SDLSN traži kolektivne pregovore za trgovačko društvo “Pleter – usluge” d.o.o.

SDLSN traži kolektivne pregovore za trgovačko društvo “Pleter – usluge” d.o.o.

SDLSN_www(SDLSN, 24. kolovoza) Sindikat državnih službenika i namještenika traži otpočinjanje procesa kolektivnih pregovora za trgovačko društvo “Pleter – usluge” d.o.o.

Sindikat direktoru Društva Denisu Skubicu i ministru obrane Berislavu Rončeviću priznaje činjenicu da se Pleter pokazao ozbiljnim i socijalno odgovornim poslodavcem tijekom prve godine poslovanja i tako opravdao povjerenje i suglasnost sindikata koji su bili uključeni u program preuzimanja, odnosno zbrinjavanja službenika i namještenika bivše Službe za gospodarenje nekretninama.

Ministar obrane Berislav Rončević i direktor Pletera Denis Skubic prigodom potpisivanja sporazuma o preuzimanju djelatnika
Ministar obrane Berislav Rončević i direktor Pletera Denis Skubic prigodom potpisivanja sporazuma o preuzimanju djelatnika

Podsjećamo, radi se o tvrtci u državnom vlasništvu osnovanoj odlukom Vlade radi obavljanja trgovačkih, ugostiteljskih, hotelijerskih i drugih uslužnih djelatnosti kojima se bavila bivša Služba za gospodarenje nekretninama Ministarstva obrane.

Pleter se temeljem sporazuma o preuzimanju djelatnika Službe za gospodarenje nekretninama, zaključenog između Ministarstva obrane i Društva, te uz suglasnost dvaju sindikata koji djeluju u MORH-u, obvezao preuzeti sve službenike i namještenike koji su izrazili želju za rad kod novog poslodavca i ponuditi im ugovore o radu na neodređeno vrijeme uz socijalnu klauzulu o zabrani poslovno uvjetovanog otkaza u roku od dvije godine, dok je ostalima omogućen raspored na eventualna slobodna radna mjesta u Oružanim snagama i Ministarstvu obrane, odnosno isplata uvećanih otpremnina, sukladno odluci ministra obrane.

Usluge Pletera koristio je (i platio) i  SDLSN za vrijeme održavanja seminara o članstvu RH u NATO-u
Usluge Pletera koristio je (i platio) i SDLSN za vrijeme održavanja seminara o članstvu RH u NATO-u

Pleter danas zapošljava 396 radnika, od čega 284 djelatnika Ministarstva obrane i 112 angažiranih na tržištu rada, a konačan broj preuzetih zaposlenika znat će se kada Pleter preuzme sve poslove i prostore za rad Službe za gospodarenje nekretninama.

Za to vrijeme na zaposlene u Pleteru odgovarajuće se primjenjuje važeći Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike uz obvezu poslodavca da u roku od godine dana započne pregovore sa sindikatom radi zaključivanja kolektivnog ugovora na razini društva.

Budući da Pleter svoju djelatnost obavlja već devet mjeseci, SDLSN traži pokretanje kolektivnih pregovora na razini Pletera, kao bi se postojeća dobra suradnja između poslodavca i sindikata pretočila u konkretan kolektivni ugovor.

Pri tome SDLSN polazi od stajališta kako je Pleter svojim uspješnim poslovanjem osigurao preduvjete za zaključenje kolektivnog ugovora kojim se neće dovesti u pitanje sadašnja razina radnih i materijalnih prava, već neka od njih i poboljšati, zahvaljujući činjenici da Pleter osim Ministarstvu obrane svoje usluge pruža i drugim pravnim i fizičkim osobama na tržištu.

Sindikat pozitivan primjer Pletera ističe i zbog loših iskustava s privatizacijom službe održavanja, čišćenja i restorana društvene prehrane u Ministarstvu pomorstva, prometa i veza za vrijeme koalicijske vlade, kada je posao povjeren tvrtki PARTING na namještenom javnom natječaju, a ugovor s tom tvrtkom do danas nije raskinut usprkos tri negativna nalaza Državne revizije.

Pročitajte još…

SINDIKAT TRAŽI KOLEKTIVNE PREGOVORE ZA TVRTKU PLETER – USLUGE

hina_logo

ZAGREB, 24. kolovoza 2007. (Hina) –  Sindikat državnih službenika i namještenika zatražio je danas otpočinjanje kolektivnih pregovora za trgovačko društvo Pleter – usluge d.o.o.
Radi se o tvrtki u državnom vlasništvu osnovanoj odlukom Vlade radi obavljanja trgovačkih, ugostiteljskih, hotelijerskih i drugih uslužnih djelatnosti kojima se bavila bivša Služba za gospodarenje nekretninama Ministarstva obrane (MORH), kaže se u priopćenju sindikata.

pleter2Pleter se temeljem sporazuma o preuzimanju djelatnika Službe za gospodarenje nekretninama obvezao preuzeti sve službenike i namještenike koji su izrazili želju za rad kod novog poslodavca i ponuditi im ugovore o radu na neodređeno vrijeme uz socijalnu klauzulu o zabrani poslovno uvjetovanog otkaza u roku od dvije godine.
Pleter danas zapošljava 396 radnika, od čega 284 djelatnika Ministarstva obrane i 112 angažiranih na tržištu rada.
Na njegove radnike primjenjuje se Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike, uz obvezu poslodavca da u roku godine dana započne pregovore o kolektivnom ugovoru na razini tvrtke.
Budući da Pleter svoju djelatnost obavlja već devet mjeseci, Sindikat državnih službenika traži pokretanje kolektivnih pregovora na razini Pletera, kako bi se dobra suradnja socijalnih partnera pretočila u kolektivni ugovor.

VJESNIK, 25. kolovoza

Pleter_VJ250807