SDLSN prosvjeduje zbog najavljene izmjene uredbe o koeficijentima

SDLSN prosvjeduje zbog najavljene izmjene uredbe o koeficijentima

Koeficijenti_izmjene1

(SDLSN, 15. ožujka) Sindikat je danas dostavio Uredu za socijalno partnerstvo svoje očitovanje na dostavljeni Prijedlog Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi, kojim se usklađuje stanje nastalo formiranjem Državne uprave za zaštitu i spašavanje i propisuju radna mjesta inspektora unutarnjeg nadzora u državnim tijelima.

Sindikat prosvjeduje zbog činjenice da se izmjena uredbe o koeficijentima predlaže u trenutku dok traju razgovori o korekciji koeficijenata između pregovaračkih odbora Vlade i sindikata državnih službi.

Smatramo da donošenje Uredbe u ovakvom obliku i sadržaju dok su u tijeku razgovori između pregovaračkih odbora koji se odnose upravo na predmetnu uredbu i u kojima sindikati predlažu korekcije koeficijenata položaja i radnih mjesta državnih službenika i namještenika predstavlja izigravanje socijalnog dijaloga i ukazuje na ponašanje koje nije sukladno demokratskim stečevinama socijalnog partnerstva“, navodi se u očitovanju Sindikata.

SDLSN dodaje da ukoliko Vlada RH doista razgovara sa sindikatima državnih službi u dobroj vjeri glede pitanja uređenih predmetnom uredbom, onda bi zbog načela učinkovitosti i ekonomičnosti trebalo zastati u donošenju izmjena i dopuna Uredbe, kako bi se po završetku razgovora pregovaračkih odbora Vlade i sindikata državnih službi, mogao definirati jedinstveni prijedlog i spriječilo donošenje dviju izmjena u kratkom vremenu.

S time u svezi skrećemo pozornost da upravo Pregovarački odbor Vlade oteže s izjašnjavanjem glede sindikalnog prijedloga korekcije koeficijenta, premda je na sastanku pregovaračkih odbora 16. veljače zaključeno da će se Pregovarački odbor Vlade RH očitovati na prijedlog sindikata u roku od 10 dana“, kaže se u očitovanju.

SINDIKAT DRŽAVNIH SLUŽBENIKA O IZMJENI UREDBE O KOEFICIJENTIMA

hina_logo

ZAGREB, 15. ožujka 2005. (Hina) –  Sindikat državnih službenika i namještenika dostavio je danas Vladinu Uredu za socijalno partnerstvo očitovanje na prijedlog izmjena Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi, priopćeno je iz sindikata.
Sindikat prosvjeduje što se izmjena uredbe o koeficijentima predlaže u trenutku dok traju razgovori o korekciji koeficijenata između pregovaračkih odbora Vlade i sindikata državnih službi.
Drže da donošenje takve Uredbe, dok traju pregovori u kojima sindikati predlažu korekcije koeficijenata položaja i radnih mjesta državnih službenika i namještenika, predstavlja izigravanje socijalnog dijaloga.
Ako Vlada doista razgovara sa sindikatima državnih službi u dobroj vjeri, trebala bi zastati u izmjeni Uredbe, kako bi se po završetku pregovora mogao definirati jedinstveni prijedlog i spriječiti donošenje dviju izmjena u kratkom vremenu.
Sindikat pritom upozorava da Vladin pregovarački odbor oteže s izjašnjavanjem glede sindikalnog prijedloga korekcije koeficijenta, premda je na sastanku 16. veljače zaključeno da će se očitovati na prijedlog sindikata u roku od 10 dana.
(Hina) pp/xmd ymd