SDLSN RH izborio povećanje koeficijenata od pet posto za najmanje plaćene u državnoj službi – napori i pregovori ostvarili pozitivan ishod

Zagreb, 25. studenoga 2022. – Nakon tri godine od početka pregovora s Vladom, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, zahvaljujući kontinuiranom i upornom angažmanu, osigurao je povećanje koeficijenta za državne službenike s najnižim koeficijentima u iznosu pet posto.

Koeficijenti u državnoj službi prvi su puta Uredbom propisani 2001. godine, pa su tada, među ostalim, za radna mjesta: upravni referent, stručni referent, računovodstveni referent, informatički referent iznosili 0,8. Taj je koeficijent prvi puta povećan 2013. godine i to na 0,854. Ovo je drugo povećanje od 2001. godine, i to, ponajprije, kroz pritisak SDLSN-a, pa je 24. studenoga 2022. godine za navedena najniža jedinstvena radna mjesta u državnoj službi propisan koeficijent 0,897.

Iako se socijalni dijalog između Sindikata i Vlade pretežito vodi po pitanju povećanja osnovice plaće za državne službenike i namještenike, zbog aktivnog rada i borbe za najmanje plaćene državne službenike, SDLSN RH je ostvario velik uspjeh izborivši povećanje koeficijenata.

„Tri godine predlagali smo i upozoravali na strahovito male plaće državnih službenika s koeficijentom ispod jedan, kako bi se radnicima u državnim službama omogućile dostojanstvene plaće, stoga smo sretni i ponosni da smo uspjeli ostvariti ciljeve i što smo omogućili bolje uvjete za najmanje plaćene državne službenike. O povećanju koeficijenata inače se ne pregovara, to nije uobičajeni dio socijalnog dijaloga, a otvaranje te teme s ministrom te štoviše, prihvaćanje dijela naših prijedloga, veliki je ostvaren uspjeh i poruka svima kako od važnih bitki nikada ne treba odustajati“, poručila je predsjednica SDLSN RH Iva Šušković.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH u kolovozu 2020. godine je započeo pregovore s Vladom RH u kojima su tražili povećanje koeficijenta od 9 posto za 2.500 državnih službenika i namještenika u pravosuđu. Od tada, Sindikat je putem sastanaka, razgovora i različitih pisanih akata tražio od Vlade ispunjenje zatraženog povećanja. Unatoč ne prihvaćanju prijedloga iz 2020. godine, SDLSN je uspio dogovoriti povećanje koeficijenta za 6,685 službenika i namještenika u državnoj upravi.

Detaljni prikaz povećanja koeficijenata prema radnom mjestu nalazi se na poveznici:
Na koga se odnosi povećanje koeficijenata u državnoj službi?