Sindikalci EU od Mesića i premijerke traže objašnjenje

LS_eu_vl190809

Europski savez sindikata javnih službi (EPSU) predsjedniku Stipi Mesiću i premijerki Jadranki Kosor izrazio je zabrinutost zbog kršenja prava na kolektivno pregovaranje i slobodu udruživanja u RH. Sporan je predloženi Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

vl_hr“Od Vlade Republike Hrvatske očekujemo da RH kao zemlja kandidat bude dostojna europskog socijalnog modela. Stoga od Vlade RH zahtijevamo da dostavi izvještaj o sadržaju i razlozima za predlaganje spornog zakona. Očekujemo i da nas obavijesti kako će jamčiti slobodu udruživanja i pravo na kolektivno pregovaranje”, piše u pismu Jana Willema Goudriaana, zamjenika glavnog tajnika EPSU.

Spornim se zakonom u općinama, gradovima i županijama osnovica za obračun plaća utvrđuje prema osnovici državnih službenika, a socijalni su partneri isključeni iz dogovora. Pravo na kolektivno pregovaranje i slobodu udruživanja regulirano je međunarodnim konvencijama, Europskom socijalnom poveljom Vijeća Europe, Poveljom o temeljnim pravima EU i Ustavom RH, a i dobra je praksa u RH.

EPSU predstavlja više od osam milijuna radnika i njihovih 250 sindikata u svim zemljama EU, EFTA-e i istočnog susjedstva.

Pročitajte još…