SDLSN traži reviziju dodataka za uvjete rada u MORH-u

SDLSN traži reviziju dodataka za uvjete rada u MORH-u

sdlsn_www220(SDLSN, 8. prosinca 2008.) Zbog rada na poslovima s posebnim uvjetima rada na kojima zbog njihove naravi, težine i okolnosti u kojima se obavljaju službenicima i namještenicima prijeti opasnost od ugrožavanja života, profesionalne bolesti ili znatnog narušavanja zdravlja, koje se ne može izbjeći primjenom propisanih mjera zaštite na radu, službenicima i namještenicima se, u pravilu, priznaju dodaci na posebne uvjete rada.
Tako bi trebalo biti i u MORH-u i OSRH, ali nije, barem kad su u pitanju civili, odnosno državni službenici i namještenici.
Naime, tamo se opasnost od ugroze života, profesionalne bolesti ili narušavanja zdravlja kompenzira dodatkom za posebne uvjete rada selektivno, ovisno o štrajkačkom potencijalu i mogućoj razini štete koju u javnosti mogu nanijeti određeni dijelovi sustava i činjenici radi li se o djelatnim vojnim osobama (DVO) ili o državnim službenicima i namještenicima.

Za djelatne vojne osobe razrađeno je čak 13 vrsta dodataka na plaću
Za djelatne vojne osobe razrađeno je čak 13 vrsta dodataka na plaću

Ukoliko ste djelatna vojna osoba, možete računati na čak 13 vrsta različitih dodataka na plaću, u rasponu od letačkog, dodatka za otežane uvjete posla i štetnost po zdravlje, do zapovjednog, odnosno voditeljskog dodatka. Pri tome je interesantno napomenuti da su, kada su u pitanju djelatne vojne osobe, dodacima obuhvaćena i ona radna mjesta, poput npr. radnih mjesta kotlovničara na kojima isključivo rade civili, ali i ona radna mjesta na kojima uz DVO rade i civili, poput rada na radarskim i akumulatorskim postajama, u skladištu mina, zdravstvenoj službi, izvođenju nastave ili počasnoj zaštitnoj bojni koja skrbi o

Svi civili u Zrakoplovno-tehničkom zavodu imaju dodatke na uvjete rada, kako ne bi stvarali probleme u protupožarnoj sezoni
Svi civili u Zrakoplovno-tehničkom zavodu imaju dodatke na uvjete rada, kako ne bi stvarali probleme u protupožarnoj sezoni

Predsjedniku Republike.

To znači da se dodatak zbog posebnih uvjeta rada i ugroza života i zdravlja u sustavu obrane priznaju ovisno o tome nosite li odoru ili ne, a ne o tome što zapravo radite.
Ako ste pak civil na službi u sustavu obrane najbolje ćete proći ukoliko radite u Zrakoplovno-tehničkom zavodu i imate štrajkački potencijal koji vam omogućava da u protupožarnoj sezoni dovedete u pitanje remont kanadera. U tom slučaju MORH kao poslodavac pristaje na sve pa tako i na priznanje dodataka na posebne uvjete rada za sve zaposlene.

U Remontnom zavodu dodatke nemaju pomoćni radnici
U Remontnom zavodu dodatke nemaju pomoćni radnici

Ako pak radite u Remontnom zavodu koji servisira tenkove i topove mogućnost za dobivanje dodataka sužena je samo na mehaničare specijaliste, ali ne i ostale zaposlene. Civili pripadnici počasne zaštitne bojne na službi u Uredu Predsjednika Republike na dodatke pak ne mogu računati ni kao zaposlenici MORH-a i pripadnici OSRH, ni kao zaposleni u Uredu Predsjednika, kojima je posebnom uredbom također utvrđen dodatak na plaću.
SDLSN smatra nedopustivom i diskriminirajućom praksu da se životi i zdravlje u MORH i OSRH

Kotlovničarima se dodaci priznaju samo ako su djelatne vojne osobe. Znači li to da kotao neće eksplodirati ako ga opslužuje civil?
Kotlovničarima se dodaci priznaju samo ako su djelatne vojne osobe. Znači li to da kotao neće eksplodirati ako ga opslužuje civil?

vrednuju različito ovisno o tome radi li se o djelatnim vojnim osobama ili državnim službenicima i namještenicima i stoga traži hitnu reviziju dodataka na posebne uvjete rada u sustavu obrane.
Nažalost, iako je ministar obrane Branko Vukelić sam predložio da se svakih tri mjeseca nađe s čelnicima sindikata koji djeluju u MORH-u, od posljednjeg susreta prošlo je više od pet mjeseci, premda je SDLSN zahtjev za razgovor s ministrom obrane uputio još u listopadu, predlažući kao točku dnevnog reda i dodatke za posebne uvjete rada.

SDLSN traži reviziju dodataka za uvjete rada u MORH-u

hina_print_logoZAGREB, 8. prosinca 2008. (Hina) – Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) zatražio je u današnjem priopćenju reviziju dodataka za uvjete rada u Ministarstvu obrane (MORH).

Zbog rada na poslovima s posebnim uvjetima, na kojima prijeti opasnost od ugrožavanja života, profesionalne bolesti ili narušavanja zdravlja, a što se ne može izbjeći primjenom mjera zaštite na radu, službenicima i namještenicima u pravilu se priznaju dodaci na posebne uvjete rada, podsjećaju u SDLSN-u.

Napominju, međutim, da se isto ne primjenjuje u MORH-u i Oružanim snagama RH, barem kada se radi o civilima, odnosno državnim službenicima i namještenicima.

odora_kuta

Tamo se takve opasnosti kompenziraju dodatkom za posebne uvjete rada selektivno, ovisno o štrajkačkom potencijalu i mogućoj razini štete koju u javnosti mogu nanijeti određeni dijelovi sustava, kao i činjenici je li riječ o djelatnim vojnim osobama (DVO) ili o državnim službenicima i namještenicima.

Ističući kako je za djelatne vojne osobe razrađeno čak 13 vrsta dodataka na plaću, sindikalci napominju da svi civili u Zrakoplovno-tehničkom zavodu (ZTZ) imaju dodatke na uvjete rada, kako ne bi stvarali probleme u protupožarnoj sezoni.

U Remontnom zavodu dodatke nemaju pomoćni radnici, dok se kotlovničarima dodaci priznaju samo ako su djelatne vojne osobe.

Znači li to da kotao neće eksplodirati ako ga opslužuje civil, pitaju se u SDLSN.

Iako je ministar obrane Branko Vukelić sam predložio da se svakih tri mjeseca nađe s čelnicima sindikata koji djeluju u MORH-u, od posljednjeg susreta prošlo je više od pet mjeseci, iako je SDLSN zahtjev za razgovor s ministrom obrane uputio još u listopadu, predlažući kao točku dnevnog reda i dodatke za posebne uvjete rada.