkrivena. Treba samo otvoriti slavinu…

Pročitajte još…