SDLSN RH: Negativnom kampanjom USPVRH nanosi veliku štetu hrvatskim vatrogascima

Zagreb, 16. siječnja 2023. – Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske već se godinama aktivno bori za donošenje Pravilnika o klasifikaciji radnih mjesta u vatrogastvu koji treba urediti materijalna i druga radna prava profesionalnih vatrogasca. Zbog nedonošenja Pravilnika događaju se sve veći problemi na terenu, a zbog neuređenog sustava hrvatski profesionalni vatrogasci suočavaju se s mnogim problemima.

SDLSN RH bio je jedan od važnijih partnera prilikom izrade Zakona o vatrogastvu te Pravilnika o klasifikaciji radnih mjesta u vatrogastvu. Taj Pravilnik trebao je biti donesen šest mjeseci od donošenja Zakona o vatrogastvu, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2020. godine.

„Mi se pitamo, gdje je zapelo s donošenjem Pravilnika u čijoj smo izradi aktivno sudjelovali kako bismo napokon uredili materijalna i druga radna prava za profesionalne vatrogasce u Hrvatskoj. Već više od dvije godine upozoravamo na sastancima i putem medija na hitno donošenje Pravilnika. Prema našim informacijama, Pravilnik je dostavljen Vladi RH, ali ondje je i zapeo jer očito je nekome u interesu da se taj Pravilnik ne donese. Zašto? Mi ne znamo, ali ono što znamo je da nećemo odustajati od našeg cilja – a to je da svi vatrogasci budu vjerodostojno plaćeni za svoj rad, da se uredi smjenski rad vatrogasaca, da rade u adekvatnoj i sigurnoj opremi prema najvišim sigurnosnim standardima“, dodala je Šušković.

Budući da je SDLSN RH bio jedan od ključnih savjetodavnih tijela za izradu Pravilnika ovim putem odbacujemo neistinite i neutvrđene tvrdnje Udruge sindikata profesionalnih vatrogasca RH,  koje su danas predstavnici udruge iznijeli u javnost, optuživši SDLSN za nepovoljan položaj profesionalnih vatrogasaca u Hrvatskoj. Neistinitim informacijama USPVRH manipulira javnošću, a sve na štetu hrvatskih vatrogasaca koji riskiraju svoje živote kako bi spasili druge.

„Odjednom se na hrvatskoj sceni pojavljuje udruga koja radi suprotno svemu što sindikati rade za svoje članove i misli da će obmanama i izokretanjem činjenica pomoći hrvatskim vatrogascima. S takvim neprimjerenim načinom komunikacije zasigurno neće ništa postići, a tim više što USPVRH nema legitimno pravo ugovaranja većih prava za vatrogasce pa svojim članovim od danas i javno širi laži i dezinformacije“, poručila je predsjednica sindikata koji u svom članstvu obuhvaća 45 profesionalnih vatrogasnih postrojbi, od 75 koliko ih ima trenutačno u Hrvatskoj, Iva Šušković.