Sindikat odgovara potpredsjednici Kosor: “Gubitak minulog rada je stvarna, a ne izmišljena opasnost”

Sindikat odgovara potpredsjednici Kosor: “Gubitak minulog rada je stvarna, a ne izmišljena opasnost”

kosor_HRT150308(SDLSN, 17. ožujka 2008.) U prilogu HRT-a objavljenom u središnjoj informativnoj emisiji – Dnevniku, 15. ožujka 2008. godine, potpredsjednica Vlade RH i voditeljica Pregovaračkog odbora Vlade za područje državnih službi, komentirala je pokrenutu peticiju protiv ukidanja dodatka za minuli rad u Zakonu o plaćama državnih službenika riječima: “Dakle, mislim da u ovom trenutku niti kakvih problema ima, niti se o tome može govoriti“.

Ne želeći ulaziti u polemiku s potpredsjednicom Vlade, gđom Kosor, Sindikat ovom prigodom podsjeća na činjenicu da je gđa Kosor 21. studenoga 2006. godine u ime Vlade RH potpisala sporazum sa sindikatima državnih službi prema kojem se Zakon o plaćama državnih službenika treba početi primjenjivati od 1. srpnja 2007. godine.

kosor_sporazum

Također, zadnji prijedlog Zakona o plaćama državnih službenika, koji je dostavljen Sindikatu, sadržao je rješenje o promicanju u plaći isključivo temeljem ocjena učinkovitosti rada, premda je na Povjerenstvu Vlade RH za izradu Zakona o plaćama državnih službenika u kojem sudjeluju i predstavnici sindikata državnih službi, dogovoreno osnovno rješenje prema kojem bi se promicanje vršilo i temeljem radnog iskustva, odnosno automatizmom.

minuli_usporedba_final

Kako je Vlada u više navrata odbila ponovno aktivirati rad Povjerenstva, radi postizanja dogovornog rješenja, Sindikatu nije preostalo ništa drugo nego da putem peticije Vladu upozori na ovo neriješeno pitanje.

Sindikat drži da će pri utvrđivanju prijedloga Zakona o plaćama državnih službenika koji će biti upućen u saborsku proceduru biti dobro znati što o pojedinim institutima misle oni na koje će se primjenjivati, tj. državni službenici i mišljenja je da se o svim otvorenim pitanjima treba i može govoriti, sviđalo se to potpredsjednici Vlade ili ne.