SDLSN se izborio za povećanje sredstava za financiranje profesionalnih vatrogasaca

SDLSN se izborio za povećanje sredstava za financiranje profesionalnih vatrogasaca

vatr_pobjeda

(SDLSN, 2. prosinca) Fonogram 11. sjednice Hrvatskog sabora od 30. studenoga, za točku “Konačni prijedlog zakona o dopuni Zakona o vatrogastvu, hitni postupak, prvo i drugo čitanje, P.Z. br. 199”, potvrdio je dogovoreno između Sindikata i MUP-a kao predlagatelja Zakona – za financiranje javnih vatrogasnih postrojbi u 2005. godini osigurano je 269 milijuna kuna, a ne 237, kako je to stajalo u obrazloženju ovog zakonskog prijedloga i zbog čega je došlo do prosvjeda upozorenja Sindikata i Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske na Markovom trgu.

Državni tajnik Ivica Buconjić rekao je, a saborski zastupnik Kapraljević ponovo riječi koje su profesionalni vatrogasci željno čekali čuti na galeriji Hrvatskog sabora...
Državni tajnik Ivica Buconjić rekao je, a saborski zastupnik Kapraljević ponovo riječi koje su profesionalni vatrogasci željno čekali čuti na galeriji Hrvatskog sabora…

Fonogram3

Time je borba Sindikata da se u proračunu osiguraju sredstva dostatna za pokriće naraslih materijalnih troškova i, za Sindikat najvažnije, prava iz Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, uspješno završena. Međutim, sada je pred Sindikatom nova bitka. Bitka na razini gradova i općina da oni kao osnivaći javnih vatrogasnih postrojbi donesu odgovarajuće odluke o primjeni Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike na zaposlenike JVP.

Naime, iako je člankom 110. Ugovora propisano da će se on primjenjivati na vatrogasce dok se za njihove plaće i materijalna prava budu osiguravala sredstva iz državnog proračuna, osnivači JVP trebaju i prihvatiti obvezu da se na njih ovaj ugovor primjenjuje. U tom smislu je u Uredu za socijalno partnerstvo 23. srpnja ove godine dogovoreno da Sindikat gradovima i općinama predloži donošenje takvih odluka, što je i učinjeno.

Zaključak koji se odnosi na donošenje odluka o prihvaćanju primjene Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike na vatrogasce
Zaključak koji se odnosi na donošenje odluka o prihvaćanju primjene Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike na vatrogasce

Dosad je osam gradova i općina donijelo odluke o primjeni Kolektivnog ugovora, a Sindikat vjeruje da će, nakon javnog očitovanja državnog tajnika MUP-a Ivice Buconjića u Hrvatskom saboru o razini od 269 milijuna kuna sredstava iz proračuna za financiranje JVP,  to uskoro učiniti i preostali gradovi, izuzev onih koji su već ranije sklopili posebne kolektivne ugovore sa svojim profesionalnim vatrogasnim postrojbama.

To bi za zaposlene u JVP značilo primjenu jedinstvene proračunske osnovice za izračun plaća i najmanju razinu materijalnih prava u visini utvrđenoj Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike. Budući da se danas u JVP koriste različite osnovice za izračun plaća, te da većini profesionalnih vatrogasaca za tekuću godinu nije isplaćen regres za tekuću godinu, kao ni jubilarne nagrade od rujna prošle godine, onda je jasno da se radi o rješenju koje bi ujednačilo standarde u pogledu plaća i materijalnih prava profesionalnih vatrogasaca.

Bilo kakvo drugo postupanje, kojim bi se proračunska sredstva namijenjena za financiranje profesionalnih vatrogasaca sukladno standardima ugovorenim Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike koristila na drugačiji način, predstavljalo bi nenamjensku uporabu proračunskih sredstava.

Kako će se ta sredstva raspodijeliti po postrojbama bit će utvrđeno minimalnim vatrogasnim standardom koji će izraditi MUP u suradnji sa Sindikatom i Udrugom profesionalnih vatrogasaca Hrvatske.

Buconjić je najavio donošenje minimalnih vatrogasnih standarda u suradnji sa Odborom profesionalnih vatrogasaca SDLSN
Buconjić je najavio donošenje minimalnih vatrogasnih standarda u suradnji sa Odborom profesionalnih vatrogasaca SDLSN

Ukoliko osnivači JVP u razumnom roku ne donesu odluke o primjeni Kolektivnog ugovora, Sindikat će interese svojih članova zaštititi svim raspoloživim zakonskim sredstvima, uključujući i prosvjede pred gradskim i općinskim poglavarstvima.