SDLSN protiv referenduma o ukidanju prava državnih službenika i namještenika

SDLSN protiv referenduma o ukidanju prava državnih službenika i namještenika

sdlsn_www220(SDLSN, 13. kolovoza 2009.) Ideju o referendumu na kojem bi se odlučivalo o “utapanju” prava iz kolektivnih ugovora javnih i državnih službi u plaću smatramo neozbiljnom, a činjenicu da o njoj ozbiljno razmišlja i sama premijerka zabrinjavajućom.
Neozbiljno je da se ideje o smanjivanju tuđih prava plasiraju iz redova “branitelja i gospodarstvenika”, a sve nam to pomalo liči na to kako su nekad pripadnici SUBNOR-a priskakali u pomoć socijalističkim vlastodršcima.
Smatramo neozbiljnim i isticanje činjenice kako je prijedlog uputio branitelj, kao da u državnim službama ne rade službenici i namještenici koji su do jučer također bili branitelji.
rezanje_placaPrema prijedlogu ugrađivanju materijalnih prava iz kolektivnih ugovora u plaću sumnjičavi smo iz povijesnih razloga, jer nam je u službeničkom pamćenju još uvijek svježa epizoda s pretvaranjem dodatka za topli obrok u stalni dodatak i oporezivi dio plaće, kada se to obrazlagalo istom retorikom kako će to zaposlenima jednoga dana povećati mirovine.
No, dogodilo se to da je nekad materijalno pravo iz kolektivnog ugovora nakon prelaska u plinovito agregatno stanje u obliku stalnog dodatka jednostavno isparilo, pa službenici danas niti imaju topli obrok, veće plaće, a o mirovini da i ne govorimo.
Stoga iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH poručujemo da bilo kakav referendum na kojem bi treći odlučivao o pravima drugih za nas nije prihvatljiv, a cijelu priču doživljavamo samo kao nastavak politike tobožnjeg širokog društvenog konsenzusa o važnim pitanjima za izlazak iz krize u kojoj se s krivim “partnerima” odlučuje o tuđim pravima.

Pročitajte još…