SDLSN RH traži zaštitu dostojanstva državnih službenika Porezne uprave

Zagreb, 1. ožujka 2022. – Tragom povratnih informacija članova, SDLSN RH je od ministra financija Zdravka Marića i ravnatelja Porezne uprave Božidara Kutleše zatražio zaštitu dostojanstva državnih službenika Porezne uprave donošenjem jasnih uputa o postupanju u specifičnim situacijama, kako se neugodne scene iz veljače ne bi ponovile ili će, barem, pridonijeti njihovu smanjenju.

Naime, jučer je bio posljednji dan za podnošenje prijava dohotka za prošlu godinu. Time je završio i ovogodišnji, kako smo čitali i slušali u medijskom prostoru, „lov Porezne“ na radnike u inozemstvu i na paušalne obrtnike u Hrvatskoj. Osim takvome javnome linču, državni službenici Porezne uprave, zaposleni na radnim mjestima koji podrazumijevaju rad sa strankama, bili su izloženi i uvredljivoj verbalnoj komunikaciji dijela građana.

SDLSN RH je osudio i uvijek će osuđivati takve neprimjerene komentare i ponašanje, jer državni službenici Porezne uprave samo rade svoj posao. Rade ga savjesno i u skladu s važećim zakonima, propisima i uputama, što je daleko od stava javnosti o njihovu lopovluku i neradu. Oni su izvršitelji, a ne donositelji „pravila igre“.

– Službenici prema građanima trebaju postupati profesionalno, nepristrano i pristojno, te jednako prema svima, a u obavljanju službene dužnosti dužni su primjenjivati stručno znanje na način da građanima pomažu u ostvarivanju njihovih prava.

No, pristojnost treba biti dvosmjerna. U protivnome, službenici imaju pravo na zaštitu od uznemiravanja, odnosno ponašanja koje ima za cilj ili stvarno predstavlja povredu dostojanstva službenika, a koje uzrokuje strah ili neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje, navodi se, među ostalim, u dopisu SDLSN RH ministru financija i ravnatelju Porezne uprave.