SDLSN Vladi čestita pola Božića

bozicnica09_hrt231209_naslo

Sukladno isplaćenoj polovici božićnice Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske čestita Vladi pola Božića. Ostatak dobrih želja uputit će joj nakon isplate preostalog dijela božićnice u proljeće ili nakon njezine isplate u sudskom postupku, priopćeno je iz Sindikata.

bozicnica09_hrt231209Sindikat smatra licemjernim Vladino prigovaranje da guraju glavu u pijesak. Kažu kako je Vlada godinama odbijala sindikalne prijedloge za prave pregovore o plaći i sitnim ustupcima po resorima te time dovela do multipliciranja materijalnih prava u kolektivnim ugovorima, kao jedinog načina za povećanje plaća u državnim i javnim službama.

To što naknade za prijevoz nekih službenika i namještenika gotovo sustižu iznos njihove plaće, više govori o visini plaća u državnoj službi nego što je argument za ukidanje takve naknade, smatraju u Sindikatu. Podsjećaju da se Vlada godinama oglušivala o zahtjeve za donošenje uredbe o dodatku za natprosječne rezultate rada temeljem ocjene učinkovitosti rada, premda joj je to bila obveza iz Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

Ne vjerujemo u dobre namjere Vlade koja trenira strogoću na državnim službenicima i namještenicima i građanima, ali nije u stanju pravovremeno naplatiti potraživanja od tvrtki koje su, očito, iznad zakona. Slučajno ili ne, isplata drugog dijela duga Ine u proljeće 2010. poklapa se s najavljenim terminom moguće isplate drugog dijela božićnice, upozorava Sindikat.

bozicnica09_bu211209_naslov

Sindikat smatra licemjernim kad im “guranje glave u pijesak” predbacuje Vlada koja je godinama odbijala sindikalne prijedloge za pravim pregovorima o plaći i sitnim ustupcima po resorima dovela do multipliciranja materijalnih prava u kolektivnim ugovorima, kao jedinog načina za povećanje plaća u državnim i javnim službama.

bozicnica09_bu231209_okvirKada se govori o preusmjeravanju iznosa tih prava, poput naknade za prijevoz, sindikat upozorava kako bi se time dovelo u pitanje ustavno načelo da svaki državljanin Hrvatske ima pravo, pod jednakim uvjetima, biti primljen u javne službe.

To što naknade za prijevoz nekih službenika i namještenika gotovo sustižu iznos njihove plaće, više govori o visini plaća u državnoj službi nego što je argument za ukidanje takve naknade.

Sindikat podsjeća da se Vlada godinama oglušivala o zahtjeve za donošenjem uredbe o dodatku za natprosječne rezultate rada temeljem ocjene učinkovitosti rada, premda joj je to bila obveza iz Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

Ne vjerujemo u dobre namjere Vlade koja trenira strogoću na državnim službenicima i namještenicima i građanima, ali nije u stanju pravovremeno naplatiti potraživanja od tvrtki koje su, očito, iznad zakona, kaže se u priopćenju.

Slučajno ili ne, isplata drugog dijela duga Ine u proljeće 2010. godine poklapa se s najavljenim terminom moguće isplate drugog dijela božićnice zaposlenika u javnim i državnim službama, upozorava sindikat.

bozicnica09_nacional231209

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, sukladno isplaćenom iznosu od pola božićnice, čestita Vladi pola Božića, a ostatak dobrih želja uputit će joj nakon isplate nacional200preostalog dijela božićnice u proljeće ili po njenoj isplati u sudskom postupku, stoji u priopćenju iz te sindikalne središnjice.

SDLSN smatra da je prigodu Božića neprimjereno koristiti za dijeljenje lekcija i više-manje uvijene prijetnje daljnjim smanjivanjem prava iz kolektivnih ugovora.

Guranje glave u pijesak

“Naročito je licemjerno kad sindikatima predbacuje guranje glave u pijesak Vlada koja je godinama odbijala sindikalne prijedloge za pravim pregovorima o plaći i sitnim ustupcima po resorima dovela do multipliciranja materijalnih prava u kolektivnim ugovorima, kao jedinog načina za povećanje plaća u državnim i javnim službama”, kažu plesa_nacional171209iz SDLSN-a iz kojeg upozoravaju kako bi se takvim pretakanjem nakande za prijevoz u pitanje dovelo ustavno načelo prema kojem svaki državljanin Republike Hrvatske ima pravo, pod jednakim uvjetima, biti primljen u javne službe.

“Činjenica da naknade za prijevoz nekih službenika i namještenika gotovo sustižu iznos njihove plaće više govori o visini plaća u državnoj službi nego što je argument za ukidanje takve naknade”, piše u priopćenju.

SDLSN podsjeća da se hrvatska vlada godinama oglušivala o zahtjeve Sindikata za donošenjem uredbe o dodatku za natprosječne rezultate rada temeljem ocjene učinkovitosti rada, premda joj je to bila zakonska obveza iz Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

Treniranje strogoće

“Ne vjerujemo u dobre namjere Vlade kao poslodavca koji trenira strogoću na državnim službenicima i namještenicima i građanima, ali nije u stanju pravovremeno naplatiti potraživanja od gospodarskih subjekata koji su očito iznad zakona”, kažu iz sindikata i napominju kako se slučajno ili ne, isplata drugog dijela duga INE u proljeće 2010. godine poklapa se s najavljenim terminom moguće isplate drugog dijela božićnice zaposlenika u javnim i državnim službama.

“Najava revizije kolektivnih ugovora i prava koja su njima ugovorena ponovo aktualizira slučaj gubitka prava na topli obrok u državnim i javnim službama, koji je Vlada neko vrijeme isplaćivala kao stalni dodatak na plaću, da bi ga zatim jednostrano ukinula kao dio plaće pokazavši kako je “utapanje” toplog obroka u plaću pod izlikom njenog povećanja bio samo efektan iluzionistički trik”, kažu iz SDLSN-a te dodaju kako su prijetnje ukidanjem prava naknade na prijevoz i drugih materijalnih prava iz kolektivnih ugovora u javnim i državnim službama naročito neumjesne u situaciji u kojoj se u državnim tvrtkama još uvijek isplaćuje i naknada za topli obrok koju su državni i javni službenici odavno izgubili.

“SDLSN stoga poručuje Vlada da službenicima i namještenicima ne baca pijesak u oči, jer oni dobro vide što se oko njih događa”, stoji na kraju priopćenja.

bozicnica09_vjnet231209_nas

SINDIKAT državnih službenika i namještenika Hrvatske, prema isplaćenom iznosu od pola božićnice, čestita Vladi pola Božića. Ostatak dobrih želja Sindikat će uputiti Vladi nakon isplate preostalog dijela božićnice u proljeće ili po njenoj isplati u sudskom postupku, priopćio je danas taj sindikat.

vijestinetLicemjernim smatraju da se sindikatima predbacuje “guranje glave u pijesak” i to od strane Vlade koja je godinama odbijala sindikalne prijedloge za pravim pregovorima o plaći i sitnim ustupcima po resorima dovela do multipliciranja materijalnih prava u kolektivnim ugovorima, kao jedinog načina za povećanje plaća u državnim i javnim službama. Kada se govori o preusmjeravanju iznosa prava, poput naknade za prijevoz, sindikat upozorava kako bi se time dovelo u pitanje ustavno načelo da svaki državljanin Hrvatske ima pravo, pod jednakim uvjetima, biti primljen u javne službe.

“Ne vjerujemo u dobre namjere Vlade”

Naknade za prijevoz nekih službenika i namještenika gotovo sustižu iznos njihove plaće, to više govori o visini plaća u državnoj službi nego što je argument za ukidanje takve naknade. Vlada se godinama oglušivala o zahtjeve za donošenjem uredbe o dodatku za natprosječne rezultate rada temeljem ocjene učinkovitosti rada, premda joj je to bila obveza iz Zakona o državnim službenicima i namještenicima, podsjećaju iz Sindikata.

“Ne vjerujemo u dobre namjere Vlade koja trenira strogoću na državnim službenicima i namještenicima i građanima, ali nije u stanju pravovremeno naplatiti potraživanja od tvrtki koje su, očito, iznad zakona”, stoji u priopćenju. Sindikat upozorava da se isplata drugog dijela duga Ine u proljeće 2010. godine preklapa s najavljenim terminom moguće isplate drugog dijela božićnice zaposlenika u javnim i državnim službama.

SDLSN čestita Vladi pola Božića

sdlsn_www220(SDLSN, 23. prosinca 2009.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, sukladno isplaćenom iznosu od pola božićnice, čestita Vladi pola Božića, a ostatak dobrih želja uputit će joj nakon isplate preostalog dijela božićnice u proljeće ili po njenoj isplati u sudskom postupku.
SDLSN smatra da je prigodu Božića neprimjereno koristiti za dijeljenje lekcija i više-manje uvijene prijetnje daljnjim smanjivanjem prava iz kolektivnih ugovora.
Naročito je licemjerno kad sindikatima predbacuje guranje glave u pijesak Vlada koja je godinama odbijala sindikalne prijedloge za pravim pregovorima o plaći i sitnim ustupcima po resorima dovela do multipliciranja materijalnih prava u kolektivnim ugovorima, kao jedinog načina za povećanje plaća u državnim i javnim službama.
head-in-sandKada se govori o preusmjeravanju iznosa tih prava, poput naknade za prijevoz, u plaće onih koji “kvalitetno” rade, Sindikat upozorava kako bi se takvim pretakanjem nakande za prijevoz u pitanje dovelo ustavno načelo prema kojem svaki državljanin Republike Hrvatske ima pravo, pod jednakim uvjetima, biti primljen u javne službe.
Činjenica da naknade za prijevoz nekih službenika i namještenika gotovo sustižu iznos njihove plaće više govori o visini plaća u državnoj službi nego što je argument za ukidanje takve naknade.
SDLSN podsjeća da se hrvatska vlada godinama oglušivala o zahtjeve Sindikata za donošenjem uredbe o dodatku za natprosječne rezultate rada temeljem ocjene učinkovitosti rada, premda joj je to bila zakonska obveza iz Zakona o državnim službenicima i namještenicima.
Ne vjerujemo u dobre namjere Vlade kao poslodavca koji trenira strogoću na državnim službenicima i namještenicima i građanima, ali nije u stanju pravovremeno naplatiti potraživanja od gospodarskih subjekata koji su očito iznad zakona.
Slučajno ili ne, isplata drugog dijela duga INE u proljeće 2010. godine poklapa se s najavljenim terminom moguće isplate drugog dijela božićnice zaposlenika u javnim i državnim službama.
Najava revizije kolektivnih ugovora i prava koja su njima ugovorena ponovo aktualizira slučaj gubitka prava na topli obrok u državnim i javnim službama, koji je Vlada neko vrijeme isplaćivala kao stalni dodatak na plaću, da bi ga zatim jednostrano ukinula kao dio plaće pokazavši kako je “utapanje” toplog obroka u plaću pod izlikom njenog povećanja bio samo efektan iluzionistički trik.
Prijetnje ukidanjem prava naknade na prijevoz i drugih materijalnih prava iz kolektivnih ugovora u javnim i državnim službama naročito su neumjesne u situaciji u kojoj se u državnim tvrtkama još uvijek isplaćuje i naknada za topli obrok koju su državni i javni službenici odavno izgubili.

SDLSN stoga poručuje Vlada da službenicima i namještenicima ne baca pijesak u oći, jer oni dobro vide što se oko njih događa.