SDLSN traži “materijalizaciju” umjesto “isparavanja” dodataka za staž

NEJEDNAKO POSTUPANJE
SDLSN traži “materijalizaciju” umjesto “isparavanja” dodataka za staž

isparavanje

Staž se, kao dragocjeno radno iskustvo, u svijetu rada plaća ne dvostruko, nego višestruko i to počevši od ulaska u službu pa sve do umirovljenja

(SDLSN, 28. ožujka 2014.) Sindikat državnih službenika i namještenika RH od Vlade Republike Hrvatske traži “materijalizaciju” dodataka od 4, 8 i 10 posto u obliku koeficijenata, kao što je to učinjeno u sustavu obrazovanja, a ne njihovo “isparavanje”, odnosno neisplatu državnim službenicima i namještenicima, kako to predlaže Vlada.

sdlsn_www220Ako je Sabor na prijedlog Vlade donio Zakon o uskrati dodataka od 4, 8 i 10 posto na području javnih i državnih službi, onda se njihova pretvorba u koeficijente samo jedne skupine zaposlenika ne može tumačiti drugačije nego kao nejednako postupanje prema ostalima.
Stoga SDLSN traži da se i dodaci na staž državnih službenika i namještenika izraze odgovarajućim povećanjem koeficijenata poslova radnih mjesta koje obavljaju, ali ne u nekom budućem zakonu već u sadašnjoj uredbi o koeficijentima i to na sljedećoj sjednici Vlade.

Sindikat pri tome posebno ističe neprimjerenom izjavu ministra Željka Jovanovića kako se dodacima od 4, 8 i 10 posto dvostruko vrednuje radni staž, budući da zaposleni već dobivaju 0,5 posto po godini staža.
Naime, staž se, kao dragocjeno radno iskustvo, u svijetu rada plaća ne dvostruko, nego višestruko i to počevši od ulaska u službu pa sve do umirovljenja.
Zaposlenik koji ima odgovarajuće radno iskustvo od početka prima punu plaću, dok osobe bez radnog iskustva rade kao vježbenici i isplaćuje im se umanjena plaća dok ga ne steknu, a i raspored na radna mjesta više složenosti nemoguć je bez prethodnog radnog iskustva (staža) na odgovarajućim poslovima.
Savjetnici, viši savjetnici, mentori, osobe koje sudjeluju u obrazovanju drugih zaposlenika i drugi, to ne mogu postati ukoliko nemaju određeni propisani radni staž, kao preduvjet iskustva na tim poslovima.
U civiliziranom se svijetu tzv. senioritet izražava i nazivima radnih mjesta ili položaja pa se tako službenici dijele na mlađe i starije, ovisno o radnom stažu i iskustvu koje su stekli radeći u službi.
Zato dodaci na staž nisu ništa neobično ni nakaradno. Zato se zaposlenicima isplaćuju i jubilarne nagrade i uvećavaju dani godišnjeg odmora po osnovi staža.
Inače, interesantno je da su dodaci, koje Jovanović i SDP-ova vlada sada ukidaju kao nelogičnu i dvostruku isplatu po istoj osnovi, uvedeni za vrijeme jedne druge SDP-ove vlade, one Ivice Račana.
No, izjave poput Jovanovićeve normalne su za Vladu koja u kabinetima zapošljava savjetnike s koeficijentom 2,00 kojima je “savjetnički” posao prvo radno “iskustvo” i na taj se način izruguju sa savjetnicima i višim savjetnicima koji su za raspored na svoje radno mjesto morali imati 5 i 10 godina radnog staža ne bi li zaslužili koeficijent 1,232 i 1,523.
To je ujedno i poruka ove Vlade zaposlenima u javnom sektoru, ali i mladima za koje više nema ni 1.600 kuna za mjeru “stjecanja radnog iskustva bez zasnivanja radnog odnosa”, da članstvo u SDP-u zamjenjuje potrebno radno iskustvo i staž . S. Kuhar