SINDIKALCI UPOZORAVAJU: Most s dva resora pokriva 60,5 posto državne uprave

SINDIKALCI UPOZORAVAJU:
Most s dva resora pokriva 60,5 posto državne uprave

policija_gs310916

(GLAS SLAVONIJE, 31. rujna 2016.)Važnost pojedinih resora ne mjeri se brojem državnih službenika i namještenika koji u njima rade, ali za zaposlene u državnoj upravi najveći i najutjecajniji politički čimbenik, odnosno “poslodavac”, nije HDZ već Most nezavisnih lista, koji utjecaj je to veći ako i Ministarstvo uprave ostane u njihovim rukama, upozorava Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske.

gs_logo290509– Iako to raspodjela ministarstava o kojoj se u pregovorima Hrvatske demokratske zajednice i Mosta nezavisnih lista oko sastavljanja nove vlade razgovara ne sugerira, jer se Mostu pripisuju četiri do pet ministarstava, dok bi HDZ trebao imati odlučujući utjecaj u preostalih 14 do 15 ministarstava, Most sa samo dva resora – MUP-om i Ministarstvom pravosuđa, pokriva više od 60 posto svih zaposlenika u državnim tijelima. Prema podacima Ministarstva uprave, u državnoj upravi na dan 30. lipnja 2016. bilo je zaposleno 59.456 državnih službenika i namještenika, od čega samo na Ministarstvo unutarnjih poslova s oko 25 tisuća zaposlenih i Ministarstvo pravosuđa, u čijem se resoru s kaznenim i pravosudnim tijelima nalazi 10.945 zaposlenika, otpada njih 35.945, odnosno 60,5 posto ukupnog broja državnih službenika i namještenika – kaže predsjednik ovoga sindikata Siniša Kuhar. E.S.

GAZDE
Most samo s dva ministarstva kontrolira 60,5 % zaposlenih u upravi

most_direktnohr011016

Naravno, važnost pojedinih resora ne mjeri se brojem državnih službenika i namještenika koji u njima rade, posebice stoga što se, npr. nadležnošću nad Ministarstvom zdravlja, u “miraz” dobiva i 70 tisuća zaposlenika u zdravstvu

(Direktno.hr, 1. listopada 2016.) Iako to raspodjela ministarstava o kojoj se u pregovorima Hrvatske demokratske zajednice i MOST-a nezavisnih lista oko sastavljanja nove vlade razgovara ne sugerira, jer se MOST-u pripisuje četiri do pet ministarstava, direktnohr_logo2015dok bi HDZ trebao imati odlučujući utjecaj (čitaj: ministra) u preostalih 14 do 15 ministarstava, MOST sa samo dva resora – MUP-om i Ministarstvom pravosuđa, pokriva više od 60 posto svih zaposlenika u državnim tijelima.

Naime, prema podacima iz Statističkog prikaza Ministarstva uprave, u državnoj upravi na dan 30. lipnja 2016. godine bilo je zaposleno 59.456 državnih službenika i namještenika, od čega samo na Ministarstvo unutarnjih poslova s oko 25 tisuća zaposlenih i Ministarstvo pravosuđa, u čijem se resoru s kaznenim i pravosudnim tijelima nalazi 10.945 zaposlenika, otpada njih 35.945 odnosno 60,5 posto ukupnog broja državnih službenika i namještenika.

Dakle, MOST nezavisnih lista bi bez resora uprave, regionalnog razvoja i energetike koji se također spominju kao “njegovi” u pregovorima, pod svojom ingerencijom imao 60,5 posto zaposlenih u državnoj upravi, koji bi se udjel sa svakim “osvojenim” dodatnim ministarstvom povećao.

mapiranje_direktnohr011016

Naravno, važnost pojedinih resora ne mjeri se brojem državnih službenika i namještenika koji u njima rade, posebice stoga što se, npr. nadležnošću nad Ministarstvom zdravlja, u “miraz” dobiva i 70 tisuća zaposlenika u zdravstvu u statusu javnih službenika i namještenika, ali za zaposlene u državnoj upravi najveći i najutjecajniji politički čimbenik odnosno “poslodavac” nije HDZ već MOST nezavisnih lista, koji utjecaj je tim veći ukoliko i Ministarstvo uprave ostane u njihovim rukama, napisao je Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske.