SDLSN umjesto smanjenja plaća predlaže osnivanje antirecesijskog fonda

SDLSN predlaže osnivanje antirecesijskog fonda

antirecfond_final(SDLSN, 27. veljače 2009.) Umjesto, više ili manje uvijenog, najavljenog novog pritiska na plaće zaposlenih u javnim i državnim službama i izazivanja novih socijalnih tenzija, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH Vladi predlaže formiranje svojevrsnog antirecesijskog fonda u koji bi sredstva izdvajali svi zaposleni u Hrvatskoj.

Fond bi služio za poticanje gospodarstva i očuvanje radnih mjesta, a tvrtke bi iz njega mogle povlačiti sredstva s odgodom povrata dok traje recesija, prijedlog je SDLSN-a.

Građani koji bi u fond izdvajali bili bi istovremeno i njegovi dioničari, a povrat sredstava uloženih u fond garantirala bi država.

Tako bi se umjesto pritiska na plaće 240.000 proračunskih korisnika izlazak iz krize ravnomjerno raspodijelio na svih 1.250.000 zaposlenih u Republici Hrvatskoj, a gospodarstvo bi time dobilo jeftin novac za financiranje proizvodnje i očuvanje radnih mjesta.

Osim toga, umjesto s 6-postotnim smanjenjem osnovice za izračun plaća državnih i javnih službenika teret izlaska iz krize mogao bi se financirati s npr. 1% iznosa mjesečne plaće, a ravnomjerno bi ga podijelili svi slojevi hrvatskog društva koji privređuju uz realnu mogućnost povrata uloženih sredstava nakon izlaska iz krize.

O formiranju antirecesijskog fonda građani bi mogli odlučiti na referendumu i pokazati postoji li u Hrvatskoj uopće društvena solidarnost i spremnost na odricanje za opće dobro u teškim vremenima.