Sindikalni stanovi u Valdebeku skupi i – prazni

stanovi_gi130212_naslov

U dvjema zgradama u pulskom naselju Valdebek izgrađena su 24 stana, po 12 u svakoj, namijenjena državnim službenicima i namještenicima. Uglavnom su to stanovi prosječnih površina između 55 i 60 kvadrata, dok su u prizemlju oni s nešto većom kvadraturom namijenjeni osobama s invaliditetom.

gi_240Njihova je gradnja započeta u ožujku 2008., a zgotovljeni su krajem 2009. godine. Otad, nažalost, zjape prazni. Izgrađeni su na državnom zemljištu koje je Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika otkupio za 900 tisuća kuna, a ukupno je u ovu gradnju uloženo 16 milijuna kuna.

Komisija, odnosno tijelo koje bi trebalo operacionalizirati sredstva u iznosu od dva milijuna kuna koja je Vlada za prošlu godinu odobrila Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika u svrhu pomoći za kupnju stana, prvenstveno državnim i lokalnim službenicima, trebala bi se sastati ovaj, a ukoliko zbog vremenskih uvjeta to bude nemoguće, onda idući tjedan, rekao nam je predsjednik sindikata Boris Pleša.

stanovi_gi130212_bursic

– Namjera nam je nakon prvotnog sastajanja komisije pregovarati s bankama i vidjeti na koji je način moguće pomoći ljudima. Sredstvima koja nisu bespovratna moglo bi se subvencionirati kamate ili glavnicu, dakle pomoći u realizaciji kredita. Podsjetimo, to su sredstva koja je na temelju programa koji smo ponudili za stambeno zbrinjavanje državnih službenika Vlada konačno, nakon procesa koji je trajao tri godine, odobrila. Dobivena dva milijuna kuna odnose se, osim na prodaju stanova, i na adaptacije kuća te poboljšanja uvjeta stanovanja za područje cijele Hrvatske. U konačnici, naš bi sindikat trebao dobiti 4,3 milijuna kuna, rekao je Pleša.

stanovi_gi130212_plesaDa bi se uložena sredstva vratila, četvorni metar svakog od 24 stana koliko ih je u Valdebeku izgrađeno, trebao bi koštati 1.366 eura, doznajemo od županijskog sindikalnog povjerenika Denisa Buršića.

– To je vrlo visoka cijena, posebice ukoliko se uzme u obzir da su mjesečna primanja državnih službenika vrlo niska i jednostavno ne mogu pratiti rate kredita. Razlozi ovakve cijene kvadrata koja izgleda previsoka su i povećane cijene građevinskog materijala, ali i sve ostale otegotne okolnosti kojima nas je pogodila kriza. Dakle, tom bi se cijenom zaista samo pokrili troškovi izgradnje, što znači da bi naše poslovanje bilo na nuli, kakvo i mora biti. Neprofitna smo organizacija, dakle ne smijemo ostvarivati profit. Stanovi su zaista kvalitetni, i trudimo ih se održavati. Organiziramo akcije njihova čišćenja i provjetravanja, navodi Buršić.

stanovi_gi130212_balkon

Na listi zainteresiranih koja je izvješena u županijskom povjerenstvu sindikata u Puli, U Galijotskoj ulici 9, broj od prvotnih 55 kandidata se smanjio. Dosta ih je otpalo, primjerice, zbog odlaska u mirovinu, odlaska na drugo radno mjesto izvan državne uprave ili, pak, sličnog prirodnog odljeva.

– Sve su verzije otvorene i pokušat ćemo iznaći najbolja rješenja, do kojih u ovako teškom gospodarskom stanju zaista ne dolazimo lako, zaključio je Buršić. (Piše Sanda ROJNIĆ SINKOVIĆ; snimio Manuel ANGELINI)