SDLSN traži pravično ocjenjivanje državnih službenika u skladu sa Zakonom

Zagreb, 13. svibnja 2021. –  Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH uputio je predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću i ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici inicijativu za žurnom izmjenom Uredbe o postupku i kriterijima ocjenjivanja državnih službenika. Predlaže se brisanje članka 15. stavka 5. Uredbe zbog neusklađenosti sa Zakonom o državnim službenicima, te posljedičnog onemogućavanja svrhovitog i pravičnog ocjenjivanja državnih službenika.

Sporna odredba protivna je Zakonu, te čelniku tijela omogućava selektivno ocjenjivanje službenika, ne prema kriterijima iz Zakona i navedene Uredbe, već prema osobnom nahođenju. Isto tako, prema našim saznanjima, odredba se koristi samo u nekim državnim tijelima. Primjerice, u Zatvoru u Splitu i Hrvatskome saboru.

Među ostalim, Uredba o ocjenjivanju u čl. 15. st. 5. omogućava da službenik za benigne povrede (npr. laku povredu službene dužnosti), za koju mu je čelnik tijela već izrekao kaznu predviđenu Zakonom o državnim službenicima (npr. opomena), trpi još dodatne puno gore i strože sankcije u obliku premještaja na radno mjesto niže složenosti s nižom plaćom, a koje su Zakonom predviđene kao moguća vrsta kazne za najteže povrede službene dužnosti i o kojima po Zakonu odlučuje službenički sud u posebnom postupku, a ne čelnik tijela.

Isto tako, primjenom čl. 15. st. 5. Uredbe u praksi se pojavljuje da se povreda odnosi na razdoblje koje se ne ocjenjuje, što je protivno Zakonu. Tako se onemogućava ne samo primjena kriterija ocjenjivanja iz Zakona, nego se onemogućava ocjenjivanje rada i učinkovitosti u prethodnoj kalendarskoj godini u cijelosti.

U praksi tako imamo apsurdne slučajeve da je službenik po svim kriterijima koji se ocjenjuju za 2020. izvanredan, a čelnik tijela predlaže neposredno nadređenom da ocjenu iz „izvanredan“ promijeni u „zadovoljava“ ili „ne zadovoljava“ zbog lake povrede iz 2019., odnosno da ocijeni službenika po čl. 15. st. 5. Uredbe, a protivno Zakonu.

Foto: pixabay.com