SDLSN traži hitne pregovore s Vladom

zamrzavanje_vlada

SDLSN traži hitne pregovore s Vladom

sdlsn_www220(SDLSN, 13. studenoga 2008.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN) traži hitan sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata državnih službi na kojem će socijalni partneri raspraviti i dogovoriti rješenja u svezi s politikom plaća u narednom razdoblju.
zamrzavanje_placa_VJtablicaSDLSN podsjeća da je sporazum o rastu osnovice za obračun plaća državnih službenika i namještenika za 2007., 2008. i 2009. godinu od najmanje šest posto godišnje od 21. studenoga 2006. godine još uvijek na snazi, te da on predviđa mogućnost revizije sporazuma uslijed promjena makroekonomskog okruženja, tj. inflacije veće od 4,5% i BDP-a nižeg od 4%.
Stoga jedini način na koji se može dogovarati nova politika plaća u narednom razdoblju u uvjetima pogoršanja makroekonomskog okruženja jesu pregovori potpisnika sporazuma, jer bi njegovo ignoriranje kao izvora prava državnih službenika i namještenika moglo imati dalekosežne posljedice.
SDLSN od Vlade traži i da javnosti uputi jasnu poruku u svezi s prijedlogom da kao poslodavac neće dozvoliti plaćanje božićnih darova, budući da je dio medija i javnosti ovo shvatio kao najavljenu uskratu isplate materijalnih prava kao što su božićnice i dar za djecu.
Sindikat nema namjeru ignorirati svoj dio društvene odgovornosti za ublažavanje gospodarske krize, ali ukazuje da se pri tome kao socijalni partner ne može dovesti pred svršen čin.
christmas-treePoruke o zamrzavanju plaća u paketu s najavama nastavka provedbe reforme državne uprave na način kako ju predlaže Vlada, tj. kroz ukidanje dodatka za radni staž i njegovim zamjenjivanjem arbitrarnim ocjenskim modelom promicanja u službi, za državne službenike i namještenike značile bi dvostruko zamrzavanje plaća, jer najveći broj državnih službenika prvo povećanje plaća prema nacrtu Zakona o plaćama državnih službenika može očekivati tek nakon pet godina, a za to vrijeme im ne bi bio isplaćivan dodatak za staž od 0,5 posto.
SDLSN stoga poručuje Vladi da od državnih službenika i namještenika ne mogu tražiti da zbog ekonomske krize podnesu dvostruko teži teret od ostalih proračunskih korisnika.

Pročitajte još…

zamrzavanje_zzine131108

SDLSN podsjeća da je sporazum o rastu osnovice za obračun plaća državnih službenika i namještenika za 2007., 2008. i 2009. godinu od najmanje šest posto godišnje od 21. studenoga 2006. godine još uvijek na snazi, te da on predviđa mogućnost revizije sporazuma uslijed promjena makroekonomskog okruženja, tj. inflacije veće od 4,5% i BDP-a nižeg od 4%.

Stoga jedini način na koji se može dogovarati nova politika plaća u narednom razdoblju u uvjetima pogoršanja makroekonomskog okruženja jesu pregovori potpisnika sporazuma, jer bi njegovo ignoriranje kao izvora prava državnih službenika i namještenika moglo imati dalekosežne posljedice.

SDLSN od Vlade traži i da javnosti uputi jasnu poruku u svezi s prijedlogom da kao poslodavac neće dozvoliti plaćanje božićnih darova, budući da je dio medija i javnosti ovo shvatio kao najavljenu uskratu isplate materijalnih prava kao što su božićnice i dar za djecu.

Sindikat nema namjeru ignorirati svoj dio društvene odgovornosti za ublažavanje gospodarske krize, ali ukazuje da se pri tome kao socijalni partner ne može dovesti pred svršen čin.

Poruke o zamrzavanju plaća u paketu s najavama nastavka provedbe reforme državne uprave na način kako je predlaže Vlada, tj. kroz ukidanje dodatka za radni staž i njegovim zamjenjivanjem arbitrarnim ocjenskim modelom promicanja u službi, za državne službenike i namještenike značile bi dvostruko zamrzavanje plaća, jer najveći broj državnih službenika prvo povećanje plaća prema nacrtu Zakona o plaćama državnih službenika može očekivati tek nakon pet godina.

SDLSN stoga poručuje Vladi da od državnih službenika i namještenika ne mogu tražiti da zbog ekonomske krize podnesu dvostruko teži teret od ostalih proračunskih korisnika.

zamrzavanje_Lider131108

Sindikat nema namjeru ignorirati svoj dio društvene odgovornosti za ublažavanje gospodarske krize, ali se pri tome ne može dovesti pred svršen čin. Poruke o zamrzavanju plaća u paketu s najavama nastavka provedbe reforme državne uprave na način kako ju predlaže Vlada, tj. kroz ukidanje dodatka za radni staž i njegovim zamjenjivanjem arbitrarnim ocjenskim modelom promicanja u službi, za državne službenike i namještenike značile bi dvostruko zamrzavanje plaća. Najveći broj državnih službenika prvo povećanje plaća prema nacrtu Zakona o plaćama državnih službenika može očekivati tek nakon pet godina. Sindikat stoga poručuje Vladi da od državnih službenika i namještenika ne može tražiti da zbog ekonomske krize podnesu dvostruko teži teret od ostalih proračunskih korisnika.

Sindikat podsjeća da je sporazum o rastu osnovice za obračun plaća državnih službenika i namještenika za 2007., 2008. i 2009. godinu od najmanje šest posto godišnje od 21. studenoga 2006. godine još uvijek na snazi, te da on predviđa mogućnost revizije sporazuma uslijed promjena makroekonomskog okruženja, tj. inflacije veće od 4,5% i BDP-a nižeg od 4%. Stoga jedini način na koji se može dogovarati nova politika plaća u narednom razdoblju u uvjetima pogoršanja makroekonomskog okruženja jesu pregovori potpisnika sporazuma. SDLSN od Vlade traži i da javnosti uputi jasnu poruku o prijedlogu da kao poslodavac neće dozvoliti plaćanje božićnih darova, budući je dio medija i javnosti ovo shvatio kao najavljenu uskratu isplate materijalnih prava kao što su božićnice i dar za djecu, poručuju iz sindikata. (G.G.)

zamrzavanje_bu131108

Zoran Daskalović, zoran.daskalovic@business.hr
Vladin prijedlog zamrzavanja plaća u 2009. godini, koji je premijer Ivo Sanader i službeno saopćio socijalnim partnerima, uzburkao je i članstvo Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.
Predsjednik Sindikata Boris Pleša u izjavi za Business.hr kaže kako su od objave vladinog prijedloga učestalo zvonili telefoni u sindikalnoj središnjici.

business_logoOsim najave zamrzavanja plaća, telefonsku zvonjavu dodatno je potakla i zabuna koja je nastala Sanaderovim zahtjevom da državne institucije, lokalna uprava i samouprava te javna poduzeća već ove godine moraju srezati troškove reprezentacije, ali i “zaboraviti na prigodne božićne poklone poslovnim partnerima”.

Mnogi su, kaže Pleša, Sanaderove riječi protumačili kao zahtjev da se državnim službenicima i namještenicima ove godine ne isplate božićnice, ne daju darovi za djecu, odnosno sve ono što im pripada po sporazumu koji su potpisali Vlada i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Vlada i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, pojašnjava Pleša, potpisali su trogodišnji sporazum po kojemu će plaće državnih službenika u 2007., 2008. i 2009. godini rasti po stopi od 6 posto, ali i isplatu božićnica i darove za djecu. Potom dodaje: “Vlada sada predlaže zamrzavanje plaća u 2009. godini na ovogodišnjoj razini, što znači da bi morali raditi novi sporazum s Vladom, jer jedino se novim sporazumom mogu promijeniti odredbe važećeg sporazuma. Važeći sporazum samo zajedno možemo mijenjati”.

U slučaju Vladine jednostrane suspenzije sporazuma ili pojedinih njegovih odredbi, Sindikat bi zadovoljštinu mogao potražiti na sudu, ali Pleša je uvjeren da do toga neće doći “jer sudski postupci nikome ne bi koristili”.

Vodstvo sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika sljedećeg će tjedna odlučiti hoće li se složiti s vladinim prijedlogom o zamrzavanju plaća i prikloniti  potpisivanju novog sporazuma s Vladom. Pleša kaže da su i u državnoslužbeničkom sindikatu  “svi svjesni da je kriza zahvatila i Hrvatsku, ali moramo voditi brigu i o interesima našega članstva, koje ima kronično male plaće, pa bi zamrzavanje plaća na ovogodišnjoj razini mnogima bitno otežalo egzistenciju”.

SDLSN traži hitne pregovore s Vladom o politici plaća

hina_logo

ZAGREB, 13. studenog 2008. (Hina) – Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN) u današnjem je priopćenju zatražio hitan sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata državnih službi, na kojem bi se trebala raspraviti i dogovoriti rješenja u svezi s politikom plaća u narednom razdoblju.

urgent240SDLSN podsjeća kako je sporazum o rastu osnovice za obračun plaća državnih službenika i namještenika za 2007., 2008. i 2009. godinu od najmanje šest posto godišnje, od 21. studenoga 2006. godine još uvijek na snazi. On predviđa mogućnost revizije uslijed promjena makroekonomskog okruženja, tj. inflacije veće od 4,5 posto i BDP-a nižeg od 4 posto.

Stoga jedini način na koji se može dogovarati nova politika plaća u narednom razdoblju, u uvjetima pogoršanja makroekonomskog okruženja, jesu pregovori potpisnika sporazuma. Njegovo ignoriranje kao izvor prava državnih službenika i namještenika moglo bi imati dalekosežne posljedice.

SDLSN od Vlade traži i da javnosti uputi jasnu poruku u svezi s prijedlogom da kao poslodavac neće dozvoliti plaćanje božićnih darova, budući da je dio medija i javnosti to shvatio kao najavljenu uskratu isplate materijalnih prava, kao što su božićnice i dar za djecu.

zamrzavanje_net131108

zamrzavanje_javno131108

SDLSN podsjeća kako je sporazum o rastu osnovice na obračun državnih službenika od 6 posto godišnje još uvijek na snazi.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN) je u priopćenju u četvrtak zatražio hitan sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata državnih službi, na kojem bi se trebala raspraviti i dogovoriti rješenja u svezi s politikom plaća u narednom razdoblju.

Javno_logoSDLSN podsjeća kako je sporazum o rastu osnovice za obračun plaća državnih službenika i namještenika za 2007., 2008. i 2009. godinu od najmanje šest posto godišnje, od 21. studenoga 2006. godine još uvijek na snazi. On predviđa mogućnost revizije uslijed promjena makroekonomskog okruženja, tj. inflacije veće od 4,5 posto i BDP-a nižeg od 4 posto.

Stoga jedini način na koji se može dogovarati nova politika plaća u narednom razdoblju, u uvjetima pogoršanja makroekonomskog okruženja, jesu pregovori potpisnika sporazuma. Njegovo ignoriranje kao izvor prava državnih službenika i namještenika moglo bi imati dalekosežne posljedice.

SDLSN od Vlade traži i da javnosti uputi jasnu poruku u svezi s prijedlogom da kao poslodavac neće dozvoliti plaćanje božićnih darova, budući da je dio medija i javnosti to shvatio kao najavljenu uskratu isplate materijalnih prava, kao što su božićnice i dar za djecu.

SDLSN traži hitne pregovore s Vladom o politici plaća

vladaZagreb, 13.11.2008., 14:47 | T.V.
Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske u današnjem je priopćenju zatražio hitan sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata državnih službi, na kojem bi se trebala raspraviti i dogovoriti rješenja u svezi s politikom plaća u narednom razdoblju.

SDLSN podsjeća kako je sporazum o rastu osnovice za obračun plaća državnih službenika i namještenika za 2007., 2008. i 2009. godinu od najmanje šest posto godišnje, od 21. studenoga 2006. godine još uvijek na snazi. On predviđa mogućnost revizije uslijed promjena makroekonomskog okruženja, tj. inflacije veće od 4,5 posto i BDP-a nižeg od 4 posto.

dnevnikhr_logoStoga jedini način na koji se može dogovarati nova politika plaća u narednom razdoblju, u uvjetima pogoršanja makroekonomskog okruženja, jesu pregovori potpisnika sporazuma. Njegovo ignoriranje kao izvor prava državnih službenika i namještenika moglo bi imati dalekosežne posljedice.

SDLSN od Vlade traži i da javnosti uputi jasnu poruku u svezi s prijedlogom da kao poslodavac neće dozvoliti plaćanje božićnih darova, budući da je dio medija i javnosti to shvatio kao najavljenu uskratu isplate materijalnih prava, kao što su božićnice i dar za djecu.