Sindikalna povjerenica narušila ugled diplomcije

tarle_sd290710

Sindikalna povjerenica u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Tuga Tarle postupila je suprotno odredbama Etičkog kodeksa državnih službenika te je nanijela štetu ugledu službe – stoji u pravorijeku Etičkog povjerenstva koje je potpisala predsjednica ovog tijela dr. sc. Gordana Marčetić.

SD_logo240Pritužbu na kršenje Etičkog kodeksa od Tuge Tarle podnijela je ovome povjerenstvu Tina Krce, načelnica Odjela za ljudske resurse u MVPEI-u, i to zbog otvorenog pisma što ga je Tarle svojedobno uputila ministru Gordanu Jandrokoviću, a kojem je, između ostalog, javno tvrdila da Tina Krce za to radno mjesto nema propisane uvjete, konkretno visoku stručnu spremu pravnoga smjera, predviđenu sistematizacijom u trenutku njezina postavljanja na čelo tog odjela.

Nadalje, čelnica je Sindikata MVPEI-a Tuga Tarle u posljednjem broju sindikalnog biltena objavila da je na njezin upit o slučaju Krce od čelništva MVPEI-a dobila odgovor kako je riječ o državnoj službenici koja je postavljena na tu dužnost temeljem izuzetnih radnih sposobnosti. Taj je odgovor Tarle ocijenila “ispraznom frazom” bez sadržaja.

Smatrajući da se takvi problemi moraju rješavati “unutar kuće”, bez javnih prozivki i polemika, te ocijenivši da je Tarle time počinila tešku povredu službene dužnosti, ministar Jandroković je zatražio pokretanje postupka pred Službeničkim sudom protiv sindikalne čelnice.

No, kako je Tuga Tarle zaštićena statusom sindikalne povjerenice, šef nacionalnog Sindikata državnih službenika Boris Pleša odbio je dati Jandrokoviću suglasnost za taj postupak.

U zahtjevu šefa diplomacije sindikalnom čelniku Borisu Pleši stajalo je da je Tuga tarle “neovlašteno iznijela neprovjerene podatke o gospođi Tini Krce, načelnici Odjela za ljudske resurse MVPEI-a, čime je počinila tešku povredu službene dužnosti”.

Izbjegavši Službenički sud, sindikalna povjerenica “pala” je na Etičkom povjerentvu koje je na koncu utvrdilo da je svojim otvorenim pismom i javno izrečenim stavovima ipak postupila suprotno odredbama članka 6. Etičkog kodeksa u kojemu stoji da “u obavljanju dužnosti i ponašanjem na javnom mjestu, službenik mora paziti da ne umanji osobni ugled i povjerenje građana u državnu službu”. ŠENOL SELIMOVIĆ