SINDIKAT DRŽAVNIH SLUŽBI O UREDBI ZA KOEFICIJENTE POREZNIKA

SINDIKAT DRŽAVNIH SLUŽBI O UREDBI ZA KOEFICIJENTE POREZNIKA

hina_logo

ZAGREB, 13. srpnja 2006. (Hina) –  Sindikat državnih službenika i namještenika pozdravio je danas Vladino donošenje Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova, dodatku na uvjete rada te kriterijima i najvišem mogućem iznosu dodataka za natprosječne rezultate u radu za službenike Porezne uprave.
Time će povećana učinkovitost u ubiranju poreza i trošarina, te izvrsni rezultati u obradi poreznih prijava biti nagrađeni  povećanjem plaće i omogućavanjem isplate stimulacije za službenike koji ostvaruju natprosječne rezultate u radu, ističe sindikat u priopćenju.
poreznikUredba bi trebala ispraviti nepravdu učinjenu za vrijeme koalicijske Vlade kad su plaće poreznika smanjene i za 40 posto, no službenički sustav broji oko 65.000 zaposlenika, a Porezna uprava sa svojih 4.230 zaposlenika predstavlja tek manji dio službenika i namještenika kojima je to omogućeno.
Sindikat upozorava da je ova, kao i prethodna Vlada, propustila donijeti uredbu o nagrađivanju za sve državne službenike, kao temeljni instrument za poticanje onih koji dobro rade, kao i njihov ostanak u državnoj službi.
Uredba je donijeta u osvit donošenja Zakona o plaćama u državnim službama te će najvjerojatnije osigurati bolje startne pozicije poreznih službenika pri prevođenju u novi sustav platnih razreda.
Pitanje je hoće li Vlada ispuniti svoje obećanje da će se Zakonom o plaćama riješiti zaostajanje plaća državnih službenika u odnosu na njihove kolege u javnim službama.
U protivnom, Zakon o plaćama donio bi poboljšanje materijalnog statusa jedino zaposlenicima državnih tijela čiji čelnici su se prije njegova donošenja snagom svojeg političkog utjecaja izborili za njihove bolje startne pozicije, napominje sindikat.

VLADA NA ZATVORENOM DIJELU SJEDNICE DONIJELA UREDBU O KOEFICIJENTIMA ZA POREZNU UPRAVU

pu_salter(SDLSN, 13. srpnja) Vlada RH jučer je na  zatvorenom dijelu 176. sjednice donijela Uredbu o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova, dodatku na uvjete rada te kriterijima i najvišem mogućem iznosu dodataka za natprosječne rezultate u radu za službenike Porezne uprave.

Tako su povećana učinkovitost u ubiranju poreza i trošarina, te izvrsni rezultati u obradi poreznih prijava polučili toliko željenu materijalizaciju u obliku povećanja plaće i omogućavanja isplate stimulacije za one službenike koji ostvaruju natprosječne rezultate u radu.

Iako zbog činjenice da je uredba usvojena na zatvorenom dijelu sjednice te stoga nije objavljena poput ostalih dokumenata na web stranici Vlade ne znamo konačnu verziju, ona bi konačno trebala ispraviti nepravdu učinjenu za vrijeme koalicijske Vlade kad su plaće poreznika smanjene i za 40%.

Pozdravljajući činjenicu da je Vlada jednom dijelu službenika omogućila realan rast plaća i nagrađivanje prema učinkovitosti rada, Sindikat skreće pozornost da službenički sustav broji oko 65.000 zaposlenika, te da Porezna uprava sa svojih 4230 zaposlenika predstavlja tek manji dio službenika i namještenika kojima je to omogućeno.

Uredbom, međutim, najvjerojatnije neće biti obuhvaćeni administrativni, računovodstveni, stručni i informatički referenti, zbog čega oko 250 službenika neće od nje imati koristi, izuzev u dijelu koji se odnosi na stimulaciju.

Središnji državni ured za upravu bio je mišljenja da se plaće poreznika trebaju utvrditi Zakonom o plaćama, a do njegovog donošenja uredbama koje se odnose na sve državne službenike
Središnji državni ured za upravu bio je mišljenja da se plaće poreznika trebaju utvrditi Zakonom o plaćama, a do njegovog donošenja uredbama koje se odnose na sve državne službenike

Sindikat upozorava na činjenicu da je ova, kao i prethodna Vlada, propustila donijeti uredbu o nagrađivanju za sve državne službenike, kao temeljni instrument za poticanje onih koji dobro rade da tako i nastave, kao i njihov ostanak u državnoj službi.

Uredba je donijeta u osvit donošenja Zakona o plaćama u državnim službama i, ukoliko se zakon bude primjenjivao na jedinstvenom području državnih službi, neće biti dugoga vijeka, ali najvjerojatnije će osigurati bolje startne pozicije poreznih službenika pri prevođenju u novi sustav platnih razreda.

Ukoliko se pak Zakon o plaćama ne bude primjenjivao na državna tijela koja su posebnim zakonima i uredbama odredili koeficijente i plaće kao što su npr. MUP ili Ministarstvo financija za Poreznu upravu i Financijsku policiju, onda je upitna svrha njegova donošenja, jer će se on odnositi na jedva polovicu zaposlenih državnih službenika.

Pored toga, u praksi bi egzistirao sustav platnih razreda i sustav koeficijenata, odnosno državna tijela na koja se Zakon ne bi primjenjivao trebala bi mijenjati svoje posebne propise i uvesti analogne platne razrede,

Postavlja se i pitanje hoće li sadašnja Vlada ispuniti svoje obećanje da će se Zakonom o plaćama riješiti zaostajanje plaća državnih službenika u odnosu na njihove kolege u javnim službama, posebice ako se u obzir uzme izjava tajnika Ministarstva financija Zvonka Šakića da po donošenju Zakona o plaćama plaće nikome ne bi smjele pasti.

Ukoliko se to obistini, Zakon o plaćama donio bi poboljšanje materijalnog statusa jedino zaposlenicima državnih tijela čiji čelnici su se prije njegova donošenja snagom svog političkog utjecaja izborili za njihove bolje startne pozicije.

Donošenje uredbe za Poreznu upravu aktualizira ulogu i utjecaj Središnjeg državnog ureda za upravu na proces reguliranja plaća u državnoj upravi, budući da je ovo tijelo dalo negativno mišljenje na donošenje posebne uredbe za Poreznu upravu.

Pročitajte još…