ŠIBENIK: SINDIKATI OPTUŽUJU PROČELNICU CARINARNICE SEMIRU ŠKUGOR

ŠIBENIK: SINDIKATI OPTUŽUJU PROČELNICU CARINARNICE SEMIRU ŠKUGOR

hina_logo

ŠIBENIK, 7. ožujka 2007. (Hina) –  Povjerenik šibenske podružnice Carinskog sindikata Hrvatske Goran Vlahov i povjerenik Sindikata lokalnih i državnih službenika i namještenika u Carinarnici Šibenik Ante Ivas na današnjoj konferenciji za novinare optužili su pročelnicu Carinarnice Semiru Škugor za zlouporabu ovlasti, o čemu će, kako su kazali, izvijestiti i mjerodavno Državno odvjetništvo.
semira_skugorMeđu ostalim sindikalisti su ustvrdili da je pročelnica šibenske Carinarnice, iako na to nema pravo, potpisala stotinjak carinskih deklaracija za uvezene odjevne predmete tvrtke Paradiso. Također je, ustvrdio je Vlahov, potpisala carinsku deklaraciju za plovilo tvrtke Lagune Trade u vlasništvu Franje Pašalića pri čemu je carinjena vrijednost broda mnogo manja od stvarne.
Osnovica za carinjenje broda bila je 20.000 eura, a riječ je o brodu dugačku 16 metara, s četirima motorima, koji je kudikamo skuplji, rekao je Vlahov.
Pročelnicu Carinarnice sindikalisti su prozvali i zbog uporabe službenog vozila prošle godine u vrijeme dok je bila na godišnjem odmoru, kojim je prešla oko 3000 kilometara, a zbog nepropisnog parkiranja na račun Carinarnice iz Gradskog parkinga stigla je i ovrha od 4000 kuna.
O svim tim nepravilnostima u više smo navrata izvijestili i ravnatelja Carinske uprave Mladena Barišića, no on do sada nije reagirao. Dok se takve nezakonitosti i nepravilnosti dopuštaju, zaposlenici bivaju suspendirani ako su nepropisno odjeveni, ako im kapa krivo stoji ili im kravata nije dobro svezana“, zaključili su Vlahov i Ivas. Dodali su kako će sve svoje tvrdnje potkrijepiti dokumentacijom koju će predati Državnom odvjetništvu.
Semira Škugor nije željela komentirati optužbe sindikalnih povjerenika, rekavši kako će sve objasniti na sudu bude li potrebno.

Sindikati optužuju carinsku pročelnicu za malverzacije
Piše: Dijana Ferić
Foto: A. Baranić

Sindikat tereti pročelnicu da je osobno carinila uvezeni brod Frane Pašalića za koji nije postojala potrebna dokumentacija ŠIBENIK – Pročelnica Carinarnice Šibenik Semira JL070207_skugorŠkugor zlouporabila je položaj za vlastitu korist, ali i kako bi pogodovala nekim tvrtkama kod carinjenja robe, tvrdi Goran Vlahov, predsjednik šibenske podružnice Sindikata carinika koji je o tomu danas govorio na konferenciji za novinare.
Podržao ga je i Ante Ivas, predsjednik druge sindikalne podružnice u Carninarnici, Sindikata državnih službenika i namještenika koji je bio s njima na toj konferenciji. Goran Vlahov je istaknuo da sve što tvrdi može potkrijepiti dokumentacijom koju će predati USKOKU-u i Državnom odvjetništvu.
Uz ostalo, naveo je kako je Semira Škugor preuzela monopol na carinjenje robe tekstilne tvrtke “Paradiso” iz Dubrave iako joj to nije posao. Optužio ju je i da je osobno carinila uvezeni brod tvrtke “Lagunatrade” Frane Pašalića za koji nije postojala potrebna dokumentacija. Osim toga, rekao je Vlahov, brod od 16 metara s četiri motora procijenila je na samo 20.000 eura.

Jutarnji_weblogoSvojoj pročelnici stavlja na teret i da kada službeno putuje u Zagreb ne koristi vozača nego sa sobom, kao vozača, vodi svog nevjenčanog supruga, zaposlenika Carinarnice i potpisuje mu putne naloge te da je lani, kada je mjesec dana bila na godišnjem odmoru, sa službenim vozilom u privatne svrhe prešla 3000 kilometara.
Carinarnica navodno plaća sve ovrhe za prometne kazne koje je počinila kao privatna osoba. – Pročelnica je uz sve to pogodovala i svom suprugu kod dodjele novčane pomoći djeci zaposlenika za prošle božićne i novogodišnje blagdane. Isplatila mu je za njegovo troje djece 3000 kuna, iako to po kriterijima nije mogao dobiti, a taj je novac bio namijenjen drugoj djeci – rekao je Vlahov.
Prema njegovim riječima, o svemu je uz prateću dokumantaciju obavijestio u nekoliko navrata i ravanatelja Carine Mladena Barišića koji, kako je rekao, nije reagirao. Optužio je i predsjednika svog sindikata Darka Cvrkovića da je povezan sa Semirom Škugor te da ima i njegovu zaštitu.
U razgovoru s novinarima koji su je potražila nakon konferencije za novinare predsjednika obiju sindikalnih podružnica, Semira Škugor je rekla kako je riječ o sukobima unutar sindikata u koje se ne želi miješati. Nije željela odgovarati ni na optužbe koje su izrečene na njezin račun.

Unutarnja kontrola ispituje navode
Sanja Crnković, glasnogovornica Carinske uprave, danas nam je rekla kako im je žao što su čelnici obiju sindikalnih podružnica istupili u javnost, a nisu poslušali savjet da pričekaju zaključke Unutarnje kontrole:
– Nakon što je sva dokumentacija preispitana tražili su još samo očitovanje pročelnice Škugor koje bi trebalo stići ovih dana. Čelnici obiju sindikalnih podružnica šibenske Carinarnice u dva navrata su bili na razgovru kod ravnatelja carinske uprave koji su upoznati sa navodnim nezakonitostima u radu pročelnice, ali nisu imali nikakvu dokumentaciju. Oba smo puta tražili očitovanje rukovoditelja carinarnice koji su tvrdili da se sve radi po zakonu. Nakon šest mjeseci sindikalci su dostavili dokumentaciju za optužbe koje su naveli i to je proslijeđeno unutarnjoj kontroli. U ovom trenutku ne možemo reći jesu li optužbe osnovane jer se na tome još radi – izjavila nam je Sanja Crnković.

Pašalić: Vlahov ne govori istinu
Točno je da sam kupio sporni brod – rekao nam je Franjo Pašalić, vlasnik marine Frapa. – Kupio sam ga na javnoj dražbi u Crnoj Gori od tamošnje carine. Posjedujem dokumentaciju i račune. Brod star 15 godina platio sam 20 tisuća eura. Tvrdnja Gorana Vlahova da je taj brod bio vrijedan 350 tisuća eura obična je laž.

RSibenik070207

ZLOUPORABA OVLASTI Sindikalisti optužuju Semiru Škugor, čelnicu šibenske Carine:
Šibenik: Pročelnica 10 godina zlostavlja carinike
Autor Antonija MRŠA

vl_logoŠIBENIK – Goran Vlahov, povjerenik sindikalne podružnice šibenske Carinarnice, i Ante Ivas, povjerenik sindikalne podružnice državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, optužili su jučer Semiru Škugor, pročelnicu gradske Carinarnice, za desetogodišnju zlouporabu položaja i ovlasti, obmanjivanje, neovlašteno carinjenje i deklariranje robe nekih šibenskih tvrtki. Prikupili su, tvrde, niz dokaza koje će dostaviti Državnom odvjetništvu i USKOK-u.

Unutarnja kontrola
 – Samo u posljednje dvije godine pročelnica je svojim potpisom, na što nema pravo, carinila tekstilnu robu za šibensku tvrku Paradiz, a nezakonito je izdala i nekoliko stotina deklaracija. Neovlašteno je sredinom 2005. godine carinila 17-metarsku jahtu s četiri motora Lagune trade  poduzetnika Franje Pašalića. Brod nije imao vlasničke papire, a carinska osnova prikazana je na samo 20.000 eura – kazao je G. Vlahov. Oba sindikata upozoravala su Mladena Barišića, ravnatelja Carinske uprave, na niz nezakonitih radnji u šibenskoj ispostavi, a o slučaju u veljači ove godine obaviještena je i unutarnja kontrola Carine. – Mislimo da je upleten i Barišić te da je štiti jer  nikakvi  odgovor od Carinske uprave nismo dobili. Pročelnica sustavno vrijeđa, zlostavlja i plaši zaposlenike, prijeti im otkazom govoreći:

VL070207_skugor374

“Ja sam vlast”
“Ja sam carina, ja sam vlast”, stoga carinici često zbog straha supotpisuju deklaracije koje ne žele potpisati. Tako je prekršajne predmete umejsto pravniku  pokušala dati na obradu referentima sa srednjom stručnom spremom – tvrdi  Vlahov.