SDLSN traži od Vlade dionice THT-a za državne službenike i namještenike

SDLSN traži od Vlade dionice THT-a za državne službenike i namještenike

SDLSN_www(SDLSN, 24. rujna) Državni službenici i namještenici dosad su na svojoj koži blagodati privatizacije osjetili samo u obliku otkaza ili “novog zapošljavanja” pod nepovoljnijim uvjetima u gospodarskim subjektima koji su preuzimali poslove na kojima su dotad radili u državnim tijelima.

tcom1_VJTvrtke koje rade na poslovima održavanja, čišćenja, društvene prehrane, zaštitarstva, pa čak i sređivanja zemljišnih knjiga već godinama kroz filozofiju “outsourcinga” odnosno izdvajanja netemeljnih djelatnosti iz sastava državnih tijela ugrožavaju sigurnost radnih mjesta državnih službenika i, posebice, namještenika, koji u procesima privatizacije često ostaju bez radnih mjesta.

Tako privatizacija za zaposlene u državnim tijelima uglavnom znači nesigurnost i mogućnost gubitka radnog mjesta, za razliku od ostalih radnika koji u procesu privatizacije, kojima se pruža i mogućnost kupnje dionica svoje tvrtke, koje kao njeni zaposlenici mogu otkupiti po povlaštenoj cijeni.

Državni pak službenici i namještenici mogu dionice kupiti isključivo kao ostali građani, jer država nije dioničko društvo, barem kad su oni u pitanju.

Stoga SDLSN predlaže da Vlada RH u procesu prodaje dionica THT-a, ali i drugih poduzeća koja su do jučer bila u državnom vlasništvu, vodi računa o ovoj grupaciji od 65.000 hrvatskih zaposlenika i građana, te im namijeni odgovarajući paket dionica pod uvjetima koji će biti približni onima kod povlaštenog otkupa radnika prigodom uplate dionica vlastite tvrtke.

SDSLN poziva Vladu RH da pri današnjem razmatranju ponude daljnjih sedam posto dionica THT-a građanima dio tog paketa ponudi državnim službenicima i namještenicima i pokaže kako o njima vodi računa na svim razinama, a ne isključivo kroz, često restriktivne, reforme službeničkog sustava i zakonodavstvo.

THT_banka

SINDIKAT TRAŽI DIONICE T-HT-A ZA DRŽAVNE SLUŽBENIKE I NAMJEŠTENIKE

hina_logo

ZAGREB, 24. rujna 2007. (Hina) –  Sindikat državnih službenika i namještenika pozvao je danas Vladu da pri razmatranju ponude daljnjih sedam posto dionica T-HT-a građanima dio tog paketa ponudi državnim službenicima i namještenicima.
THT_VJ250907Sindikat u priopćenju predlaže da Vlada u procesu prodaje dionica T-HT-a, ali i drugih poduzeća koja su bila u državnom vlasništvu, vodi računa o grupaciji od 65.000  zaposlenih u državnoj službi, te im namijeni odgovarajući paket dionica pod uvjetima koji će biti približni onima kod povlaštenog otkupa radnika prigodom uplate dionica vlastite tvrtke.
Državni službenici i namještenici dosad su na svojoj koži blagodati privatizacije osjetili samo u obliku otkaza ili “novog zapošljavanja” pod nepovoljnijim uvjetima u gospodarskim subjektima koji su preuzimali poslove na kojima su dotad radili u državnim tijelima, upozorava sindikat.
Tvrtke koje rade na poslovima održavanja, čišćenja, društvene prehrane, zaštitarstva, pa čak i sređivanja zemljišnih knjiga, već godinama kroz filozofiju “outsourcinga”, odnosno izdvajanja
netemeljnih djelatnosti iz sastava državnih tijela, ugrožavaju sigurnost radnih mjesta državnih službenika i, posebice, namještenika, koji u procesima privatizacije često ostaju bez posla.
Tako privatizacija za zaposlene u državnim tijelima uglavnom znači nesigurnost i mogućnost gubitka radnog mjesta, za razliku od ostalih radnika kojima se pruža  mogućnost kupnje dionica svoje tvrtke, i to po povlaštenoj cijeni.
Državni pak službenici i namještenici mogu dionice kupiti isključivo kao ostali građani, jer država nije dioničko društvo, barem kad su oni u pitanju, ističe sindikat.

Sindikat traži dionice HT-a za državne službenike
Sindikat u priopćenju predlaže da Vlada u procesu prodaje dionica T-HT-a, ali i drugih poduzeća koja su bila u državnom vlasništvu, vodi računa o grupaciji od 65.000 zaposlenih u državnoj službi

Poslovni_dnevnik_logoSindikat državnih službenika i namještenika pozvao je danas Vladu da pri razmatranju ponude daljnjih sedam posto dionica T-HT-a građanima dio tog paketa ponudi državnim službenicima i namještenicima. Sindikat u priopćenju predlaže da Vlada u procesu prodaje dionica T-HT-a, ali i drugih poduzeća koja su bila u državnom vlasništvu, vodi računa o grupaciji od 65.000 zaposlenih u državnoj službi, te im namijeni odgovarajući paket dionica pod uvjetima koji će biti približni onima kod povlaštenog otkupa radnika prigodom uplate dionica vlastite tvrtke.
Državni službenici i namještenici dosad su na svojoj koži blagodati privatizacije osjetili samo u obliku otkaza ili “novog zapošljavanja” pod nepovoljnijim uvjetima u gospodarskim subjektima koji su preuzimali poslove na kojima su dotad radili u državnim tijelima, upozorava sindikat. Tvrtke koje rade na poslovima održavanja, čišćenja, društvene prehrane, zaštitarstva, pa čak i sređivanja zemljišnih knjiga, već godinama kroz filozofiju “outsourcinga”, odnosno izdvajanja netemeljnih djelatnosti iz sastava državnih tijela, ugrožavaju sigurnost radnih mjesta državnih službenika i, posebice, namještenika, koji u procesima privatizacije često ostaju bez posla.
Tako privatizacija za zaposlene u državnim tijelima uglavnom znači nesigurnost i mogućnost gubitka radnog mjesta, za razliku od ostalih radnika kojima se pruža mogućnost kupnje dionica svoje tvrtke, i to po povlaštenoj cijeni. Državni pak službenici i namještenici mogu dionice kupiti isključivo kao ostali građani, jer država nije dioničko društvo, barem kad su oni u pitanju, ističe sindikat.

THT_dionice24sata

Vlada: U javnoj ponudi 32,5 posto dionica HT-a

Foto: Davor Pongračić/CROPIX
Nikome ne sugeriramo ništa, svatko tko kupuje dionice preuzima rizik, na Vladi je samo da osigura fer utakmicu, rekao je premijer Sanader

vlada_wide_JL240907

ZAGREB – Hrvatska Vlada odlučila je danas povećati paket dionica za javnu ponudu HT-a na 32,5 posto, od čega će se 25 posto dionica prioritetno rezervirati za hrvatske građane.
Preostalih 7,5 posto dionica raspodijelit će se institucionalnim investitorima, odlučila je Vlada na današnjoj izvanrednoj sjednici. Vodili smo računa da u javnoj ponudi dio dionica ostane za institucionalne investitore, a da veliku većinu paketa kupe hrvatski građani, istaknuo je premijer Ivo Sanader.
Jutarnji_weblogoUpravo zbog velikog interesa hrvatskih građana, ali i institucionalnih investitora, Vlada je i donijela odluku da paket dionica u javnoj ponudi dionica HT-a poveća s prvotnih 20 do 23 posto na 32,5 posto dionica HT-a. Vlada je izmjenom odluke o javnoj ponudi dionica HT-a uredila i pitanje punomoći za hrvatske pomorce – priznavat će se i prihvatiti punomoći koje ovjere kapetani brodova, a kapetani su uz te punomoći dužni dostaviti i kopiju brodskog dnevnika.
Svi smo svjesni iznimnog interesa hrvatskih građana u javnoj ponudi, istaknuo je potpredsjednik Vlade Damir Polančec, ponavljajući da se, prema pravilima javnih ponuda, o točnom broju građana koji su do sada podnijeli ponudu ne smije, ne treba i neće govoriti.

Na Vladi je da, kao i u slučaju Ine, osigura najtransparentniji mogući način prodaje dionica HT-a. Nikome ne sugeriramo ništa, svatko tko kupuje dionice preuzima rizik, na Vladi je samo da osigura fer utakmicu, ponovio je i premijer Sanader. Ponavljajući da Vlada nikoga ne potiče i ne obeshrabruje, građanima je poručio da je na njima samima odluka o kupnji bilo koje dionice i o sudjelovanju na tržištu kapitala. Ponovio je također da njegova Vlada neće uvoditi porez na kapitalnu dobit.
Institucionalni investitori u javnoj ponudi dionica HT-a nakon današnje odluke Vlade mogu računati na 7,5 posto dionica. Potpredsjednik Polančec istaknuo je da je i Zakonom o privatizaciji HT-a regulirano da će u javnoj ponudi sudjelovati hrvatski građani s pravom prvenstva i posebnim pogodnostima, te institucionalni investitori bez prava prvenstva i posebnih pogodnosti. Institucionalni investitori su važni i zbog stabilizacije cijene nakon što se dionice HT-a nađu na burzi, rekao je.
JL240907_okvirPremijer Sanader objašnjava da je rezerviranje za institucionalne investitore važno i za građane, jer je u četiri obvezna mirovinska fonda u Hrvatskoj uključeno 1,35 milijuna građana, a u 80-ak otvorenih investicijskih fondova uložilo je oko 150 tisuća građana.
Nakon današnje odluke Vlade, najavio je Polančec, Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (Hanfa) i nezavisnom regulatoru u Londonu bit će poslan prijedlog za izmjenu i dopunu Prospekta za javnu ponudu dionica HT-a.
Očekujemo da Hanfa poslijepodne, ili eventualno sutra prijepodne, donese stav o izmjeni Prospekta što će se nakon toga printati i distribuirati, rekao je Polančec, napominjući da je prijedlog Vladine odluke usuglašen sa savjetnicima Vlade, iskomuniciran s Hanfom i nezavisnim regulatorom u Londonu, te prokomentiran i usuglašen s HT-om i njegovim većinskim vlasnikom, Deutsche Telekomom.
Javna ponuda dionica HT-a, uz raspon cijene od 245 do 320 kuna, počela je 17. rujna i od tada do 27. rujna građani predaju svoje ponude uz pravo prvenstva i posebne pogodnosti, tzv. povlaštene ponude do iznosa od 38.000 kuna, te nepovlaštene ponude iznad tog iznosa, dok će institucionalni investitori svoje ponude moći predavati do 1. listopada.
Vlada će 1. listopada odlučiti i o konačnoj prodajnoj cijeni dionica HT-a, kao i o raspodjeli dionica, a 5. listopada dionice HT-a naći će se na Zagrebačkoj i Londonskoj burzi. Trenutačno, Deutsche Telekom ima 51 posto dionica HT-a, Fondu hrvatskih branitelja već je preneseno 7 posto dionica HT-a, a nakon javne ponude u kojoj prodaje 32,5 posto dionica, te nakon što i zaposlenima u HT-u bude prodano 7 posto dionica, Vladi, odnosno državi ostat će 2,5 posto dionica HT-a. (H)

Sindikat traži dionice za državne službenike i namještenike
Sindikat državnih službenika i namještenika pozvao je Vladu da pri razmatranju ponude daljnjih sedam posto dionica T-HT-a građanima dio tog paketa ponudi državnim službenicima i namještenicima.
Sindikat u priopćenju predlaže da Vlada u procesu prodaje dionica T-HT-a, ali i drugih poduzeća koja su bila u državnom vlasništvu, vodi računa o grupaciji od 65.000 zaposlenih u državnoj službi, te im namijeni odgovarajući paket dionica pod uvjetima koji će biti približni onima kod povlaštenog otkupa radnika prigodom uplate dionica vlastite tvrtke.