SDLSN traži očuvanje vrijednosti sredstava policajaca u osobnom financijskom kartonu

SDLSN traži očuvanje vrijednosti sredstava policajaca u osobnom financijskom kartonu

mup_odore2

(SDLSN, 13. lipnja 2008.) Odbor policije Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH (SDLSN) traži od ministra unutarnjih poslova Berislava Rončevića očuvanje vrijednosti sredstava policijskih službenika evidentiranih u njihovim osobnim financijskim kartonima.

SDLSN_wwwRadi se o sredstvima namijenjenim za nabavu policijske odore koja su se policajcima uplaćivala na osobne financijske kartone, sukladno Uredbi o odorama policijskih službenika MUP-a iz 2002. godine.

Znatan dio ovih sredstva ostao je neutrošen, zbog prekompliciranog sustava nabave, nedostatka pojedinih dijelova odore u policijskim skladištima, kao i činjenice da dio policajaca nije obnavljao odoru sukladno visini odobrenih sredstava zbog toga jer ju je očuvao u stanju koje nije zahtijevalo obnovu.

mup_odora

Iznosi evidentiranih sredstva na osobnom financijskom kartonu policijskih službenika, kako saznajemo od našeg sindikalnog povjerenika u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj, Ivana Špoljarića, koji je na razini ove uprave pokrenuo inicijativu za utvrđivanjem iznosa novčanih sredstava na osobnim financijskim kartonima, kreću se od 3.000 do 12.000 kuna.

Sindikalni povjerenik PU osječko-baranjske Ivan Špoljarić
Sindikalni povjerenik PU osječko-baranjske Ivan Špoljarić

S obzirom na inflaciju i činjenicu da se odora od donošenja nove uredbe 2006. godine nabavlja izravno, bez transfera sredstava radi njezine kupovine, dosad kumulirana sredstva koja se policijskim službenicima isplaćuju prilikom prestanka službe u MUP-u izložena su propadanju.

SDLSN zato traži od ministra Rončevića da obezvrjeđivanje sredstava spriječi njihovom isplatom, oročavanjem ili zamjenom sredstava za odgovarajući paket dionica poduzeća u državnom vlasništvu.

Naravno, ukoliko takva sredstva, osim na papiru, uopće postoje.

Također, SDLSN ministra Rončevića podsjeća da MUP ne poštuje odredbu Uredbe o odorama policijskih službenika MUP-a, prema kojoj se dijelovi odore koji nisu u skladu s Uredbom trebaju zamijeniti novima.

Naime, na terenu vlada šarenilo kad su u pitanju odore policijskih službenika, budući da je dio policajaca prisiljen nositi dijelove uniforme koji više ne predstavljaju službenu odoru policije.

Pročitajte još…