Sindikat najavljuje štrajk zbog neisplate plaća zaposlenicima Požeško-slavonske županije

Sindikat najavljuje štrajk zbog neisplate plaća zaposlenicima Požeško-slavonske županije

(SDLSN, 18. kolovoza) Danas upućenim zahtjevom za pokretanje postupka mirenja zbog neisplate plaća službenicima i namještenicima Požeško-slavonske županije Sindikat je učinio korak naprijed prema novoj obustavi rada u upravnim tijelima Županije.

Pozega060706_porta

Ukoliko mirenje ne uspije SDLSN će organizirati trodnevni, odnosno štrajk do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a oni su isplata plaće za travanj, svibanj, lipanj i srpanj, te obustava i preispitivanje otkaza službenicima i namještenicima sukladno novoj sistematizaciji dok se ne ispune preduvjeti za normalno funkcioniranje županije kao tijela područne samouprave.

Sindikat je, u međuvremenu, prikupio izjave o spremnosti sudjelovanja u štrajku svih djelatnika koji trenutno rade ili godišnji odmor provode u Požegi te u slučaju štrajka očekuje stopostotni odaziv.

Za razliku od prosvjednog karaktera štrajka koji je održan 6. srpnja, predstojeći štrajk značit će potpunu blokadu rada Županije kao upravnog servisa od najmanje tri dana, odnosno do pronalaženja rješenja za isplatu plaća.

Također, Sindikat smatra da pitanje nove sistematizacije Županije nije moguće rješavati kao da problem neisplate plaća i otpremnina djelatnicima koji su višak uopće ne postoji te kao da Županija normalno funkcionira ili, kako je rekao jedan od prekobrojnih namještenika, “kad je u kući požar gasi se vatra, a ne farbaju se štokovi i vrata“.

RADNICI POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE PRIJETE ŠTRAJKOM

Otvoreni_radio_znakZbog neisplate plaća zaposlenicima Požeško-slavonske županije, Sindikat državnih službenika i namještenika najavio je mogućnost štrajka, jer poručuju: za 65 službenika i namještenika, koliko ih radi u Županiji, voda je došla do grla. Sukladno zakonu, Sindikat je prvo uputio zahtjev za pokretanje postupka mirenja, koji bi trebao završiti za pet dana, a ukoliko taj postupak ne uspije, sindikalci najavljuju industrijske akcije. Najvjerojatnije će stupiti u trodnevni štrajk ili štrajk do ispunjenja zahtjeva. Traže isplatu plaća, preispitivanje i obustavu otkaza zaposlenicima Županije, te da se omogući normalno funkcioniranje Županije. U Sindikatu napominju da zaposlenici Požeško-slavonske županije nisu dobili plaće za travanj, svibanj, lipanj i srpanj. Upozoravaju i da će predstojeći štrajk značiti potpunu blokadu rada Županije. Kako bi se problem neisplate plaća što prije riješio Sindikat je uputio i dopis Slavonskoj banci, a zanima ih pod kojim je uvjetima banka spremna deblokirali račun Županije.
Objavljeno:  18.8.2006 14:07:48