SDLSN uputio pismo podrške Samostalnom sindikatu Coca-Cole

SDLSN uputio pismo podrške Samostalnom sindikatu Coca-Cole

coca_cola_iza_resetaka(SDLSN, 8. veljače) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske uputio je pismo potpore štrajku Samostalnog sindikata Coca-Cole kojim se ovaj sindikat pokazao spreman i sposoban sredstvima pritiska štititi i promicati interese svojih članova.

U pismu se navodi da činjenica da potporu daje sindikat koji ne djeluje u gospodarstvu možda jest naizgled neobična, ali trend izdvajanja netemeljnih djelatnosti iz sastava tvrtki odavna nije specifičnost poslovnih subjekata u gospodarstvu.

Stoga u trenutku kad Vaša tvrtka koja svoje mjesto na hrvatskom tržištu duguje ne samo onima koji pune boce proizvodom koji je prvi “brand” na tržištu osvježavajućim napitcima, već i onima koji ga prevoze do krajnjih potrošaća, kani otkazati rad zaposlenima u distribuciji, ukazujemo na nemoralnost i prijetvornost u postupcima poslodavaca koji se odriču dijelova tvrtki ne bi li uvećali svoj udio u profitu“, kaže se u pismu.

Sindikat upozorava da je “outsourcing” ili izdvajanje svega što ne predstavlja “core bussiness” najveća prijevara koja prijeti hrvatskom društvu nakon prvobitne tajkunske akumulacije kapitala.

Trenutno je u tijeku štrajk i u Coca-Colinim pogonima u Francuskoj, gdje će zbog restrukturiranja bez posla ostati oko 150 radnika.
Trenutno je u tijeku štrajk i u Coca-Colinim pogonima u Francuskoj, gdje će zbog restrukturiranja bez posla ostati oko 150 radnika.

Sada, kad se više nema što podijeliti političkim jatacima i rođacima, hrvatski se građani pljačkaju primjenom sofisticirane prijevare zvane “outsourcing”, kojom se dijelovi tvrtke privatiziraju ili daju u podzakup drugim tvrtkama, ne bi li se smanjio broj onih koji će sudjelovati u raspodjeli dobiti i srušiti cijena rada dotadašnjih zaposlenika.

Radnici koje pogađa takva, tobože ekonomska, neminovnost nalaze se u situaciji da ili prihvate posao kod novog poslodavca, najčešće pod nepovoljnijim uvjetima ili uz naznaku skorašnje racionalizacije, ili otpremninu i otkaz.

Ono u čemu je Vaša tvrtka otišla korak dalje jest to što je radnike stavila pred alternativu – otkaz ili samozapošljavanje na bivšem radnom mjestu, uz prethodni otkup sredstava za rad, pod parolom “staro za novo”, odnosno stari kamioni za novo (samo) zapošljavanje“, zaključuje Sindikat.

U državnim je službama blagodati outsourcinga osjetilo već na tisuće državnih namještenika koji su tiho nestali kroz programe zbrinjavanja u privatnim tvrtkama, često u vrlo sumnjivim okolnostima i natječajima u kojima zakonitost privatizacije nadležna inspekcijska tijela ne samo da nisu osigurala, već su sve svoje resurse stavila u prikrivanje nezakonitih postupaka.

Stoga još Sindikat apelira na sve poslodavce, uključujući i Vladu Republike Hrvatske, ali i zakonodavce, da još jednom razmotre politiku izvlaštenja i diskriminacije onih koji su do jučer sudjelovali u izgradnji poslovnog uspjeha i učinkovitosti tvrtki i državnih tijela, i upozoravamo ih da hrvatski građani polako postaju svjesni pravog motiva zbog kojeg se to događa – atomizacije poslovnih subjekata na poslovne cjeline čiji interesi više nisu zajednički, s ciljem povećanja profita upravljačkih struktura i razbijanja radničke solidarnosti i njihovog organiziranog odgovora na ovakvu nemoralnu i asocijalnu poslovnu politiku.

Pozivamo i sve sindikate da pozorno prate pojavu outsourcinga u svojim sredinama i ne ostanu samo šutljivi promatrači kad njihovim članovima “ponude” otkaz ili zapošljavanje kod novog poslodavca ne bi li na radničkom strahu za golu egzistenciju još malo više zaradili.

Zapamtite da se radnici ne mogu beskrajno razvlaščivati i pljačkati, te da i njihovo strpljenje ima kraja, a tada vjerojatno neće biti ugodno ni u koži poslodavaca, ali i sindikata koji nisu obranili njihove interese“, kaže se na kraju priopćenja.