Sindikat: Ne vjerujemo da Vlada može promijeniti negativne trendove, zato smo pristali na rezove

ku_politika+091213

Autor: Vanja Deželić

Vlada je na telefonskoj sjednici donijela zaključak o prihvaćanju Dodatka II. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, po kojem se za vrijeme važenja Kolektivnog ugovora neće isplaćivati božićnice i regresi, a privremeno se ograničava isplata dnevnica, terenskih dodataka i jubilarnih nagrada. Na to su sindikati nevoljko pristali.

politika+(PolitikaPlus, 9. prosinca 2013.) – Radi se o dodatku Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike i Temeljnom KU za javne službe kojima je to dogovoreno u okviru kolektivnih pregovora, a sadržaj dogovora je rezultat proračunskih (ne)prilika i nevjerice sindikalne strane u mogućnost isplate ovih jednokratnih prava, a da to ne rezultira novim smanjenjima plaća ili otkazima zaposlenima – rekao nam je predsjednik Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH Boris Pleša.

ku2_politika+091213Time će im ostati nedirnute plaće u 2014. godini i nisu imali izbora nego pristati na ponuđeno. Nisu najsretniji tim rješenjem no svjesni su da izlaza nije bilo.

– Može se reći kako su sindikati pristankom na daljnju uskratu materijalnih prava pokazali da ne vjeruju da ova Vlada do kraja mandata može promijeniti negativne trendove i smatraju kako je bolje provoditi politiku “kontrole štete” u pregovorima s Vladom koju ocjenjuju kao “izgubljeni slučaj” – riječi su glavnog tajnika SDLSN-a, Siniše Kuhara.

ku3_politika+091213Predsjednik Pleša ipak nije toliko oštar i direktan, ali ističe da ljudi nisu sretni što im se “režu” prava, a drugima, koji nisu omiljeni u narodu, ostaju čak i ona nevjerojatna kao naknada za odvojeni život, prijevoz, putni troškovi, režije… I sve to u ova krizna vremena.

– Sigurno da ljudima smeta što saborski zastupnici nisu obuhvaćeni rezovima, ali to ionako ne može riješiti probleme. Jedino čemu se nadamo jest da će svi ovi potezi pokrenuti gospodarsku aktivnost jer to je jedina šansa za sve – ističe Pleša.

Inače, Vlada je ovlastila ministra rada i mirovinskoga sustava Miranda Mrsića za potpisivanje Dodatka II. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, osobu koja je postala zaštitna figura rezova na području (nekad) radničkih prava.

No dok ministar financija Slavko Linić, koji i sam udara po “malima” i štiti “velike”, donekle uživa popularnost, ministar Mrsić nalazi se na listi najomraženijih političara…