Sindikat ogorčen MUP-ovim izmjenama Zakona o vatrogastvu

magd_vl180510_naslov

Piše: Marina Borovac

– Ići ćemo u štrajk, prosvjedovati, obavijestiti Europsku uniju o ovome što namjeravaju učiniti – reagirao je predsjednik Sindikata vatrogasaca Mladen Magdić na nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vatrogastvu koji je prema prijedlogu Hrvatske vatrogasne zajednice izradilo Ministarstvo unutarnjih poslova:

vl_logo180909– Nezamislivo je da glavnoga vatrogasnog zapovjednika Vlada imenuje na prijedlog Vatrogasne zajednice koja je zapravo udruga građana! A oni traže baš to, kao i da glavni vatrogasni zapovjednik bude njihov zaposlenik. To vam je kao da se MUP odrekne ravnateljstva policije i da ga udruzi policajaca koja će onda odlučivati tko će biti ravnatelj hrvatske policije – slikovit je bio Magdić.

Prođe li ovaj prijedlog, i sva imovina vatrogasaca postat će imovinom vatrogasne zajednice:

– Riječ je o političkom dogovoru premijerke Kosor i predsjednika HVZ-a Ante Sanadera i mi takvom prijedlogu nećemo dati suglasnost – kaže Magdić.

magd_vl180510_okvirSindikalisti tvrde da ministar Tomislav Karamarko nije sklon ovakvu rješenju jer nad udrugom građana MUP neće imati ovlasti. Kakav je njihov stav te kako komentiraju prigovore sindikata, iz MUP-a na naš upit poslan prošlog tjedna nitko nije odgovorio.

Glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin, svjestan da će, bude li ovakvih izmjena u zakonu, njegova funkcija biti na reizboru i da će HVZ već nekoga predložiti, kaže:

– Logično bi bilo da ministar unutarnjih poslova predlaže tko će biti na tome radnome mjestu. Ali, prijedlog još nije prošao pravnu proceduru pa valja pričekati prije komentiranja.

Vatrogasci su se do sada “selili” iz MUP-a u DUZS, a sada bi trebali biti pod ingerencijom udruge građana.