SDLSN predlaže Vladi donošenje jedinstvenog zakona o plaćama za dužnosnike i službenike

SDLSN predlaže Vladi donošenje jedinstvenog zakona o plaćama za dužnosnike i službenike

minuli_duznosnici390

(SDLSN, 6. listopada 2008.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske predlaže Vladi RH da umjesto Zakona o plaćama državnih službenika donese jedinstveni zakon kojim će urediti plaće državnih dužnosnika, saborskih zastupnika i službenika, potaknut inicijativom nekolicine dužnosnika, koji zasad žele ostati anonimni.
Zakonom bi, prema prijedlogu Sindikata, bile obuhvaćene plaće državnih dužnosnika (Predsjednika Republike, Predsjednika Vlade, Potpredsjednika Vlade, ministara, državnih tajnika, ravnatelja i dr.), pravosudnih dužnosnika, saborskih zastupnika i državnih službenika.

sdlsn_www220Ovakvim jedinstvenim zakonom stvorile bi se pretpostavke da državni i pravosudni dužnosnici i saborski zastupnici uživaju mogućnost bržeg povećanja plaće temeljem ocjene učinkovitosti rada te ne budu žrtve socijalističke uravnilovke, tj. sustava rasta plaće isključivo temeljem dodatka za minuli rad, odnosno 0,5 posto po godini staža.
Sadašnjim uređenjem plaća državnih i pravosudnih dužnosnika te saborskih zastupnika koji imaju fiksne koeficijente, odnosno ne razvrstavaju se u sustav platnih razreda i  ne mogu se unutar takvog sustava kretati horizontalno (promicanje) i vertikalno (napredovanje) i tako uživati pogodnosti merit sustava, odnosno sustava zasluga temeljem iskazane učinkovitosti rada, oni su diskriminirani u odnosu na državne službenike, kojima Vlada Zakonom o plaćama državnih službenika to želi omogućiti.
Sindikat smatra da je nepravedno da samo državnim službenicima plaće rastu skokovito zahvaljujući ocjenama rada, dok bi plaće dužnosnika trebale rasti po stopi od mizernih 0,5 posto za svaku godinu rada.

minuli_duznosnici_podrska

Glavni tajnik SDLSN Siniša Kuhar stoga najavljuje: “Iako dužnosnici i saborski zastupnici uglavnom nisu naši članovi, kakav bi to mi sindikat bili kad ne bi mislili i na njihov boljitak. Ipak su oni naši kolege. Borit ćemo se za to da ne budu diskriminirani i izjednače se u pravima s državnim službenicima. Mnogi od njih sigurno bi zaslužili ocjenu “izvanredan” i “odličan”, umjesto da trpe posljedice socijalističke uravnilovke koja ih sve trpa u isti koš i priznaje im samo 0,5 posto po godini staža, radili ili ne.”
“Mnogi dužnosnici i saborski zastupnici su mladi obiteljski ljudi, koji se tek kuće i udomljuju, dižu kredite i svaka im je lipa dragocjena.“, pojašnjava Kuhar i predlaže prilagođavanje postojećih obrazaca za ocjenjivanje uvjetima rada državnih dužnosnika i saborskih zastupnika, poput novih rubrika “ne spava u sabornici”, “redovito čita novine”, “ima kredit za stan”, “biranim riječima hvali Vladinu politiku u svakoj prigodi”, “ne komplicira i poziva se na zakone kad mu se kaže što treba raditi”, koje bi imale velikog utjecaja na konačnu ocjenu i mogućnost skokovitog povećanja plaće.

stanKuhar stoga poziva sve državne dužnosnike i saborske zastupnike koji se osjećaju diskriminiranima i otuđenima od rezultata svoga rada da se uključe u Sindikat i zajedno s državnim službenicima izbore za ocjenu rada kao jedinu mjeru povećanja plaća i tako postanu ravnopravni građani Lijepe naše.
Pripremili smo i peticiju za omogućavanje rasta plaća dužnosnika i saborskih zastupnika temeljem ocjene učinkovitosti rada pod sloganom I JA ZASLUŽUJEM OCJENU ZA SVOJ RAD, koju ćemo poslati na potpis svim dužnosnicima i pokazati im kako se građanskom inicijativom i hrabrošću može izboriti za veće plaće“, zaključuje Kuhar i nada se da će Hrvatska uskoro postati društvo u kojem će dužnosnici prestati biti građani drugog reda.(xpsalamala.com)