SDLSN traži rješavanje problema odvojenih obitelji policajaca

SDLSN traži rješavanje problema odvojenih obitelji policajaca

(SDLSN, 27. siječnja) Iako broj od 30-tak odvojenih obitelji policijskih službenika u Ministarstvu unutarnjih poslova, s obzirom na broj od oko 26.000 zaposlenih u ovome ministarstvu ne izgleda velik, specifična težina ovog problema zbog trauma uslijed razdvojenosti supružnika i roditelja od djece nemjerljiva je u postotcima ili drugim odgovarajućim mjernim jedinicama. Tuga i praznina djece koja praktično odrastaju bez jednog roditelja ili supružnika koji se viđaju jednom tjedno ili mjesečno svakako zaslužuju da se ovim problemom ozbiljno pozabave odgovorni u MUP-u.

Policija_spajanje_obitelji2Policijski službenici Boris Živković i Pavao Andrić iz PU Istarske već se nekoliko godina obraćaju svojim nadređenima sa zamolbama da im omoguće povratak u Slavoniju. Tamo ih željno očekuju njihove obitelji, supruge i djeca. Svjesni su toga da se mogu smatrati sretnima zbog toga što im je uopće omogućeno da ostanu u službi nakon smanjenja broja policijskih službenika za vrijeme Račanove vlade, ali im višegodišnja odvojenost od obitelji teško pada. Pavao Andrić u MUP-u je od 5. kolovoza ’91., branitelj Domovinskog rata i prvi hrvatski redarstvenik. Nezaposlena supruga brine se o dvoje djece. Kako kaže, život mu se svodi na stalna putovanja na relaciji Vinkovci – Pula, što teško financijski podnosi. 19. siječnja ove godine obaviješten je da je njegova zamolba za premještaj odobrena kad se pronađe radno mjesto, pa se nada da uskoro mogao ponovno početi živjeti sa svojim najmilijima.

Supruga Borisa Živkovića također je policijski službenik, ali u PP Donji Miholjac. Razdvojeni su već više od 4 godine i imaju jedno dijete staro dvije godine. Borisu najteže pada nemogućnost uživanja u odrastanju vlastitog djeteta koje je osuđeno na život bez oca. Ogorčen je zbog činjenice da mu se na svaku zamolbu za premještajem odgovara s 5 mjeseci zakašnjenja, a odgovor uvijek glasi: “Zbog nadolazeće turističke sezone molba se odbija.”, neovisno o tome je li zamolba predana neposredno nakon turističke sezone.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU MUP-u su svjesni tog problema, ali mu još nisu pronašli djelotvornog lijeka. Ivica Buconjić, državni tajnik u MUP-u, ovih je dana na gostovanju u radijskoj emisiji Radia Baranja na pitanje slušateljice o tom pitanju odgovorio:

Problem je u tome što je nekoliko slavonskih policijskih uprava puno gotovo 100%. To je prije svega Osječko-baranjska županija, Vukovarsko-srijemska i Virovitičko-podravska županija. Jednostavno nema mjesta po sistematizaciji da vraćamo djelatnike. Ja znam da ima dosta djelatnika koji su inače Baranjci, Slavonci, a rade u Zagrebačkoj policijskoj upravi i naročito u Istarskoj. Imam preko 30-tak zamolbi tih djelatnika, odnosno njihovih obitelji da se vrate na područje policijske uprave na čijem području žive oni ili njihove obitelji, ali za sada to nije moguće. Međutim, ako budu odlazili u mirovinu djelatnici iz ovih policijskih uprava nastojat ćemo na njihova mjesta vratiti one djelatnike koji rade dalje od svog mjesta prebivališta, prije svega u Zagrebu i Istri, ali tu se onda opet javlja jedan problem, ja sam tu u jednoj ozbiljnoj dilemi. Naime, ako bi vratili te djelatnike iz drugih županija time bi praktično smanjili mogućnost zapošljavanja otpuštenih policajaca, jer otpuštene policajce možemo primati samo na ona mjesta koja se budu praznila odlaskom u mirovinu. Tako da ćemo o svemu ovome razmisliti, ali nastojat ćemo tamo gdje su u pitanju ozbiljne obiteljske prilike, ako je netko od članova obitelji bolestan ili ima nekih drugih problema nastojat ćemo tim djelatnicima izaći u susret.

Bucko_radio_baranja

Dobro je da se o spajanju obitelji ozbiljno razmišlja, ali za policajce koji sa svojim najmilijima uglavnom kontaktiraju putem telefona to nije prevelika utjeha.

I ova dva policajca s početka naše priče, sudeći prema riječima državnog tajnika Buconjića, nemaju prevelike šanse vratiti se svojim obiteljima, jer niti su bolesni, niti imaju drugih ozbiljnih problema osim što nisu zajedno.

Kosor_dijeteNelogičnim nam se čini dovođenje u vezu premještaja i novog zapošljavanja otpuštenih policajaca, budući da je matematički lako dokazivo da bi u slučaju premještaja policajca iz PU istarske na mjesto policajca koji je otišao u mirovinu u PU osječko-baranjskoj ostalo upražnjeno jedno radno mjesto u PU istarskoj. Dakle, premještaji policajaca ne bi trebali imati utjecaja na zapošljavanje njihovih otpuštenih kolega.

Zbog svega ovoga Sindikat se obratio ministru unutarnjih poslova Marijanu Mlinariću, ali i potpredsjednici Vlade i ministrici obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranki Kosor, sa zamolbom da zajednički pronađu rješenje da policijski službenici koji imaju sve preduvjete za sretan obiteljski život počnu u njemu konačno uživati.

S obzirom na više puta pokazanu socijalnu osjetljivost ministrice Kosor kada su u pitanju obiteljski problemi hrvatskih građana, sigurni smo da se uskoro možemo nadati ponovnom spajanju obitelji policijskih službenika, a bit će nam posebno zadovoljstvo o tome izvijestiti putem ovih stranica.

Pročitajte još…