SINDIKAT DRŽAVNIH SLUŽBENIKA TRAŽI ZAUSTAVLJANJE OTKAZA U DRŽAVNOJ UPRAVI

SINDIKAT DRŽAVNIH SLUŽBENIKA TRAŽI ZAUSTAVLJANJE OTKAZA U DRŽAVNOJ UPRAVI

HRT_logo7. listopada – Sindikat državnih službenika i namještenika zatražio je zaustavljanje otkaza zaposlenima na pomoćno-tehničkim poslovima u državnoj upravi, tvrdeći da je riječ o nezakonitim odlukama.

Ministarstvo prometa želi otpustiti 33, a Ministarstvo za javne radove petoro zaposlenih na čišćenju, održavanju i u restoranu društvene prehrane, te umjesto njih angažirati privatnu tvrtku “Parting”, ustvrdio je na konferenciji za novinare tajnik Sindikata Siniša Kuhar. To je kršenje zakona koji određuje da pomoćno-tehničke poslove u tijelima državne uprave obavljaju namještenici, a ne privatne tvrtke, ističe Kuhar. Te se ljude prisiljava da sporazumno raskinu radni odnos s Ministarstvom, kako bi se izbjeglo plaćanje otpremnina, a zauzvrat im se obećava posao u ‘Partingu’, koji se ugovorom ionako obvezao da će preuzeti sav višak zaposlenih, rekao je Kuhar. Usto, ne radi se o višku zaposlenih jer potreba za njihovim poslom i dalje postoji, ističe sindikat. Većina odbija potpisati sporazumni raskid radnog odnosa jer se boji da će završiti na burzi rada, gdje se zbog niske kvalifikacijske strukture i s prosječno više od 45 godina starosti ne mogu nadati ničemu dobrom. Sindikat stoga traži poništenje ugovora s tvrtkom Parting, kao i razrješenje tajnika Ministarstva pomorstva Marka Šarića, kojega drži najodgovornijim za sadašnje stanje. Kuhar je također najavio da će otpušteni radnici prosvjedovati pred Banskim dvorima u četvrtak, za vrijeme redovite Vladine sjednice.(H/im)

hina_logo

ZAGREB, 7. listopada (Hina) – Sindikat državnih službenika i namještenika zatražio je danas zaustavljanje otkaza zaposlenima na pomoćno-tehničkim poslovima u državnoj upravi, tvrdeći da se radi o nezakonitim odlukama. Otkazi koji se pripremaju u Ministarstvu pomorstva, prometa i veza i Ministarstvu za javne radove, obnovu i graditeljstvo protivni su Zakonu o sustavu državne uprave, ustvrdio je na konferenciji za novinare tajnik sindikata Siniša Kuhar. Ministarstvo prometa želi otpustiti 33, a Ministarstvo za javne radove petoro zaposlenih na čišćenju, održavanju i u restoranu društvene prehrane, te umjesto njih angažirati privatnu tvrtku “Parting”. To je kršenje zakona koji određuje da pomoćno-tehničke poslove u tijelima državne uprave obavljaju namještenici, a ne privatne tvrtke, ističe Kuhar. “Te se ljude prisiljava da sporazumno raskinu radni odnos s Ministarstvom, kako bi se izbjeglo plaćanje otpremnina, a zauzvrat im se obećava posao u ‘Partingu’, koji se ugovorom ionako obvezao da će preuzeti sav višak zaposlenih”, rekao je Kuhar. Osim toga, ne radi se o višku zaposlenih, jer potreba za njihovim poslom i dalje postoji, ističe sindikat. Većina odbija potpisati sporazumni raskid radnog odnosa jer se boji da će završiti na burzi rada, gdje se zbog niske kvalifikacijske strukture i s prosječno više od 45 godina starosti ne mogu nadati ničem dobrom. Takvo “zbrinjavanje” namještenika po privatnim tvrtkama pod nepovoljnijim uvjetima opravdava se potrebom smanjenja državne administracije radi ušteda, no zapravo se radi o prijevari, tvrde sindikalci. “Država neće ništa uštedjeti, jer nijedan privatnik neće te poslove obavljati jeftinije od službi u državnoj upravi”, naglašava glavni sindikalni povjerenik u Ministarstvu prometa Stjepan Dohanj. Sindikat stoga traži poništenje ugovora s tvrtkom “Parting”, kao i razrješenje tajnika Ministarstva pomorstva Marka Šarića, kojega drži najodgovornijim za sadašnje stanje. Kuhar je također najavio da će otpušteni radnici prosvjedovati pred Banskim dvorima u četvrtak, za vrijeme redovite Vladine sjednice.
(Hina) md md