SDLSN: Smanjenje otpremnina u MORH-u neprihvatljivo

Sindikat protiv smanjenja otpremnina službenicima i namještenicima MORH-a i OSRH-a

hina_logo

ZAGREB, 9. prosinca 2009. (Hina) – Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske prosvjedovao je danas zbog najavljenog smanjenja otpremnina za državne službenike i namještenike MORH-a i OSRH-a kojima služba prestane zbog preustroja ili smanjenja snaga, te zatražio da se svim zaposlenima omogući izlazak iz sustava pod jednakim uvjetima.

MORH_logoU sustavu obrane u kojem se od 2001. provodi programirano plansko smanjenje broja službenika i namještenika sukladno NATO standardima do ciljane veličine od 16000 djelatnih vojnih osoba i 2000 civila, racionalizacija je do danas značila prestanak službe za oko 5.500 osoba kojima su isplaćivane uvećane otpremnine, kakve se u pravilu isplaćuju u slučajevima masovnog otpuštanja, priopćio je sindikat.

Odlukom o visini otpremnine zaposlenicima koji su stavljeni na raspolaganje zbog nemogućnosti rasporeda na radno mjesto u sustavu bilo je omogućeno uvećanje otpremnine od 100 i 50 posto, ako su se dragovoljno izjasnili za prestanak službe u roku od mjesec dana, odnosno tri mjeseca.

No, ministar obrane Branko Vukelić ovih je dana sindikatima u MORH-u dostavio prijedlog izmjene te odluke u kojem se mogućnost uvećanja otpremnine za 100 i 50 posto briše.

Apsurdno je, smatra sindikat, da se smanjuju otpremnine u uvjetima gospodarske krize, kad su šanse za pronalaženje novog zaposlenja i očekivano trajanje nezaposlenosti veće. Radi se većinom o zaposlenicima starijim od 45 godina, čije su šanse za zaposlenje na tržištu rada ionako male.

Sindikat stoga traži od Vlade da i 150 zaposlenih u uredima za obranu, za koje više nema mjesta u sustavu, omogući izlazak iz sustava pod jednakim uvjetima kao i njihovim kolegama koji su već izgubili posao i ne stavlja ih u diskriminirajući položaj u odnosu na ostale zaposlenike MORH-a, kaže se u priopćenju.

SDLSN: Smanjenje otpremnina u MORH-u neprihvatljivo

nato

Apsurdno je, smatra Sindikat, da se otpremnine smanjuju u uvjetima gospodarske krize, kad su šanse za pronalaženje novog zaposlenja i očekivano trajanje nezaposlenosti veće.
Ispada da su 100 posto manje šanse za novo zapošljavanje u Ministarstvu obrane pokušali “kompenzirati” 100-postotnim umanjenjem otpremnina

(SDLSN, 9. prosinca 2009.) Dok su mišljenja o potrebi, načinu i opsegu racionalizacije sustava državne uprave podijeljena, svi se slažu da ljude koje će eventualno zadesiti sudbina proglašenja viškom treba zbrinuti.

sdlsn_www220U sustavu obrane u kojem se od 2001. provodi programirano plansko smanjenje broja službenika i namještenika sukladno NATO standardima do ciljane veličine od 16000 djelatnih vojnih osoba i 2000 civila, racionalizacija je do danas značila prestanak službe za oko 5.500 “civila”, kojima su isplaćivane uvećane otpremnine, kakve se u pravilu isplaćuju u slučajevima masovnog otpuštanja.
Odlukom o visini otpremnine za državne službenike i namještenike MORH i OSRH kojima služba prestane zbog preustroja ili smanjenja snaga zaposlenicima koji su stavljeni na raspolaganje zbog nemogućnosti rasporeda na radno mjesto u sustavu bilo omogućeno uvećanje otpremnine od 100 i 50 posto, ukoliko su se dragovoljno izjasnili za prestanak službe u roku od mjesec dana, odnosno tri mjeseca.
Tako je bilo dosad, ali je ministar obrane Branko Vukelić ovih dana sindikatima u MORH-u dostavio prijedlog izmjene ove odluke, na način da se mogućnost uvećanja otpremnine za 100 i 50 posto briše.
Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH prosvjeduje zbog najavljenog smanjenja mogućeg iznosa otpremnine i traži da se svim zaposlenima omogući izlazak iz sustava pod jednakim uvjetima.
Apsurdno je, smatra Sindikat, da se smanjuju otpremnine u uvjetima gospodarske krize, kad su šanse za pronalaženje novog zaposlenja i očekivano trajanje nezaposlenosti veće.
Ispada da su 100 posto manje šanse za novo zapošljavanje u Ministarstvu obrane pokušali “kompenzirati” 100-postotnim umanjenjem otpremnina.

Radi se u većini o zaposlenicima starijim od 45 godina, čije su šanse za zaposlenje na tržištu rada ionako male.
Sindikat zato traži od Vlade RH da i za 150 zaposlenih u uredima za obranu za koje više nema mjesta u sustavu omogući izlazak iz sustava pod jednakim uvjetima kao i njihovim kolegama koji su već izgubili posao i ne stavlja ih u diskriminirajući položaj u odnosu na ostale zaposlenike Ministarstva obrane.