SDLSN protiv prakse neplaćenog rada u državnim tijelima

naknade_javno050609

Sindikat državnih službenika i namještenika upozorio je danas da se zaposlenima u državnim tijelima posljednjih godina temeljem zakona povjeravaju različiti poslovi za koje trebaju dobiti posebne naknade, ali im se one ne isplaćuju.

javno_za_printZakon o državnim službenicima propisao je obvezu izbora jednog posrednika za razrješenje spornih odnosa između službenika u državnoj službi na svakih 100 zaposlenih službenika, odnosno najmanje 650 službenika na 65.000 zaposlenih u državnim tijelima.Taj posrednik ima pravo na posebnu naknadu čiju visinu utvrđuje čelnik središnjeg tijela državne uprave nadležnog za službeničke odnose, no iako je prvim posrednicima imenovanim 2006. godine već istekao mandat, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić još nije odredio visinu naknade, upozorava sindikat u priopćenju.

Slično su prošli mentori vježbenika u državnim tijelima, kao i povjerenici za etiku koji se sukladno Etičkom kodeksu državnih službenika imenuju u svakom državnom tijelu. Tako se službenicima pozitivnim propisima nameću odgovornost i poslovi za koje imaju pravo na naknadu, ali im se ona uskraćuje neutvrđivanjem visine iznosa, ističe sindikat. Umjesto da se napokon utvrde iznosi tih naknada i one počnu isplaćivati, događa se suprotno pa je tako odlukom ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka naknada mentorima policijskih vježbenika izbrisana iz Odluke o visini naknade predavačima i visini naknade za korištenje autorskih prava MUP-a.

Sindikat stoga traži da Vlada konačno počne provoditi zakone i podzakonske akte koje je sama predložila ili donijela, a od Hrvatskog sabora da olako ne donosi zakone koji su prepuni rupa i nedorečenih rješenja, a bez preciznih rokova za izvršenje zakonskih obveza.

naknade_zzine050609

Sindikat: državnim službenicima ne isplaćuju se naknade za posebne poslove

prazni_dzepovi2

ZAGREB, 5. lipnja 2009. (Hina) – Sindikat državnih službenika i namještenika upozorio je danas da se zaposlenima u državnim tijelima posljednjih godina temeljem zakona povjeravaju različiti poslovi za koje trebaju dobiti posebne naknade, ali im se one ne isplaćuju.

hina_logo

Zakon o državnim službenicima propisao je obvezu izbora jednog posrednika za razrješenje spornih odnosa između službenika u državnoj službi na svakih 100 zaposlenih službenika, odnosno najmanje 650 službenika na 65.000 zaposlenih u državnim tijelima.

Taj posrednik ima pravo na posebnu naknadu čiju visinu utvrđuje čelnik središnjeg tijela državne uprave nadležnog za službeničke odnose, no iako je prvim posrednicima imenovanim 2006. godine već istekao mandat, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić još nije odredio visinu naknade, upozorava sindikat u priopćenju.

Slično su prošli mentori vježbenika u državnim tijelima, kao i povjerenici za etiku koji se sukladno Etičkom kodeksu državnih službenika imenuju u svakom državnom tijelu.

naknade_ttxt

Tako se službenicima pozitivnim propisima nameću odgovornost i poslovi za koje imaju pravo na naknadu, ali im se ona uskraćuje neutvrđivanjem visine iznosa, ističe sindikat.

Umjesto da se napokon utvrde iznosi tih naknada i one počnu isplaćivati, događa se suprotno pa je tako odlukom ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka naknada mentorima policijskih vježbenika izbrisana iz Odluke o visini naknade predavačima i visini naknade za korištenje autorskih prava MUP-a.

Sindikat stoga traži da Vlada konačno počne provoditi zakone i podzakonske akte koje je sama predložila ili donijela, a od Hrvatskog sabora da olako ne donosi zakone koji su prepuni rupa i nedorečenih rješenja, a bez preciznih rokova za izvršenje zakonskih obveza.

naknade_poslovni050609

Sindikat državnih službenika i namještenika upozorio je danas kako se zaposlenicima u državnim tijelima posljednjih godina temeljem zakona povjeravaju različiti poslovi za koje trebaju dobiti posebne naknade, ali im se one ne isplaćuju.

Zakon o državnim službenicima propisao je obvezu izbora jednog posrednika za razrješenje spornih odnosa između službenika u državnoj službi na svakih 100 zaposlenih službenika, odnosno najmanje 650 službenika na 65.000 zaposlenih u državnim tijelima. empty_walletTaj posrednik ima pravo na posebnu naknadu čiju visinu utvrđuje čelnik središnjeg tijela državne uprave nadležnog za službeničke odnose, no iako je prvim posrednicima imenovanim 2006. godine već istekao mandat, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić još nije odredio visinu naknade, upozorava sindikat u priopćenju.

Slično su prošli mentori vježbenika u državnim tijelima, kao i povjerenici za etiku koji se sukladno Etičkom kodeksu državnih službenika imenuju u svakom državnom tijelu. Tako se službenicima pozitivnim propisima nameću odgovornost i poslovi za koje imaju pravo na naknadu, ali im se ona uskraćuje neutvrđivanjem visine iznosa, ističe sindikat.

Umjesto da se napokon utvrde iznosi tih naknada i one počnu isplaćivati, događa se suprotno pa je tako odlukom ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka naknada mentorima policijskih vježbenika izbrisana iz Odluke o visini naknade predavačima i visini naknade za korištenje autorskih prava MUP-a.

Stoga, sindikat traži da Vlada konačno počne provoditi zakone i podzakonske akte koje je sama predložila ili donijela, a od Hrvatskog sabora da olako ne donosi zakone koji su prepuni rupa i nedorečenih rješenja, a bez preciznih rokova za izvršenje zakonskih obveza. (Hina/pd)

SDLSN protiv neplaćenog rada u državnim tijelima

EmptyPocket390

(SDLSN, 5. lipnja 2009.) Iako se neplaćanje obavljenog rada najčešće veže uz privatni sektor, od ove društveno neprihvatljive pojave nisu imune ni državne službe.

sdlsn_www220Naime, zaposlenima u državnim tijelima posljednjih godina se temeljem Zakona o državnim službenicima i njegovim provedbenim propisima povjeravaju različiti poslovi za obavljanje kojih im pripada i pravo na posebnu naknadu, ali svoje nove zadaće obavljaju po načelu “posao odmah – naknada kasnije”.
Tako je Zakon o državnim službenicima propisao obvezu izbora jednog posrednika za razrješenje spornih odnosa između službenika u državnoj službi na svakih 100 zaposlenih službenika, odnosno najmanje 650 službenika na 65.000 zaposlenih u državnim tijelima.
Posrednik se imenuje na vrijeme od najviše tri godine i obavlja povjerene zadaće uz redovite poslove radnog mjesta na koje je raspoređen pa stoga “ima pravo na posebnu naknadu, čiju visinu utvrđuje čelnik središnjeg tijela državne uprave nadležnog za službeničke odnose”.

posrednik_rjesenje

Prvim posrednicima u državnoj službi već je istekao trogodišnji mandat, ali naknadu na koju imaju pravo još nisu vidjeli

Međutim, iako je prvim posrednicima u državnoj službi imenovanim još daleke 2006. godine već istekao mandat, “čelnik središnjeg tijela državne uprave nadležnog za službeničke odnose”, tj. državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić, visinu naknade za rad posrednika iz članka 71. Zakona o državnim službenicima još nije donio.
Slično su prošli i mentori vježbenika u državnim tijelima, koji prema Uredbi o oblicima, načinima i uvjetima izobrazbe državnih službenika imaju pravo na naknadu za rad mentora koju, kakve li slučajnosti, također određuje “čelnik središnjeg tijela državne uprave nadležan za službeničke odnose posebnim rješenjem”.
Osim posrednika i mentora, pravo na naknadu imaju i povjerenici za etiku koji se sukladno Etičkom kodeksu državnih službenika imenuju u svakom državnom tijelu.
I visinu njihove naknade utvrđuje “čelnik središnjeg tijela državne uprave nadležan za službeničke odnose”.

naknade_svi

Koja je svrha donošenja propisa koji se ne provode?

Tako se službenicima pozitivnim propisima nameću odgovornost i poslovi za koje imaju pravo na naknadu, ali im se ona uskraćuje neutvrđivanjem visine iznosa.
Radi se o perfidnom izigravanju zakonskih obveza kojim se potkopava pravni poredak i zaposlenima uskraćuje pravo na naknadu za odgovornost i zadaće koje su im povjerene.
Neslužbeno saznajemo kako je funkcija posrednika u državnoj službi uvedena pod pritiskom stranih konzultanata i EU te se na ovaj način njihova uloga neutralizira i marginalizira i istovremeno čeka prva zgodna prilika da se posrednik briše iz zakona.
No, ni takvi motivi ne opravdavaju činjenicu da službenici koji imaju pravo na naknadu to pravo ne mogu ostvariti zbog nedonošenja visine iznosa naknade.
Nažalost, umjesto da se konačno utvrde iznosi ovih naknada i one počnu isplaćivati, događa se suprotno pa je tako odlukom ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka naknada mentorima policijskih vježbenika “izbrisana” iz Odluke o visini naknade predavačima i visini naknade za korištenje autorskih prava MUP-a.
Sindikat stoga od Vlade RH traži da konačno započne s provedbom zakona i podzakonskih akata kojih predlagatelj ili ih je sama donijela, a od Hrvatskog sabora da olako ne donosi zakone koji su prepuni rupa i nedorečenih rješenja te u kojima ne postoje precizni rokovi za izvršenje zakonskih obveza koje će omogućiti njihovu punu primjenu.
Sindikat se pri tome pita tko će se u državnoj službi boriti protiv neplaćenog rada kad inspekcijske poslove u državnim tijelima obavlja isto tijelo koje je krivac za takvo stanje te traži da se u državnoj upravi uspostavi neovisna kontrola zakonitosti rada državnih tijela.

Pročitajte još…