Sindikat demantira Državnu upravu za zaštitu i spašavanje: DESET MINUTA ZA INTERVENCIJU JE PREKASNO!

Sindikat demantira Državnu upravu za zaštitu i spašavanje: DESET MINUTA ZA INTERVENCIJU JE PREKASNO!

Trebaju li glasonogovornici samo dobro izgledati ili je uvjet za njihovo zapošljavanje i poznavanje sustava u kojem rade?
Trebaju li glasonogovornici samo dobro izgledati ili je uvjet za njihovo zapošljavanje i poznavanje sustava u kojem rade?

(SDLSN, 21. travnja) Iako Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) radijskim jingleovima poziva građane da se u slučaju požara ili druge elementarne nepogode obrate dežurnoj službi 112, nekoordiniranost jedinstvenog sustava uzbunjivanja i interveniranja hitnih službi mogla bi za posljedicu imati tužbu zbog lažnog oglašavanja.

Naime, jučer objavljeni prilog NOVE TV u središnjoj informativnoj emisiji o zakašnjeloj intervenciji zabočkih profesionalnih vatrogasaca na imanju I.K. u Krapini na kojem se zapalio gospodarski objekt, zbog nesporazuma na liniji Centar 112 – profesionalni vatrogasci, pokazao je da je prije upućivanja poziva građanima da u slučaju požara nazovu broj 112 umjesto broja 93 trebalo utvrditi procedure komunikacije kojima će se intervencija vatrogasaca omogućiti u najkraćem mogućem roku.

Odbor profesionalnih vatrogasaca Sindikata ocjenjuje skandaloznom izjavu glasnogovornice DUZS Tatjane Čumpek, kako se unutar deset minuta, koliko je zbog nesporazuma na relaciji Centar 112 – vatrogasci 93 trajao dolazak na intervenciju, nije ništa bitno moglo dogoditi, budući da je obveznim uputama o načinu rada u svim javnim vatrogasnim postrojbama propisano kako vatrogasna vozila moraju izaći iz garaža u roku od 60 sekundi od početka uzbunjivanja uz uključene zvučne i svjetlosne signale na vozilima.

Magdic_racunalo250Dolazak na intervenciju unutar nekoliko minuta ključan je za uspješno gašenje požara“, naglašava predsjednik Odbora Mladen Magdić i dodaje kako je JVP Krapina kojoj je proslijeđen poziv mogla biti na mjestu intervencije unutar pet minuta i požar ugasiti u začetku.

Ovaj put je sve prošlo bez posljedica jer je I.K. sam ugasio požar i nije pri tome zadobio ozljede, ali postavlja se pitanje odgovornosti u slučaju da vatra nanese veću materijalnu štetu, odnosno da se građanin izloži nepotrebnoj opasnosti pri gašenju požara“, smatra Magdić.

Profesionalni vatrogasci obućeni su i opremljeni za gašenje požara na način kojim će se u najmanjoj mogućoj mjeri ugroziti kako životi samih vatrogasaca, tako i građana, odnosno sačuvati njihova imovina.

Međutim, to je moguće samo ako se u sustavu uzbunjivanja osigura poštivanje standardnih operativnih postupaka.

Takav sustav mora se testirati u simuliranim, a ne stvarnim uvjetima, kako građani ne bi bili pokusni kunići sustava 112“, zaključuje Magdić.

Odbor profesionalnih vatrogasaca Sindikata stoga traži ispriku i sankcioniranje glasnogovornice DUZS Tatjane Čumpek, kojoj ovo nije prvi put da zbog propusta u funkcioniranju službe 112 krivicu svali na vatrogasce, odnosno zbog očitog nepoznavanja sustava hitnih intervencija.

Jer, kako kažu vatrogasci, požar se u prvoj minuti gasi čašom vode, u drugoj s dvije kante, ali u trećoj samo uz intervenciju čitave vatrogasne postrojbe. Nakon deset minuta tijekom kojih se, kako kaže glasnogovornica Čumpek, nije ništa moglo dogoditi, vatrogasci najčešće mogu, ukoliko se radi o požaru većih razmjera, požar lokalizirati odnosno držati pod kontrolom da se ne proširi na okolne objekte.