Sindikalci ne pristaju na zamrzavanje plaća

Sindikalci ne pristaju na zamrzavanje plaća

ice_cubes

ZAGREB, 16. ožujka 2009. (Hina) – Nema nikakvih naznaka da bi sindikati prihvatili inicijativu za zamrzavanje plaća u državnim i javnim službama, izjavio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever nakon današnjeg sastanka čelnika sindikalnih središnjica s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem.

Zamrzavanje plaća koje predlaže Vlada zapravo bi bilo njihovo smanjenje za šest posto, za koliko su porasle na početku godine, rekao je Sever.

hina_print_logoO bilo kakvom smanjivanju plaća u javnom, ali i privatnom sektoru ne mogu se donositi odluke bez sudjelovanja potpisnika kolektivnih ugovora, i to na razinama na kojima su oni sklopljeni, ističe Sever.

Na upit je li predsjednik Mesić podržao sindikalno stajalište o plaćama, Sever je rekao da se Mesić nije decidirano odredio za ili protiv zamrzavanja dodavši kako sindikati to danas od njega nisu ni očekivali, već su ga htjeli izvijestiti o svojim stajalištima.

Potpredsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Spomenka Avberšek poručila je Vladi da, ako želi, može zamrznuti plaće državnim i javnim službenicima ali će to sindikati “naplatiti s kamatama”.

Pojašnjavajući o kakvim je kamatama riječ, podsjetila je na potez bivše koalicijske Vlade koja je smanjila plaće državnim i javnim službenicima, što je platila porazom na izborima.

Avberšek smatra da Vlada treba poštovati ugovore sklopljene sa sindikatima a 1,4 milijarde kuna, koliko stoji povećanje plaća za šest posto, “ne znači ništa” za državne financije.

Ako je Vlada poštovala obveze prema vjerskim zajednicama i isplatila im 380 milijuna kuna, onda može poštivati i ugovore sa sindikatima javnih i državnih službi, naglasila je Avberšek.

mesic_zamrzavanje

Po riječima Krešimira Severa, jutros je Vladin Ured za socijalno partnerstvo prenio sindikatima upit Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o mogućnosti međusobnog sastanka koji bi se održao 2. travnja. Dolazak MMF-a, smatra Sever, otvorio bi stara pitanja poput privatizacije Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja, što bi utjecalo na “slabljenje hrvatskog suvereniteta”.

Savjetnik predsjednika Republike za gospodarstvo Dubravko Radošević podsjetio je međutim, kako je riječ o redovnim, ranije dogovorenim godišnjim konzultacijama s MMF-om pa taj susret ne treba miješati s najavom eventualnog novog aranžmana.

Radošević se nada da Hrvatska neće trebati pomoć MMF-a, a ako do tog ipak dođe važan je konsenzus socijalnih partnera o glavnim sastavnicama ekonomske politike. To je, kaže Radošević, u posljednje vrijeme i doktrina MMF-a, koji traži društveni konsenzus o bitnim gospodarskim pitanjima.

Sindikalci su na sastanku, na kojem su uz Severa i Avberšek bili i predsjednica Matice hrvatskih sindikata Zdravka Gizdić i predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš, iznijeli Mesiću svoju zabrinutost najavama dizanja kamata i ukidanja kunskih kredita.