SDLSN predlaže mjere za racionalizaciju i poboljšanje učinkovitosti državne uprave

SDLSN predlaže mjere za racionalizaciju i poboljšanje učinkovitosti državne uprave

measure2_390

(SDLSN, 3. ožujka 2010.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske predložio je Vladi RH, sukladno Sporazumu o socijalnom partnerstvu u reformi državne uprave potpisanom između Vlade i SDLSN-a 7. listopada prošle godine, mjere za poboljšanje kvalitete i učinkovitosti državne uprave.

Sindikat smatra kako je krajnji trenutak da se žarište rasprave o državnoj upravi premjesti s materijalnih prava i otkaza na problem organizacije rada i upravljanja ljudskim resursima.

Državna uprava neće postati boljom i učinkovitijom ukoliko se ukinu naknada za prijevoz, regres ili božićnica, a posebice ako se iz nje otpusti desetak ili više tisuća službenika.

Vrijednost državne uprave ne odražava trošak rada i materijalnih prava njezinih zaposlenika, već opseg i razina kvalitete servisa koji pruža građanima, gospodarskom i javnom sektoru.

mjere_sporazum

SDLSN stoga predlaže da se eventualni višak ili neodgovarajuća struktura kadrova riješe kroz plansko i programirano zapošljavanje u svrhu zamjenjivanja starih novim kadrovima u omjeru koji će srednjeročno i dugoročno značiti smanjenje broja zaposlenih, ali i druge preporuke sažete u deset mjera za racionalizaciju i poboljšanje učinkovitosti državne uprave i nada se da će o ovim prijedlozima imati priliku raspraviti s Vladom u okviru zajedničkog radnog tijela sa zadaćom poboljšanja kvalitete i učinkovitosti rada državnih službi.

mjere_sdlsn030310