SDLSN uputio prijedlog kolektivnog ugovora za trgovačko društvo “Pleter-usluge”, d.o.o.

SDLSN uputio prijedlog kolektivnog ugovora za trgovačko društvo “Pleter-usluge”, d.o.o.

Za rubriku “vjerovali ili ne” jest činjenica da, usprkos poticajima poslodavca, sindikati u Pleteru ne mogu ostvariti suradnju koja bi dovela do zaključenja kolektivnog ugovora, zbog čega su zaposleni postali taoci vlastitih sindikata

sdlsn_www220(SDLSN, 15. rujna 2009.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH uputio je direktoru trgovačkog društva “Pleter-usluge” d.o.o. prijedlog kolektivnog ugovora za 643 zaposlenika ove tvrtke u vlasništvu države.
Tvrtka “Pleter-usluge” d.o.o. nastala je krajem 2006. godine izdvajanjem uslužnih djelatnosti iz Ministarstva obrane i bavi se uslugama čišćenja i pripremom obroka za potrebe MORH i OSRH, a preuzela je i sve djelatnike koji su se izjasnili za nastavak rada u Pleteru, temeljem sporazuma o preuzimanju djelatnika potpisanog između MORH-a, Pletera i sindikata 3. siječnja 2007.godine.
Sporazumom se Pleter obvezao dvije godine primjenjivati kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike, ali i sa sindikatima u roku od godine dana započeti kolektivne pregovore radi zaključenja kolektivnog ugovora na razini društva.
negotiations200Međutim, najvećom preprekom za uspješne pregovore i zaključenje kolektivnog ugovora pokazala se nemogućnost ostvarenja suradnje između tri sindikata koja djeluju u Pleteru – Sindikata djelatnika u vojsci i državnim službama, SDLSN i Sindikata turizma i usluga Hrvatske.
Paradoksalno, ali istinito, kolektivne pregovore poticao je sam poslodavac, a po isteku roka od dvije godine primjene kolektivnog ugovora za državne službe inicirao je i potpisivanje sporazuma o daljnjoj primjeni tog kolektivnog ugovora do 31. prosinca 2009. godine, u kojem bi roku socijalni partneri trebali sklopiti kolektivni ugovor za Pleter ili će se na zaposlene početi primjenjivati Kolektivni ugovor za ugostiteljstvo.
Budući da se kolektivni pregovori dosad nisu pomakli s mjesta zbog nezainteresiranosti najbrojnijeg sindikata Pletera, Sindikata djelatnika u vojsci i državnim službama, usprkos naporima ostala dva sindikata da se zaključi kolektivni ugovor, SDLSN je izradio prijedlog kolektivnog ugovora za zaposlene u Pleteru i dostavio ga poslodavcu.
U dopisu upućenom direktoru Pletera Denisu Skubicu SDLSN navodi kako su zbog ovakvog stanja napori našeg sindikata i Sindikata turizma i usluga Hrvatske kako bi se ovo stanje prevladalo dovedeni su u pitanje, a zaposleni u Pleteru postali su taoci vlastitih sindikata.
“Budući da više ne želimo biti suodgovorni za ovakvo stanje, predlažemo započinjanje kolektivnih pregovora radi potpisivanja kolektivnog ugovora na razini Društva, a predmetni prijedlog Kolektivnog ugovora za zaposlene u Trgovačkom društvu “Pleter-usluge” d.o.o. upućujemo kao podlogu za raspravu”, zaključuje SDLSN.

Pročitajte još…