SDLSN traži produljenje sporazuma o poslovnoj suradnji Pletera i MORH-a

SDLSN traži produljenje sporazuma o poslovnoj suradnji Pletera i MORH-a

sdlsn_www220(SDLSN, 2. rujna 2008.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH traži od Ministarstva obrane produljenje sporazuma o poslovnoj suradnji između MORH-a i trgovačkog društva “Pleter – usluge” d.o.o.
Sporazum kojim je Pleter preuzeo obavljanje trgovačkih, ugostiteljskih, hotelijerskih i drugih uslužnih djelatnosti od bivše Službe za gospodarenje nekretninama MORH-a, kao i obvezu preuzimanja njenih 800 djelatnika, sukladno posebnom i sa sindikatima dogovorenim sporazumom, zaključen 8. prosinca 2006. godine, zaključen je na dvije godine.

Naslov iz Vjesnika kojim je 2005. najavljeno izdvajanje Službe za gospodarenje nekretninama MORH-a
Naslov iz Vjesnika kojim je 2005. najavljeno izdvajanje Službe za gospodarenje nekretninama MORH-a

Produljenjem i izmjenama postojećeg sporazuma i to na rok od najmanje pet godina, Vlada RH kao osnivač i vlasnik Pletera, MORH kao naručitelj usluga i poslodavac koji trenutno zapošljava 426 radnika, uputili bi snažnu poruku zaposlenima, kao i djelatnicima koji tek trebaju odlučiti između Pletera ili otpremnina, da pred Pleterom postoji budućnost te da se ne radi o kratkoročnom projektu koji je samo paravan za amortiziranje socijalnih učinaka izdvajanja Službe za gospodarenje nekretninama i tranzicija ka potpunom privatiziranju netemeljnih djelatnosti u sustavu obrane.
Produljenjem sporazuma o poslovnoj suradnji na pet godina preuzetim djelatnicima bilo bi moguće zagarantirati zaštitu od poslovno uvjetovanog otkaza za razdoblje na koje se zaključuje sporazum i dokazati da se outsourcing u državnoj službi može provesti istovremeno i na socijalno i ekonomski prihvatljiv način.

Doregistracijom hortikulturnih i mjenjačkih poslova Pleter je stvorio pretpostavke za zbrinjavanje dodatnih 60-80 djelatnika čija služba prestaje zbog preustroja OSRH
Doregistracijom hortikulturnih i mjenjačkih poslova Pleter je stvorio pretpostavke za zbrinjavanje dodatnih 60-80 djelatnika čija služba prestaje zbog preustroja OSRH

Pored toga, doregistracijom  za obavljanje novih uslužnih djelatnosti, poput mjenjačkih poslova u objektima hotelijersko-turističke namjene i hortikulture, odnosno čišćenja i održavanja betonskih i zelenih površina u objektima MORH i OSRH, Pleter je stvorio pretpostavke za zapošljavanje dodatnih 60-80 djelatnika i mogućnost zbrinjavanja djelatnika kojima prestaje služba zbog preustroja OSRH.
SDLSN poziva i sindikate koji djeluju u Pleteru da konačno ostvare učinkovitu suradnju u procesu kolektivnog pregovaranja i zajedno s poslodavcem zaključe kolektivni ugovor na razini društva, budući da istekom važenja sporazuma o poslovnoj suradnji prestaje važiti i obveza primjene Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike na zaposlene u Pleteru.
Naime, do zaključivanja kolektivnog ugovora za Pleter još nije došlo, prije svega, zbog nesposobnosti tri sindikata u Pleteru da izrade zajednički prijedlog ugovora, premoste rivalstvo i pokažu da su im od njih samih važniji oni čije interese zastupaju – radnici.

Pročitajte još…

Sindikat traži produljenje sporazuma o poslovnoj suradnji Pletera i MORH-a

hina_print_logoZAGREB, 2. rujna 2008. (Hina) – Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske zatražio je danas od Ministarstva obrane produljenje sporazuma o poslovnoj suradnji između MORH-a i trgovačkog društva Pleter – usluge d.o.o.

Sporazum kojim je Pleter preuzeo obavljanje trgovačkih, ugostiteljskih, hotelijerskih i drugih uslužnih djelatnosti od bivše Službe za gospodarenje nekretninama MORH-a, kao i obvezu preuzimanja njenih 800 djelatnika, zaključen je 8. prosinca 2006. na dvije godine, podsjeća sindikat u priopćenju.

Produljenjem sporazuma na rok od najmanje pet godina Vlada i MORH uputili bi snažnu poruku zaposlenima, kao i djelatnicima koji tek trebaju odlučiti između Pletera ili otpremnina, da pred Pleterom postoji budućnost te da se ne radi o kratkoročnom projektu koji je samo paravan za amortiziranje socijalnih učinaka izdvajanja Službe za gospodarenje nekretninama.

Također bi se pokazalo kako se outsourcing u državnoj službi može provesti istovremeno i na socijalno i ekonomski prihvatljiv način.

Sindikat državnih službenika također poziva sindikate koji djeluju u Pleteru da počnu napokon djelotvorno surađivati u u procesu kolektivnog pregovaranja te da s poslodavcem zaključe kolektivni ugovor na razini društva, jer istekom sporazuma o poslovnoj suradnji prestaje važiti i obveza primjene Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike na zaposlene u Pleteru.

Do zaključivanja kolektivnog ugovora za Pleter još nije došlo prvenstveno zbog nesposobnosti triju sindikata u Pleteru da izrade zajednički prijedlog ugovora, premoste rivalstvo i pokažu kako su im od njih samih važniji oni čije interese zastupaju – radnici.