Sindikat državnih službenika odbacuje Bakotine optužbe

Sindikat državnih službenika odbacuje Bakotine optužbe

ZAGREB, 29. studenog 2011. (Hina) – Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske odbacio je danas optužbe svojeg bivšeg člana Klementa Bakote da je predsjednik sindikata Boris Pleša krivotvorio službene isprave radi mogućeg stjecanja osobne koristi kao “apsurdne i zlonamjerne”, te najavio da će protiv Bakote i Anamarije Radić podnijeti kaznenu prijavu zbog lažnog prijavljivanja.

hina_print_logoBakotine tvrdnje kako je sindikat Vladi dostavio nepostojeći program stambenog zbrinjavanja državnih službenika, pozivajući se na neodržanu sjednicu Glavnog povjereništva od 30. rujna 2011. godine, točni su utoliko što se sjednica održala istoga dana 2010. godine, a do pogrešne objave došlo je prilikom prijepisa programa radi njegove objave u Narodnim novinama, kaže se u priopćenju sindikata.
Na pogrešku pri objavi Vladine Odluke o davanju suglasnosti na programe sindikata za stambeno zbrinjavanje državnih službenika i namještenika u Narodnim novinama broj 129/11, sindikat je reagirao zahtjevom za ispravak od 24. studenog 2011. godine.
Na sjednici Glavnog povjereništva od 30. rujna 2010. sudjelovao je i Klement Bakota te, zajedno s ostalim članovima tog tijela, glasovao za utvrđivanje kriterija raspolaganja sredstvima za stambeno zbrinjavanje koja će omogućiti povlačenje namjenskih sredstava iz državnog proračuna.
Novac za programe još uvijek nije doznačen ni jednom od sindikata, a svatko tko pročita programe stambenog zbrinjavanja državnih službenika i namještenika, može se uvjeriti da se svaka kuna mora pravdati vjerodostojnom i opsežnom dokumentacijom, te da su sindikati dužni 1. travnja i 1. listopada Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Ministarstvu financija i Agenciji za upravljanje državnom imovinom dostaviti detaljno pisano i financijsko izvješće o provedbi programa.
U priopćenju se također napominje kako je Bakota isključen iz članstva Sindikata državnih službenika jer nije proveo izbore u sindikalnoj podružnici sukladno Statutu sindikata, lažnog predstavljanja pred poslodavcem i članovima sindikata i vrijeđanja dostojanstva članova sindikata.

Priopćenje SDLSN u svezi s istupom Klementa Bakote

sdlsn_www220(SDLSN, 29. studenoga 2011.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH odbacuje optužbe svog bivšeg člana Klementa Bakote o navodnom krivotvorenju službenih isprava radi mogućeg stjecanja osobne koristi od strane predsjednika Sindikata Borisa Pleše kao apsurdne i zlonamjerne, zbog čega će protiv Bakote i Anamarije Radić podnijeti kaznenu prijavu zbog lažnog prijavljivanja.

Navodi Klementa Bakote kako je Sindikat Vladi dostavio nepostojeći program stambenog zbrinjavanja državnih službenika pozivajući se na neodržanu sjednicu Glavnog povjereništva od 30. rujna 2011. godine točni su utoliko što se sjednica održala istoga dana 2010. godine, a do pogrešne objave je očito došlo prilikom prijepisa programa radi njegove objave u Narodnim novinama.

program_ispravakNN

Na pogrešku pri objavi vladine Odluke o davanju suglasnosti na programe Sindikata za stambeno zbrinjavanje državnih službenika i namještenika u Narodnim novinama broj 129/11 SDLSN je reagirao zahtjevom za ispravak od 24. studenog 2011. godine.

Na sjednici Glavnog povjereništva od 30. rujna 2010. godine sudjelovao je i Klement Bakota te, zajedno s ostalim članovima ovog tijela, glasovao za utvrđivanje kriterija raspolaganja sredstvima za stambeno zbrinjavanje koja će omogućiti povlačenje namjenskih sredstava iz državnog proračuna.

program_zapisnik_390

Program SDLSN, ali i programi drugih sindikata državnih službi nakon toga su u više navrata usklađivani sa zahtjevima Ministarstva financija, a u dopisu Ministarstva od 2. svibnja 2011. godine navodi se sljedeće: “Vezano za programe navodimo da je na sastancima u Uredu za socijalno partnerstvo dogovoreno da će sindikati uskladiti i ujednačiti svoje programe kako bi oni bili prikladni za objavljivanje u Narodnim novinama. Iz dostavljenih materijala je vidljivo da je jedino Sindikat državnih i lokalnih službenika postupio prema dogovoru“.

Sukladno tome, Ministarstvo financija zaključilo je: “S obzirom da je prema Odluci Vlade Republike Hrvatske svrha dodjele sredstava rješavanje stambenih potreba državnih službenika i namještenika i predviđeno je objavljivanje programa u Narodnim novinama, mišljenja smo da uz uvažavanje prethodno navedenih primjedbi, Program Sindikata državnih i lokalnih službenika zadovoljava i u pogledu sadržaja i u pogledu forme te u odnosu na ostale programe predstavlja najefikasniji način rješavanja stambenih potreba državnih službenika i namještenika“.

program_mf

Novac za programe još uvijek nije doznačen ni jednom od sindikata, a svatko tko pročita programe stambenog zbrinjavanja državnih službenika i namještenika, može se uvjeriti u to da se svaka kuna mora pravdati vjerodostojnom i opsežnom dokumentacijom, da su sindikati dužni 1. travnja i 1. listopada Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Ministarstvu financija i Agenciji za upravljanje državnom imovinom dostaviti detaljno pisano i financijsko izvješće o provedbi programa.
Inače, Klement Bakota isključen je iz članstva Sindikata zbog toga što nije proveo izbore u sindikalnoj podružnici sukladno Statutu Sindikata, lažnog predstavljanja pred poslodavcem i članovima sindikata i vrijeđanja dostojanstva članova Sindikata.

Između ostalog, Bakota se pred poslodavcem i članovima Sindikata predstavljao kao “glavni sindikalni povjerenik”, premda takvo tijelo ne postoji u Statutu Sindikata, te temeljem nepostojećih ovlasti imenovao “sindikalne povjerenike” i potvrde o tome dostavljao poslodavcu i “imenovanim” sindikalnim povjerenicima.
Prema saznanjima Sindikata, Bakota je već izbačen iz Sindikata vojnih službenika i namještenika, također zbog nepoštivanja Statuta i neodržavanja izbora u sindikalnoj podružnici, a, iako je na predizborima za HRAST u X. izbornoj jedinici bio istaknut kao kandidat ove inicijative, na izbornoj listi njegovo se ime ne može pronaći, što upućuje na činjenicu da se radi o konfliktnoj osobi koja prije ili kasnije dolazi u sukob s organizacijom ili inicijativom koje je član.

Sindikalni županijski povjerenik kazneno prijavio predsjednika Sindikata državnih i lokalnih službenika

SPLIT, 28. studenog 2011. (Hina) – Županijski povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika Klement Bakota iz Splita kazneno je Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu prijavio Borisa Plešu, predsjednika toga sindikata kojemu je vlada za stambeno zbrinjavanje službenika dodijelila nešto više od dva milijuna kuna na temelju, tvrdi podnositelj kaznane prijave, nepostojećeg programa stambenog zbrinjavanja.

hina_logo

Pleše je, po toj kaznenoj prijavi, osumnjičen za krivotvorenje službene isprave, zlouporabu položaja i ovlasti te ovjerovljenje neistinita sadržaja. Kako je na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Splitu rekao Bakota, Pleša je osumnjičen da je sebi ili drugoj pravnoj ili fizičkoj osobi pribavio imovinsku korist od nešto više od dva milijuna kuna iz državnog proračuna. U kaznenoj prijavi se navodi da je Pleša u programu stambenog zbrinjavanja državnih službenika i namještenika neistinito naveo da je program donijelo glavno sindikalno povjereništvo na sjednici 30. rujna 2011. Kako se navodi u kaznenoj prijavi, to povjereništvo nikad nije održalo sjednicu na kojoj je donesen ikakav program stambenog zbrinjavanja.
Bakota je kazao kako 30. rujna ove godine nije održana sjednica glavnog povjereništva pa i nije mogao biti donesen program koji je vladi u ime sindikata dostavio Boris Pleša. Na temelju tog programa vlada je na sjednici 27. listopada donijela odluku o dodjeli nešto više od dva milijuna kuna Sindikatu državnih u lokalnih službenika.
“Splitski sindikalci se pitaju kako je moguće da je vlada odobrila novac na temelju programa koji nikad nije donesen jer se sjednica 30. rujna nije održala. Član sam glavnog povjereništva i županijski povjerenik te podružnice i mogu posvjedočiti da je riječ o izmišljenoj sjednici. Taj program nikada nije ni bio razmatran, pa ni donesen. Riječ je o krivotvorini Borisa Pleše”, zaključio je Bakota. Bakota je rekao kako je posljednja sjednica povjereništva održana 27. rujna s koje je, kako je rekao, on izbačen jer je tražio da se raščiste stvari.
Sedam sindikata je od vlade dobilo ukupno pet milijuna kuna za program stambenog zbrinjavanja svojih službenika i namještenika. Od te svote sindikat državnih i lokalnih službenika dobio je više od dva milijuna kuna.
Kako je danas rekla predsjednica Statutarne komisije tog sindikata Anamaria Radić, koja je kao i Bakota iz Splita, krivotvorina je dostavljena vladi i ona je na temelju njega odobrila i dodijelila novac.